Τι συμβαίνει με τις εμπράγματες εγγυήσεις της Φινλανδίας;
Κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα δεν περιέχει το χρηματοδοτικό σχήμα, στο οποίο συμφώνησαν Ελλάδα και Φινλανδία στο πλαίσιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, όπως διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Όπως δήλωσε, «η Ελλάδα και η Φινλανδία συμφώνησαν, στο πλαίσιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21 Ιουλίου, σε ένα χρηματοδοτικό σχήμα που επιτρέπει στην Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας να αποφασίσουν τη συμμετοχή της χώρας τους στη νέα δέσμη βοήθειας προς την Ελλάδα, μέσω του EFSF».
Το χρηματοδοτικό σχήμα που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες θα υποβληθεί προς έγκριση στο Euro Working Group (Eurogroup σε επίπεδο των εκπροσώπων των Υπουργών).
Η Φινλανδία είχε θέσει το ζήτημα αυτό τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, επικαλούμενη σοβαρούς εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και μια διμερής συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας γύρω από ένα κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα.
Το χρηματοδοτικό σχήμα διαμορφώθηκε τελικά σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Βενιζέλος με τη Φινλανδή ομόλογό του κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν τις προηγούμενες μέρες, ενώ συνεχίζεται η νομική και τεχνική επεξεργασία.
Τι λέει το Ελσίνκι
Σύμφωνα με το Ελσίνκι, η Ελλάδα θα μεταφέρει ένα ποσό στο φινλανδικό κράτος.
Το ποσό αυτό και οι τόκοι θα επενδυθούν σε χαμηλού ρίσκου μακροπρόθεσμες επενδύσεις που θα εγγυηθούν το δάνειο, όπως ανέφερε η υπουργός Οικονομίας της Φινλανδίας.
Η κ. Ουρπιλάινεν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος των εγγυήσεων, πάντως δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Η νέα φινλανδική κυβέρνηση, είχε εξαγγείλει ότι θα ζητούσε εγγυήσεις ως προϋπόθεση για να λάβει μέρος σε μελλοντικές συμφωνίες δανεισμού της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης.