Στουρνάρας: Ορισμένοι υπουργοί δεν θέλουν αποκρατικοποιήσεις
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Αssociated Press, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι τώρα πιο προσηλωμένη στις ιδιωτικοποιήσεις , όχι όμως στον ίδιο βαθμό όλοι οι υπουργοί.
«Θα ήθελα να δω περισσότερους υπουργούς να δεσμεύονται για ιδιωτικοποιήσεις που αφορούν δημόσια γη, μέσω της κατάλληλης νομοθεσίας. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για μεγαλύτερη ανάπτυξη», είπε
Ο κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ωστόσο ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, «είναι ακόμη μακριά». Η χώρα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει μια άλλη αξιολόγηση από τους θεσμούς και να πραγματοποιήσει "μία ή δύο ακόμη ιδιωτικοποιήσεις».
Για το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι «νομίζω ότι είναι εύλογο ότι μπορούμε να έχουμε μια καλή συζήτηση πριν από το τέλος του έτους».
Αναφερόμενος στο Brexit υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις του στην ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα είναι τελικώς μικρότερες από αυτές που αναμένονται αρχικώς. Αντίθετα το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στην ίδια την Μ. Βρετανία.
H Ευρωζώνη πρέπει να αναλάβει ρεαλιστική δράση για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Όπως ανάφερε ο κ. Στουρνάρας «είναι η ώρα στην Ευρωζώνη να δεσμευτούν ρεαλιστικά στην ελάφρυνση του χρέους, όπως η ίδια έχει δεσμευτεί από το Νοέμβριο του 2012», προσθέτοντας ότι η δέσμευση αυτή είναι δίκαιη με δεδομένη την «τεράστια αναδιάρθρωση» που έχει πραγματοποιήσει η ελληνική οικονομία.
Ο ίδιος προσδιόρισε ότι δεν αναζητείται μία δραστική λύση απομείωσης (διαγραφής) μέρους του Δημόσιου Χρέους, αλλά μάλλον μία «ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων καθώς και την επέκταση της περιόδου χάριτος κατά την οποία η Ελλάδα θα αποπληρώνει μόνο τόκους".
Ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε ότι θα ωφελήσει τόσο στην Ελλάδα όσο και τους πιστωτές της μία μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων του Προϋπολογισμού. Όπως αναφέρει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 είναι «πολύ φιλόδοξο» πρόγραμμα. Μειώνοντας λίγο «θα είναι καλύτερα για την ανάπτυξη», είπε, προσθέτοντας ότι το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης χαρακτηρίζεται από ένα βαρύ πακέτο φόρων.