Ρέγκλινγκ: Το πρόγραμμα στην Ελλάδα καθυστερεί γιατί κάποιοι υπουργοί δεν το στηρίζουν
«Μπηχτές» κατά υπουργών της κυβέρνησης έριξε ο ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε: «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Ότι πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, άρα μένουν ακόμα δύο χρόνια. Θα βοηθήσουμε με χρήματα, αν εφαρμοστούν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις».
Σημείωσε πως υπάρχουν καθυστερήσεις και μικροεμπόδια, καθώς δεν στηρίζουν όλοι στην κυβέρνηση το πρόγραμμα, αν και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας το στηρίζουν.
Ερωτηθείς τι ζητάει από την ελληνική ελίτ ώστε να διατηρηθεί η αισιοδοξία για επιστροφή της ανάπτυξης σε προ κρίσης επίπεδα, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δεν είναι κακές, ενώ το ΔΝΤ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του, αναμένοντας τώρα ρυθμό ανάπτυξης 2,8% του χρόνου, «άρα αρχίζουν να βγαίνουν από τα προβλήματα.
Αν και ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως η Ελλάδα είναι μια περίπτωση που παραμένει δύσκολη, τόνισε ωστόσο ότι η χώρα σημειώνει πρόοδο.
«Από τον Αύγουστο έχουμε επιστρέψει σε μια συνεργατική φάση», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM , προσθέτοντας πως έχουν ήδη εκταμιευτεί δόσεις από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και σημειώνοντας ότι «εκταμιεύουμε δόσεις μόνο όταν έχουν τηρηθεί οι όροι πλήρως, και αυτό συμβαίνει».
Για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, υπενθύμισε πως υπήρξε μια έντονη συζήτηση φέτος στο Eurogroup και πως οι 19 υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία με το ΔΝΤ ότι θα εργαστούν άμεσα για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, «κάτι το οποίο ήδη κάνουμε στον ESM, κυρίως για να μειώσουμε τα επιτόκια για το μέλλον, και αργότερα θα εξετάσουμε πόση επιπλέον ελάφρυνση χρέους χρειάζεται πραγματικά».
«Πρέπει να καταλάβετε ότι η Ελλάδα διαφέρει από άλλες χώρες με τις οποίες συναλλάσσεται το ΔΝΤ στον κόσμο. Το πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιεί το ΔΝΤ στον υπόλοιπο κόσμο είναι ένα πολύ καλό πλαίσιο. Όμως στην Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί, διότι εκεί βρισκόμαστε εμείς του ESM», συμπλήρωσε.