«Φωτιά» στα Ειρηνοδικεία βάζουν οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται τα νομικά τμήματα όλων των τραπεζών και τα Ειρηνοδικεία της χώρας.
Και αυτό γιατί οι διακοπές και η ραστώνη του Αυγούστου, δυστυχώς δεν μπορούν να ανακόψουν τη φόρα των χρεών, με αποτέλεσμα οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την αποπληρωμή των οφειλών τους να πλησιάζουν στις 50.000!
Καταφεύγουν έτσι στα Ειρηνοδικεία για «κούρεμα» των χρεών τους και ρύθμιση του υπολοίπου μέρους.
Σύμφωνα με «Το Βήμα», κάθε εβδομάδα που περνά αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των υπερχρεωμένων οφειλετών που προσφεύγουν στα δικαστήρια, ενώ όσο επιδεινώνεται ο δείκτης της ανεργίας τόσο αυξάνεται ο αριθμός των προσφυγών.
Εκτιμάται μάλιστα, ότι ως το τέλος του χρόνου, δεν αποκλείεται ο αριθμός των προσφυγών πλησιάσει ακόμη και τις 100.000 περιπτώσεις.
Οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες ανήκουν σε τρεις κατηγορίες: η πρώτη αφορά ανθρώπους χωρίς περιουσιακά στοιχεία, η δεύτερη κατηγορία αφορά δανειολήπτες που έχουν ιδιόκτητη κατοικία και μία μικρή περιουσία, οι οποίοι βρέθηκαν σε δύσκολη θέση είτε λόγω απώλειας εργασίας είτε λόγω ασθενείας κι η τρίτη κατηγορία αφορά του «πονηρούς», δηλαδή περιπτώσεις ανθρώπων που δεν νομιμοποιούνται να υπαχθούν στις διατάξεις του σχετικού, αλλά το επιχειρούν με πλάγιες μεθόδους.
Εν τω μεταξύ οι τράπεζες, ενώ στην αρχή εμφανίζονταν απρόθυμες να προχωρήσουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, μετά από δύο αποφάσεις ισάριθμων Ειρηνοδικείων, Αθηνών και Πάτρας, που διέγραψαν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των οφειλών των δανειοληπτών που προσέφυγαν σ΄ αυτά, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε εξωδικαστικούς διακανονισμούς. Κι όπως λέγεται χαρακτηριστικά κατ΄ αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται οι περισσότερες περιπτώσεις.
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3869/10, ένας υπερχρεωμένος δανειολήπτης μπορεί να κάνει χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων μόνο μία φορά και οφείλει να αποδείξει ότι έχει μόνιμη αδυναμία πληρωμής των οφειλών του που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Ο νόμος αφορά σε καταναλωτές και επαγγελματίες -δεν αφορά πχ εμπόρους- που έχουν λάβει καταναλωτικά, στεγαστικά ή επαγγελματικά δάνεια.
Πριν ο οφειλέτης προσφύγει στο δικαστήριο πρέπει να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με εξωδικαστικό συμβιβασμό (Συνήγορο του Καταναλωτή κλπ), κι αν αποτύχει μπορεί να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο, στο οποίο πρέπει να παρουσιάσει τα περιουσιακά του στοιχεία αναλυτικά, τόσο τα δικά του όσο και της συζύγου του, καθώς και τον πλήρη κατάλογο των πιστωτών του. Ακολούθως το Ειρηνοδικείο επιχειρεί συμβιβασμό με την συμφωνία του 51% των πιστωτών του. Κι αν κι αυτή η προσπάθεια αποτύχει, τότε το δικαστήριο εξετάζει τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και προχωρεί στη ρύθμιση των χρεών.