Στην αρένα των διαπραγματεύσεων το Εργασιακό
«ΤΡΕΧΟΥΝ» ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ - Η ΠΙΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΚΡΑΧ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Οι απαιτήσεις των θεσμών, οι οποίες και πρέπει να ικναοποιηθούν για να προχωρήσει η εκταμίευση της υποδόσης, θα είναι πιεστικές και η σύγκρουση με την «επιθετική» κυβέρνηση, (ο υπουργός Εργασίας τόνισε «δεν αμυνόμαστε απλώς στις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά διαπραγματευόμαστε θετικά και επιθετικά») θα φέρει αναβολές και καθυστερήσεις. Και όπως πάντα η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι εις βάρος της ελληνικής πλευράς, που τελικά εξαναγκάζεται να υποχωρεί στις θέσεις των θεσμών υπό την πίση του χρόνου.
Και οι νέες παρεμβάσεις θα γίνουν σε μια αγορά διαλυμένη από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των δύο πρώτων Μνημονίων, με τις εργασιακές σχέσεις πλήρως απορρυθμισμένες: οι κοινωνικοί εταίροι δεν μπορούν να διαπραγματευθούν για τον ελάχιστο νόμιμο μισθό, ελάχιστες κλαδικές συμβάσεις έχουν απομείνει και οι επιχειρησιακές υπερισχύουν πάντα των κλαδικών συμβάσεων. Όλα αυτά δημιούργησαν μία εργασιακή ζούγκλα και τώρα θα δούμε τη συνέχεια της.
Η δήλωση του προέδρου του Eurogroup ότι η πίεση επιστρέφει στην Ελλάδα δείχνει ότι οι δανειστές, τη δεύτερη αξιολόγηση θα τη φτάσουν στα άκρα και στόχος είναι να ξεπεραστούν οι όποιες αντιστάσεις στο κομβικό ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης είναι τα εργασιακά.
Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το λοκ άουτ, η αλλαγή του απεργιακού νόμου και όχι του συνδικαλιστικού, όπως θέλουν να λένε, και βέβαια το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα αποτελέσουν τα κεντρικά θέματα.
Η ΓΣΕΕ έχει ήδη πάρει θέση μάχης και όπως σημείωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος κ. Γ. Παναγόπουλος, «οφείλουμε να αναλάβουμε δράση - και τα συνδικάτα αναλαμβάνουν και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μπορέσουμε να την αποτρέψουμε. Αλλά, βεβαίως, όπως αντιλαμβάνεστε, τον λόγο τον έχει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές, εμείς ασκούμε πιέσεις, ασκούμε με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα πιέσεις, γιατί κι αυτοί γνωρίζουν - οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι - ότι εάν κυριαρχήσουν αυτές οι πρακτικές στην Ελλάδα, θα γενικευτούν σε όλη την Ευρώπη κι αυτό θα είναι μια μεγάλη καταστροφή».
Κραχ απασχόλησης
Στο μεγάλο αδιέξοδο της ελληνικής αγοράς εργασίας, αναφέρθηκε επίσης πρόσφατα ο κ. Παναγόπουλος, «ποια κοινωνία που έχει περισσότερους ανέργους και συνταξιούχους μπορεί να αντέξει; Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κραχ απασχόλησης γι’ αυτό το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση πολλώ δε μάλλον η παρούσα που ομνύει στην αριστερά, είναι να κοιτάξει την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου και να δοθούν θέσεις εργασίας στους ανθρώπους και γι’ αυτό και χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα».
Ωστόσο ακόμη και οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, είναι πολύ δυσμενέστερες από το παρλεθόν, με αποδοχές υπερβολικά χαμηλές. Αποδοχές χαμηλότερες αυτών του ανειδίκευτου εργάτη λαμβάνει πλέον το 38% των μισθωτών ενώ κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά λαμβάνει το 58%.
Οι νέες θέσεις εργασίας είναι ιδιαίτερα κακοπληρωμένες, με το 45% των εργαζομένων να λαμβάνει ως 400 ευρώ το μήνα και το 43,87% αποδοχές μεταξύ 400 και 800 ευρώ.
Η μείωση του ποσοστού της ανεργίας που σημειώθηκε πρόσφατα συνδέεται με τη δημιουργία θέσεων μερικής απασχόλησης και στο φόβο των εργοδοτών για το πρόστιμο των 10.550 ευρώ που τους υποχρεώνει να ασφαλίσουν τους εργαζομένους τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, ο αριθμός των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ φαίνεται να έχει αυξηθεί κατά 85.053 άτομα. Ομως οι αποδοχές που προσφέρουν αυτές οι νέες θέσεις εργασίας έχουν ως εξής:
-Οι 15.087 θέσεις ή ποσοστό 17,74% προσφέρουν αμοιβές έως και 200 ευρώ τον μήνα.
- Οι 22.806 θέσεις, ή ποσοστό 26,81% προσφέρουν αμοιβές από 200 ως 400 ευρώ.
- Οι 37.317 θέσεις ή ποσοστό 43,87% προσφέρουν αμοιβές από 400 ως 800 ευρώ.
- Οι 8.424 θέσεις ή ποσοστό 9,9% δίνουν αποδοχές από 800 ως 1.000 ευρώ.
- Μόλις 1.419 θέσεις ή το 1,67% των νέων θέσεων εργασίας δίνουν αμοιβές άνω των 1.000 ευρώ.