Τελευταίο ραντεβού με τους Θεσμούς πριν από το EuroWorkingGroup
Σε σύνοψη των έως σήμερα διαπραγματεύσεων για τα ορόσημα - ουρά της πρώτης αξιολόγησης προχωρούν σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, με τους εκπροσώπους των θεσμών.
ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ - ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΔΙΑΦΩΝΙΑ
Σημειώνεται ότι τα κλιμάκια θα αναχωρήσουν σήμερα από την Αθήνα και, σύμφωνα με πληροφορίες, κομβική ημερομηνία είναι η 29η Σεπτεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει το Euro Working Group για να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Στην Αθήνα θα παραμείνουν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, για τη νέα έκθεση για την οικονομία που πρέπει να συντάξει το Ταμείο.
Εν τω μεταξύ κυβέρνηση και θεσμοί οδεύουν προς συμφωνία για τον τρόπο αναδιάρθρωσης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων όπως προκύπτει από τις συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Ως το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση νομοσχεδίου που θα προβλέπει αφενός, το μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών όλων των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία και αφετέρου αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, μετά τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών, πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο νομοσχέδιο αλλά βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία.
Το νομοσχέδιο ουσιαστικά θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομίας, Δικαιοσύνης και Εργασίας. Μάλιστα στο υπουργείο Δικαιοσύνης λειτουργεί ήδη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την τροποποίηση του νόμου 4336 (πτωχευτικό).
Με βάση όσα συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους των θεσμών η επιτροπή θα ολοκληρώσει το νομοσχέδιο το οποίο θα σταλεί στους θεσμούς για να συζητηθεί διεξοδικά όταν έρθουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι η σύσταση επιτροπών με τη συμμετοχή των πιστωτών οι οποίες, με βάση την εισήγηση ειδικών αξιολογητών, θα καταλήγουν σε σχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών το οποίο θα επικυρώνεται από δικαστές.
Για τις περιπτώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων με υψηλές οφειλές η εισήγηση προς τις επιτροπές θα γίνεται από μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες και όχι από μεμονωμένους αξιολογητές.
Επίσης στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης. Επίσης θα προβλέπεται η δημιουργία μιας σειράς νέων οργάνων όπως ο διαχειριστής αφερεγγυότητας που θα λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα ο σύνδικος, δηλαδή ο εκκαθαριστής των επιχειρήσεων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς πτώχευσης.
Ασφαλιστικό... σοκ
Στο άλλο μέτωπο αυτό του Ασφαλιστικού οι θεσμοί μπλόκαραν το πάγωμα των χρεών προς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που αποτέλεσε εκ των βασικών εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Επίσης, έβαλαν φρένο στις εκπτώσεις για τις αναδρομικές μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, στο χρονοδιάγραμμα επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων αλλά και στον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων και τον καθορισμό του πλαφόν μείωσης όταν ξεπερνά το 20%.
Αλλα η Αθήνα, άλλα οι δανειστές για το Υπερταμείο
Παράλληλα διαφωνία Αθήνας και δανειστών υπήρξε και όσον αφορά το Υπερταμείο όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των Θεσμών έβγαλαν κόκκινη κάρτα στις επιλογές του Μαξίμου για τις θέσεις του εποπτικού συμβουλίου.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η στελέχωση των εν λόγω θέσεων από άτομα που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα ή κομματικά στελέχη, πρόταση που δεν αποδέχονται οι πιστωτές.
Παράταση για τον Οκτώβριο δόθηκε για τα θέματα των ειδικών μισθολογίων και του εργασιακού.