Το ΔΝΤ απειλεί ξανά την Ελλάδα με πιστωτικό γεγονός και ασφυξία
ΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟΝ ΚΡΟΤΑΦΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΡΙΣΙΜΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΜΕ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
«Το ΔΝΤ έχει κανόνες. Δεν θα αλλάξουμε τους κανόνες του για την Ελλάδα. Η Γερμανία θα αποφασίσει αν θέλει την επιστροφή μας στο πρόγραμμα ή όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν, λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ (7/10 - 9/10) στην Ουάσινγκτον.
Επί της ουσίας, ο κ. Τόμσεν πετάει το «μπαλάκι» για το μέλλον της διαπραγμάτευσης στο Βερολίνο, δίνοντας προτεραιότητα στο τι θα αποφασίσουν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σημειώνεται πως ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή (30/09/2016) υπήρχαν «διαρροές» στον ηλεκτρονικό Τύπο και ειδικότερα στο Bloomberg, ότι το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τελειώσουν οι εκλογές στη Γερμανία.
Όπως εκτιμούν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, μια ενδεχόμενη άρνηση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ή μια «επιδερμική» συμμετοχή του σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, αναμένεται να πυροδοτήσει μπαράζ ραγδαίων οικονομικών εξελίξεων για την Ελλάδα, ήτοι να οδηγήσει ακόμη και σε εκδήλωση ενός νέου πιστωτικού επεισοδίου.
Κρίσιμο ραντεβού Λαγκάρντ - Τσακαλώτου στη Σύνοδο του ΔΝΤ
Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει την Παρασκευή (07/10/2016) στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ θα έχει επίσημη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η συνάντηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού η Αθήνα θα προσπαθήσει να λάβει συγκεκριμένη απάντηση από την κ. Λαγκάρντ, εάν το ΔΝΤ θα δώσει πριν το τέλος του 2016 το τελικό «ok» ή όχι για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Παράλληλα, μεγάλη βαρύτητα αποδίδεται και στη σύσκεψη του «κλαμπ της Ουάσινγκτον», του άτυπου οικονομικού «διευθυντηρίου», το οποίο δεν αποκλείεται να συζητήσει στο περιθώριο της Συνόδου για την τύχη του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο επιμένει σε ελάφρυνση του χρέους, κάτι που επιθυμεί και η κυβέρνηση Τσίπρα. Ωστόσο, σε περίπτωση που το ΔΝΤ ανάψει «κόκκινο» και αποχωρήσει από το πρόγραμμα, τότε, όπως εκτιμάται από κυβερνητικές πηγές, θα έχει υλοποιηθεί το πάγιο αίτημα του πρωθυπουργού για αποχώρηση του ΔΝΤ και παροχή βοήθειας αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τι σημαίνει πρακτικά η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Μνημόνιο
Οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποχώρησης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να θεωρούνται αμελητέες. Και τούτο, γιατί εάν ο αμερικανικός Θεσμός περιμένει έως τον Σεπτέμβριο του 2017, δηλαδή μέχρι και τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στη Γερμανία, η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός στόχου κι έτσι το 2018 δεν θα μπορεί να αξιώσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Υπό μια τέτοια συνθήκη, ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμη και για παράταση του «Μνημονίου 3», ακόμη και για εκπόνηση ενός νέου «Μνημονίου 4».
Επίσης, μια έξοδος του ΔΝΤ από την ελληνική υπόθεση δημιουργεί πρόβλημα σε κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών, όπως, για παράδειγμα η Γερμανία και η Ολλανδία, τα κοινοβούλια των οποίων ενέκριναν οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά με αποκλειστικό εχέγγυο τη συμμετοχή του Ταμείου.
Υπογραμμίζεται πως τόσο η κυβέρνηση Μέρκελ, όσο και η αντίστοιχη του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε τα είχαν βρει «σκούρα» ακόμη και σε εσωκομματικό επίπεδο, με πολλούς βουλευτές να αντιδρούν σε περαιτέρω οικονομική στήριξη της Ελλάδας.