Αμετανόητο το ΔΝΤ: Εφαρμόστε το μνημόνιο και θα δείτε …ανάπτυξη!
Ούτε ένα βήμα δεν μετακινείται από τις καταστροφικές πολιτικές του το ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι έχει παραδεχτεί ότι τα μνημόνια είχαν αστοχίες και έπληξαν μισθωτούς και συνταξιούχους.
ΟΡΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ «ΒΛΕΠΕΙ» ΤΟ ΔΝΤ – «ΜΑΥΡΕΣ» ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση World Economic Outlook, το ΔΝΤ υιοθετεί πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη και το ΑΕΠ, με την προυπόθεση «να εφαρμοστεί πλήρως το δημοσιονομικό πακέτο του προγράμματος του ESM».
Ωστόσο, οι προβλέψεις για την ανεργία δεν είναι καθόλου αισιόδοξες και μάλιστα είναι χειρότερες από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, το Ταμείο προβλέπει ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 23,3% το 2016 και θα μειωθεί στο 21,5% το 2017, ενώ με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017, η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 21,5% εφέτος και θα μειωθεί στο 20,4% το 2017.
Για το 2017 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,8% έναντι ρυθμού ανάπτυξης 2,7% που προβλέπει η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού το ΔΝΤ προβλέπει πως εφέτος η Ελλάδα θα σημειώσει αποπληθωρισμό 0,1% και πως το 2017 ο πληθωρισμός θα είναι της τάξης του 0,6%. Το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2021 ο πληθωρισμός θα είναι στο 1,8%. Σημειώνεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017 εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,4% εφέτος και θα ανέλθει στο 0,8% το 2017.
Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως το 2016 και το 2017 θα είναι ισοσκελισμένο, ενώ και μεσοπρόθεσμα (το 2021) το Ταμείο εκτιμά πως το ισοζύγιο συναλλαγών της Ελλάδος δεν θα είναι ελλειμματικό, αλλά ούτε και πλεονασματικό.
Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Σεπτεμβρίου η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο των δανειστών Ντέλια Βελκουλέσκου παρουσιάζοντας τα ευρήματα του Ταμείου στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Άρθρου 4, είχε αναφέρει ότι οι προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία παραμένουν ασθενικές και υπόκεινται σε υψηλούς καθοδικούς κινδύνους, ενώ η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σε διψήφια ποσοστά μέχρι τα μέσα του αιώνα».
Η ίδια η κ. Βελκουλέσκου σε ενημέρωση δημοσιογράφων είχε επιφυλαχθεί να παρουσιάσει τις προβλέψεις του Ταμείου προσθέτοντας ωστόσο ότι η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα εφέτος και ανάκαμψη αναμένεται το επόμενο έτος, αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν.
Για την Ευρωζώνη το ΔΝΤ εκτιμά πως εφέτος θα αναπτυχθεί κατά 1,7%, βελτιώνοντας την πρόβλεψη του Ιουλίου κατά 0,1%, ενώ θεωρεί πως το 2017 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5%, ήτοι 0,1% υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.
Το ΔΝΤ αναθεώρησε την εκτίμηση που είχε διατυπώσει τον προηγούμενο Ιούλιο για τους ρυθμούς ανάπτυξης των αναπτυγμένων χωρών και μείωσε τον εφετινό στόχο στο 1,6% από το 1,8%. Για το 2017 εκτιμά πως η ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες θα ανέλθει στο 1,8%. Η υποβάθμιση αυτή αντανακλά κατά κύριο τη μεγάλη υποβάθμιση της εκτίμησης για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον ότι «χωρίς αποφασιστική πολιτική δράση για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα η ισχνή ανάπτυξη θα διαιωνιστεί».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως σε σύγκριση με τους μέσους όρους της περιόδου 1998-2007, η μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης είναι τώρα χαμηλότερη σε όλες τις περιοχές του κόσμου».