Κεκλεισμένων των θυρών οι παγκόσμιες τηλεδιασκέψεις πανικού...

Ο πανικός των χρηματαγορών έχει καταλάβει και τους πολιτικούς...

Ο πανικός των χρηματαγορών έχει καταλάβει και τους πολιτικούς. Σε εξέλιξη είναι από το πρωί τηλεδιασκέψεις αρχηγών κρατών, υπουργών Οικονομικών, τραπεζιτών και άλλων οικονομικών παραγόντων απανταχού της γης, ενόψει του ανοίγματος των χρηματιστηρίων, καταρχήν στην Ασία και στη συνέχεια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η πρώτη γεύση πάντως από τις χρηματαγορές στις αραβικές χώρες, όπου πριν από λίγο σημειώθηκαν σημαντικές απώλειες προοιωνίζεται τη συνέχεια σε άλλες ηπείρους, οι αναλυτές μάλιστα περιγράφουν το σκηνικό ως αιματοχυσία.

Ύψιστη κινητικότητα

Το πρωί είχαν τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των G20, όπως ανακοινώθηκε από τη Ν. Κορέα. Κατόπιν οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των 7 πλουσιότερων χωρών της γης, αντάλλαξαν απόψεις για τις επιπτώσεις της αμερικανικής υποβάθμισης και ενδεχομένως να εκδώσουν ανακοίνωση τύπου μέσα στην ημέρα.

Ένα από τα θέματα προς διερεύνηση είναι αν η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G7θα προηγηθεί της προγραμματισμένης ημερομηνίας, που είναι μέσα Σεπτεμβρίου, όπως είχε προαναγγείλει προχθές ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τηλεφωνική επαφή είχε χθες αργά, και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προεδρεύει των ομάδων G7 και G20, με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον Τηλεδιάσκεψη έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που γίνεται συνήθως σε πολύ έκτακτες περιπτώσεις. Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρός της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, επιδιώκει την λήψη τελικής απόφασης για το αν θα προχωρήσει η τράπεζα σε επαναγορά ιταλικών ομολόγων.

«Ενωμένοι»

Στη Ουάσιγκτον ο πρόεδρος Ομπάμα θα μείνει στην ιστορία όχι μόνο ως ο πρώτος αφροαμερικός πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και ο πρώτος πρόεδρος στη θητεία του οποίου υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Σε δηλώσεις που έκανε για πρώτη φορά μετά την υποβάθμιση, ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τα κόμματα να παραμείνουν ενωμένα, να βάλουν στην άκρη την ιδεολογία τους και να συνεργαστούν για να βρουν έναν πιο υγιή τρόπο εξόδου από το δημοσιονομικό χρέος. Τα βλέμματα όλων των επενδυτών θα πέσουν την ερχόμενη Τρίτη στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, όταν ο διοικητής της ο Μπεν Μπερνάκι θα ανακοινώνει την χρηματοπολιτική γραμμή της τράπεζάς του.

«Δεν επαρκούν τα κεφάλαια του προσωρινού μηχανισμού στήριξης»

Στο Βερολίνο εντείνονται όλο και περισσότερο οι αμφιβολίες της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με το εάν θα μπορούσε να ανταποκριθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να στηρίξει την Ιταλία σε περίπτωση ανάγκης.

Ακόμη και να τριπλασιαστούν τα κεφάλαια που ανέρχονται σήμερα σε 440 δισ. ευρώ ο Μηχανισμός δεν θα ήταν σε θέση να βοηθήσει την Ιταλία, επειδή το δημόσιο χρέος της χώρας ανέρχεται στα 1,8 τρις ευρώ, γράφει στην ιστοσελίδα του το έγκυρο γερμανικό περιοδικό der Spiegel.

Όπως υποστηρίζει η γερμανική κυβέρνηση, ο μηχανισμός σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες μικρών και μεσαίων χωρών της ευρωζώνης. Χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία θα πρέπει να αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους με περικοπές δαπανών και εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

Στήριξη στη γερμανική κυβέρνηση παρέχει η αξιωματική αντιπολίτευση. Σε συνέντευξη που θα προβληθεί απόψε στη γερμανική τηλεόραση, ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, διαπιστώνει, ότι ο καθένας γνωρίζει πως το πακέτο βοήθειας δεν αρκεί. Το ζητούμενο όμως αυτήν τη στιγμή είναι να εφαρμοστούν οι αποφάσεις στις οποίες έχουν καταλήξει οι χώρες της ευρωζώνης πριν δύο εβδομάδες.

Πηγή: www.newscode.gr