«Βόμβα» χρέους σκάει στους πολίτες: Σε πλήρη εφαρμογή πλειστηριασμοί και κατασχέσεις
«ΒΟΥΝΟ» ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Μπορεί η κυβέρνηση να βρήκε στην υπερβολική φορολόγηση τη «λύση», για να καλύψει τις τρύπες του προϋπολογισμού, όμως η αδυναμία χιλιάδων μικροεπιχειρηματιών και επαγγελματιών να ανταποκριθούν σε παλιές και νέες οικονομικές υποχρεώσεις αποδεικνύουν ότι δεν ήταν λύση, αλλά η αιτία ενός νέου μεγαλύτερου προβλήματος, που όμως μεταβιβάστηκε από το κράτος στους πολίτες.
Το άλυτο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες που μόνο αυξάνονται, θα βρεθεί μπροστά στην κυβέρνηση τον επόμενο μήνα των δύσκολων διαπραγματεύσεων της δεύτερης αξιολόγησης.
Πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, άλλοι 300.000 οφειλέτες συνωστίζονται στα ασφαλιστικά ταμεία, στα 3 δις. φτάνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ, ενώ περίπου 3 εκατομμύρια φάκελοι δανείων στις τράπεζες έχουν «κοκκινίσει», με τη μεγάλη πλειονότητα να είναι στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
Κατασχέσεις και μαζικοί πλειστηριασμοί είναι η μόνη λύση που επιτρέπουν οι δανειστές, καθώς οι αυξανόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές απειλούν να δημιουργήσουν επικίνδυνες μαύρες τρύπες σε προϋπολογισμό και στους ισολογισμούς των τραπεζών και της ΔΕΗ.
Το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν πλέον τα 215 δισ. ευρώ, αποτελεί έναν σημαντικό σκόπελο, στον οποίο θα σκοντάψουν οι συζητήσεις με τους δανειστές, οι οποίοι πιέζουν για λύση, με αυστηρότερη πολιτική κατασχέσεων. Από την άλλη η αγορά ζητά χρόνο, επιείκεια και ρύθμιση δόσεων.
Δεν έχει άλλες ρυθμίσεις
Η λύση των ρυθμίσεων όμως έχει αποδειχθεί ότι μόνο προσωρινά λειτουργεί, αφού αν και η δυνατότητα καταβολής πολλαπλών δόσεων βοηθά στο να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα τα δάνεια, οι φορολογικές υποχρεώσεις και οι ασφαλιστικές εισφορές, όμως τελικά δεν μπορούν να τηρηθούν μακροπρόθεσμα και τελικά «σκάνε» μαζικά ακόμη και οι ρυθμισμένες οφειλές.
Έτσι, παρά τις προσδοκίες της αγοράς θεωρείται απίθανο να αναβιώσουν λύσεις όπως οι 100 δόσεις, καθώς οι πιστωτές εμμένουν στην εξάλειψη «χαριστικών ρυθμίσεων» και ζητά σταθερότητα στην αντιμετώπιση των ασυνεπών και αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων διατάξεων για κατασχέσεις.
Η αναβίωση ενός συστήματος γενναίας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, που είναι το αίτημα της αγοράς με δεδομένη την αδυναμία ενός μεγάλου αριθμού οφειλετών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δεν φαίνεται ότι μπορεί να επιτραπεί και μονόδρομος για όποιον δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του θα είναι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί.
ΔΕΗ: Στα 3 δισ. ευρώ το βουνό των ληξιπρόθεσμων
Δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα το πρόγραμμα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών της σε 36 δόσεις που εξήγγειλε το προηγούμενο διάστημα η ΔΕΗ, και τρέχει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ στις 30 Ιουνίου 2016, έφτασαν στα 2,961 δισ. ευρώ και αν δεν περιοριστούν αυξάνεται ο κίνδυνος πιέσεων στη διοίκηση της ΔΕΗ από τους δανειστές εν όψει της προετοιμασίας για την ιδιωτικοποίηση το 17% από το φθινόπωρο.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν σημαντικά από τις 31 Δεκεμβρίου 2014, όταν τα χρέη προς τη ΔΕΗ έφθαναν στο 1,709 δισ. ευρώ αποτέλεσμα της όλο και μεγαλύτερης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και αύξησης των παντός είδους οφειλών.
Το οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΗ μπορεί να οξυνθεί από τις νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που μεταθέτει στους προμηθευτές ηλεκτρισμού μέρος του κόστους της πράσινης ενέργειας, την ίδια στιγμή που προωθείται ο μετασχηματισμός της επιχείρησης με τις δημοπρασίες λιγνιτικής ενέργειας, την πώληση του ΑΔΜΗΕ κ.λπ.
Ήδη η ΔΕΗ επιχείρησε να αυστηροποιήσει ελαφρώς το πλαίσιο των διακανονισμών ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών της. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, στις περιπτώσεις που κάποιοι πελάτες δεν προσέρχονται αυτοβούλως να διακανονίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους - αλλά αφού η εταιρεία αναγκάζεται να διακόψει την ηλεκτροδότηση τους - προκειμένου να γίνει επανασύνδεση θα καταβάλλεται το 30% της οφειλής και το υπόλοιπο θα εξοφλείται σε 8 δόσεις κατ' ανώτατο.
«Η εταιρεία εξαντλώντας κάθε περιθώριο καλής θέλησης, θα τους εντάξει στο πρόγραμμα “συνέπεια” με την έκπτωση του 15%, εφόσον στο εξής τακτοποιούν κανονικά τις οφειλές τους», προστίθεται.
Ωστόσο, με τη λήξη του προγράμματος διακανονισμών στις 30/09/2016 αναμένονται περαιτέρω αυστηροποίηση και περισσότερες διακοπές.