«Σφαγή» Σόιμπλε – Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος

Μια διελκυστίνδα γιγάντων βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες στην Ουάσινγκτον για το ελληνικό χρέος, μεταξύ ΗΠΑ και ΔΝΤ από τη μια μεριά και Γερμανίας από την άλλη.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΛΑΓΚΑΡΝΤ: «ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ» - ΣΟΙΜΠΛΕ: «Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΘΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ»

Η «μάχη» εκτυλίσσεται με αφορμή την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας παρόντος και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, αξιωματούχος του ΔΝΤ, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι δύσκολα το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας αν δεν υπάρξει πρώτα κούρεμα του ελληνικού χρέους, καθώς αυτό δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Tαμείου.

Των δηλώσεων του αξιωματούχου είχε προηγηθεί η «κόντρα» μεταξύ της διεθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ειδικότερα, ο Τζακ Λιου απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Ελλάδας, τόνισε χαρακτηριστικά: «Στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε και η αναδιάρθρωση του χρέους. Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και αφού υπάρξει πρόοδος στην υλοποίηση του σχεδίου διάσωσης θα πρέπει να υπάρξει και συναίνεση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο συντομότερα φθάσουμε στο σημείο αυτό, τόσο το καλύτερο, καθώς η μόνη επαρκής απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ξεκαθάρισε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, τονίζοντας παράλληλα ότι χρειάζονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις. «Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει», σημείωσε με νόημα.

Στον αντίποδα, φυσικά, κινήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε αποψινές (06/10) δηλώσεις υπογράμμισε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα και ότι αυτή η συζήτηση είναι παραπλανητική για τον ελληνικό λαό.

«Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξαναγίνει, ή πιο σωστά να γίνει ανταγωνιστική», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός, απαντώντας στην επικεφαλής του ΔΝΤ και στον Αμερικανό ομόλογό του.

Οι εντελώς διαφορετικές προσγγίσεις των μεγάλων «παικτών» οι οποίοι ουσιαστικά έχουν στα χέρια τους τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, καθιστά ακόμα πιο μεγάλη την αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική οικονομία στο σύνολό της απομακρύνοντας το ενδεχόμενο της όποιας ανάκαμψης και εξόδου από το σπιράλ οικονομικού θανάτου.

Σχετικές ειδήσεις