Η «σιέστα διαρκείας» απειλεί την ισπανική οικονομία
Ο καύσωνας επιβάλλει πάντα τους δικούς του ρυθμούς. Με τον υδράργυρο να χτυπά κόκκινο και τη θερμοκρασία να μην υποχωρεί κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου ούτε τη νύχτα, στη Μαδρίτη μοιάζει να μην κινείται τίποτε αυτές τις μέρες. Και αυτό όχι μόνον κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής σιέστας.
Από τα τέλη της περασμένης χρονιάς σύμφωνα με τη DW, η Ισπανία βρίσκεται σε αναζήτηση νέας κυβέρνησης. Τους τελευταίους επτά μήνες και εν μέσω δυο εκλογικών αναμετρήσεων, ο ηγέτης των συντηρητικών Μαριάνο Ραχόι ασκεί τα καθήκοντα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι έχει περιορισμένες αρμοδιότητες. Τι σημαίνει όμως αυτό συγκεκριμένα για την τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης, για μια χώρα των 47 εκατομμυρίων κατοίκων;
Ο νέος «ασθενής της Ευρώπης»;
Σε πολιτικό επίπεδο η Ισπανία διανύει μια διαρκή σιέστα: κατά την τρέχουσα χρονιά δεν πέρασε από τη Βουλή ούτε ένα νέο νομοσχέδιο ενώ δεν υπάρχουν φυσικά και νέες πρωτοβουλίες για την απομείωση του ολοένα αυξανόμενου δημόσιου χρέους της χώρας. Και αυτό μολονότι η Κομισιόν κάλεσε τη Μαδρίτη μόλις πριν από λίγες μέρες να παρουσιάσει το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου τα σχέδιά της για το πώς σκοπεύει να νοικοκυρέψει τον προϋπολογισμό της.
Για το 2016 ισχύει φυσικά ο τρέχων προϋπολογισμός, εντούτοις εάν δεν υπάρξει άμεσα νέος προγραμματισμός για την ερχόμενη χρονιά, τότε οι οικονομικές συνέπειες για τη χώρα ενδέχεται να είναι άμεσες. Πώς να γίνει όμως αυτό από τη στιγμή που μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να καταθέτει νομοσχέδια και προσχέδια προϋπολογισμών;
Σύμφωνα με την ισπανική El Mundo, στο κυβερνητικό μέγαρο Moncloa εκφράζονται φόβοι ότι η ΕΕ θα μπορούσε να επιβάλει στη Μαδρίτη πρόστιμα ύψους έως και 6,1 δις ευρώ. Η εφημερίδα προειδοποιεί μάλιστα για το ενδεχόμενο να γίνει η Ισπανία το φθινόπωρο ο «ασθενής της Ευρώπης».
Οι περισσότεροι Ισπανοί, που αυτό το διάστημα περνούν τις διακοπές τους στις ισπανικές ακτές, δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα πολιτικά τεκταινόμενα στην πρωτεύουσα. Η απαξίωση της πολιτικής για την οποία μιλούν τα ισπανικά ΜΜΕ εδώ και μήνες, κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Μεγάλο το διακύβευμα
Την ίδια ώρα όμως ο οικονομικός κλάδος ανησυχεί. «Η συμπεριφορά των πολιτικών μας είναι εξοργιστική», λέει ο Χαβιέ Βέγκα ντε Σεοάνε, πρόεδρος του επιχειρηματικού συνδέσμου Círculo de Empresarios. «Οι κύριοι αυτοί», όπως λέει, «νοιάζονται μόνον για τα δικά τους συμφέροντα, και όχι για εκείνα των πολιτών και της χώρας».
Και αυτό μολονότι το διακύβευμα είναι μεγάλο: κίνδυνο διατρέχουν όχι μόνον οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες αλλά και η οικονομική ανάκαμψη, με την ανεργία να συνεχίζει να βρίσκεται σε σημείο συναγερμού. Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους και για την πολιτική ενότητας της χώρας, με τις κακές γλώσσες να υποστηρίζουν ότι η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας εκμεταλλεύθηκε την πολιτική αβεβαιότητα στην πρωτεύουσα για να προωθήσει τα σχέδια ανεξαρτησίας.
Πάντως, όσο ο υδράργυρος παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι Ισπανοί βρίσκονται στις παραλίες, οι πολιτικές εξελίξεις ή, ορθότερα, η πολιτική στασιμότητα και τα προβλήματα της καθημερινότητας φαίνεται να περνούν για τους περισσότερους σε δεύτερη μοίρα. Όταν όμως περάσει και ο Αύγουστος, η προσγείωση στην πολιτική και οικονομική πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη.