Τι θα φέρουν οι αλλαγές στα «κόκκινα» δάνεια
Ποια άλλα μέτρα εξετάζονται για τη μείωσή τους
Το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει το κούρεμά τους υπό προϋποθέσεις, καθώς η λύση πώλησης σε funds, για κάποια δάνεια, αποδεικνύεται ζημιογόνα για τις τράπεζες.
Ωστόσο δεν θα μπορούν να κουρευτούν όλα τα δάνεια. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα θέσει τα κριτήρια -προϋποθέσεις για το «κούρεμα» του δανείου, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι η αποδεδειγμένη αδυναμία του οφειλέτη να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή και να μην διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία ενώ θα λαμβάνεται υπ' όψιν και η οικογενειακή κατάσταση.
Ουσιαστικά πρόκειται για τα δάνεια που δεν μπορούν να πουληθούν σε funds ή αυτά για τα οποία τα funds δίνουν εξευτελιστικές τιμές.
Η επιλογή των δανείων εκτιμάται επίσης ότι θα γίνει με μεγάλη προσοχή και με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας ώστε να μην υπάρξει υπονόμευση των συνεπών δανειοληπτών.
Παράλληλα με τα «κουρέματα» και τις πωλήσεις θα προχωρήσουν γρηγορότερα και οι πλειστηριασμοί ακινήτων που θα επιταχυνθούν, ενώ ήδη είναι έτοιμοι οι πρώτοι φάκελοι με 2.000 ακίνητα.
Κατσέλη: Πρέπει να ανακτήσουν κεφάλαια οι τράπεζες για να βοηθήσουν την οικονομία
Όπως είπε η Λούκα Κατσέλη από τη Θεσσαλονίκη, "αν η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων γίνει αποτελεσματικά, τότε θα απελευθερωθούν κεφάλαια τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών και θα διοχετευθούν στην οικονομία για την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων" σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.
Σημείωσε, από τέσσερις παραμέτρους εξαρτάται η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων:
Πρώτον, οι αναγκαίες βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του πτωχευτικού δικαίου.
Δεύτερον, η εναρμόνιση κινήτρων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, που αφορούν τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και στις τράπεζες.
Τρίτον, ο βαθμός συντονισμού και η τεχνογνωσία των τραπεζών στην προώθηση καινοτόμων προϊόντων αναδιάρθρωσης που ν' ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών.
Τέταρτον, η δυνατότητα εκχώρησης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους, είτε προς διαχείριση είτε προς πώληση.
Αναφερόμενη γενικά στα όσα πρέπει να γίνουν για να οργανωθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι χρειάζεται βιώσιμη και ισχυρή συμμαχία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, του τραπεζικού τομέα και του κράτους, ένα νέο ισχυρό και βιώσιμο συμβόλαιο συνεργασίας και εμπιστοσύνης.
«Από την τραπεζική πλευρά», είπε, «καλούμαστε να συμβάλουμε στην ανάκαμψη με δύο τρόπους.
Ο πρώτος, είναι και ο πιο παραδοσιακός, η διοχέτευση της ρευστότητάς μας στην οικονομία, σε δράσεις και επιχειρήσεις που αντλώντας αυτή τη ρευστότητα, θα αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους, και κατ' επέκταση θα συνεισφέρουν θετικά στην οικονομία και την απασχόληση.
Ο δεύτερος, στον οποίο δουλεύουμε, είναι αυτό της ανάκτησης των κεφαλαίων μας και η διευθέτηση των δανείων σε καθυστέρηση. Η επιτυχημένη έκβαση αυτής της προσπάθειας θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου μας και στην απελευθέρωση κεφαλαίων τα οποία θα ενισχύσουν την εκ νέου χρηματοδότηση της οικονομίας» κατέληξε.