«Τα πήραν όλα και έφυγαν» - «Χαστούκι» από τους δανειστές στην κυβέρνηση

Σε στενό κλοιό βρίσκεται για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση από τους δανειστές καθώς με το πέρας της πρώτης επίσκεψης των Θεσμών, κατάφεραν να ανατρέψουν για άλλη μια φορά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, να ρίξουν κόκκινες κάρτες στις δυο σχεδιαζόμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις και να διαπιστώσουν διαφωνίες παντού.

«Τα πήραν όλα και έφυγαν» - «Χαστούκι» από τους δανειστές στην κυβέρνηση
4'

ΒΕΤΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ - «ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ» ΣΕ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Ο χρόνος για να υπάρξει σύγκλιση και συμφωνίες είναι οι επόμενες 13 ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί ο μήνας. Μέχρι τότε η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες που της δόθηκαν, να εγκαταλείψει πρωτοβουλίες που πήρε, να ξεχάσει κόκκινες γραμμές και να ετοιμάσει πολυνομοσχέδια.

Ούτε μια εβδομάδα μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία για έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας στους επαγγελματίες με ταυτόχρονο «πάγωμα» παλαιών οφειλών, οι δανειστές δεν το αποδέχτηκαν και έθεσαν το θέμα στην ευρύτερη διαπραγμάτευση για τη λειτουργία του ακατάσχετου λογαριασμού και την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων. Όπως υπογράμμισαν τέτοιες κινήσεις αντιστρατεύονται την προσπάθεια δημιουργίας κουλτούρας πληρωμών, ενώ αμφισβήτησαν και τη δημοσιονομική απόδοση του μέτρου.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζοντας την πρόταση, σημείωσε ότι θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα των Ταμείων, χαρακτήρισε την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας ως πολύ σημαντικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις και επεσήμανε ότι σχεδόν το 40% των ασφαλισμένων στα συγκεκριμένα Ταμεία έχουν οφειλές και υπάρχει πλέον διαπιστωμένη αδυναμία πληρωμών. Η ελληνική πλευρά, επίσης τόνισε ότι θα υπάρχουν και δικλείδες ασφαλείας για το μεσοδιάστημα, προκειμένου να μη σταματήσουν όλοι να καταβάλουν εισφορές στα Ταμεία, έως τον Ιανουάριο, ή να μην απενταχθούν από τις ρυθμίσεις όσοι έστω και με δυσκολία εξυπηρετούν ακόμη τις δόσεις τους.

Ωστόσο η στάση των δανειστών ήταν αρνητική και το αποτέλεσμα είναι το μέτρο να πηγαίνει πίσω και ενώ αρχικά η σχετική νομοθετική διάταξη επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα, οι ενστάσεις των δανειστών τελικά συνδέουν το χρόνο μιας ενδεχόμενης νομοθετικής διάταξης με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Και δεύτερο όνειρο θερινής νυκτός

Η δεύτερη πρωθυπουργική εξαγγελία που εξανεμίστηκε από την έλευση των θεσμών ήταν η καθιέρωση ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για κάθε επιχείρηση, προκειμένου να πληρώνει απρόσκοπτα τις τρέχουσες υποχρεώσεις της. Μετά τη διαφωνία των Θεσμών και αυτό πάει πίσω και το υπουργείο Οικονομικών δεν θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο με τα κίνητρα για τη χρήση του «πλαστικού χρήματος» στις συναλλαγές τη ρύθμιση για τον ακατάσχετο λογαριασμό.

Ενστάσεις εξέφρασαν οι δανειστές και αναφορικά με την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για τη μετατροπή των ταμείων εφάπαξ και επικουρικής ασφάλισης των γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων σε επαγγελματικά ταμεία. Οι δανειστές ζήτησαν συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ήδη συνταξιούχων αλλά και για την περιουσία που θα «στερήσουν» από το υπερ-επικουρικό ΕΤΕΑ.

Η συζήτηση για τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων θα εξεταστεί τελικά από κοινού με τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού και την ευρύτερη αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών χρεών (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία), γεγονός που στην πράξη σημαίνει ότι όλα αυτά τα θέματα πρέπει να κλείσουν σχεδόν ταυτόχρονα.

Έρχονται πολυνομοσχέδια στη Βουλή

Η κυβέρνηση προτίθεται την επόμενη εβδομάδα να προχωρήσει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, με έναν εφαρμοστικό νόμο.

Ο χρόνος που απομένει για να λυθούν τεχνικές και ουσιαστικές εκκρεμότητες είναι 13 μέρες και θεωρείται ρεαλιστικό το χρονικό ορόσημο της 29ης Σεπτεμβρίου, οπότε συνεδριάζει το EwG και της 10ης Οκτωβρίου οπότε συνεδριάζει το Eurogroup για την έγκριση της υποδόσης στη βάση υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Ταυτόχρονα οι ασφαλιστικές διατάξεις, που ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ πρέπει να ψηφιστούν άμεσα, έχουν ήδη πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή.

Μεταξύ τους και η διάταξη που θα προβλέπει ανώτατο πλαφόν 10% για τις επιστροφές των αναδρομικών ποσών από τις χιλιάδες συνταξιούχους που είδαν τις επικουρικές τους να μειώνονται. Η διάταξη θα προβλέπει μικρότερη δόση στα 50 ευρώ, γεγονός που μειώνει κατά πολύ τις δόσεις, και κατά συνέπεια το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί στο ΕΤΕΑ, εντός του 2016.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή