Ρώσικη ρουλέτα για τη δόση υπό τη σκιά του φιάσκου στο χρέος

Θετική έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς περιμένει η κυβέρνηση θέτοντας μάλιστα ως στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και τον προσδιορισμό των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους έως το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου, παρά την επιστροφή του οικονομικού επιτελείου από την Ουάσιγκτον, ουσιαστικά με άδεια χέρια.

Ρώσικη ρουλέτα για τη δόση υπό τη σκιά του φιάσκου στο χρέος
6'

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ 2,8 ΔΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Στο Εurogrοup, το απόγευμα, στο Λουξεμβούργο, το ενδιαφέρον, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Θα έχει προηγηθεί συνάντηση εργασίας των τεχνικών κλιμακίων, το EuroWorking Group, για την «Έκθεση συμμόρφωσης» από τους εκπροσώπους των θεσμών ότι έχουν δηλαδή ολοκληρωθεί όλα τα προαιπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες.

Τα δεδομένα είναι τα εξής: Από την εισήγηση του EuroWorking Group, θα κριθεί αν οι εκκρεμότητες έχουν κλείσει ώστε να μην εισπράξει ακόμη ένα όχι η Αθήνα στην εκταμίευση της δόσης. Πιθανή διέξοδος να δοθεί με την εκταμίευση 1,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, με το υπόλοιπο ποσό να αποδεσμεύεται με τη λύση και της τελευταίας εκκρεμότητας.

Οπως και να χει σε λίγες ώρες θα κριθεί αν θα κλείσει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης που μετρά πλέον διαπραγματεύσεις πλεόν του ενός χρόνου.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να ανοίξει η δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, τόσο στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όσο και στις 18 Οκτωβρίου, θα συζητηθούν οι τρόποι για το πώς θα συνεχιστεί παράλληλα με την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει κάθε συμφέρον να ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να μην υπάρξει καμία δικαιολογία για καθυστέρηση σχετικά με το ζήτημα του χρέους.

Όπως δε ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων».

Το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και η διευθέτηση του ελληνικού χρέους έως το Γιούρογκρουπ της 7ης Δεκεμβρίου ήταν εκ των βασικών θεμάτων στις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας,στην Ουάσιγκτον.

Το φιάσκο του χρέους έγινε για άλλη μια φορά ευκρινές με τη διαμάχη ΔΝΤ - Γερμανίας να παραμένει παρά την πίεση της αμερικανικής πλευράς και του ΔΝΤ για άμεση ελάφρυνσή του.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μάλιστα μετά από δημοσίευμα του Reuters επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους ανακοινωσε την πρόθεσή του να στηρίξει την Ελλάδα όχι μόνο συμβουλευτικά αλλά και χρηματοδοτικά, με μια νέα συμφωνία.

Φρένο από τον Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δίνοντας πάλι το στίγμα του από αμερικανικού εδάφους υποστήριξε πως «ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση πάντα να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα. Υπάρχει ακόμα χώρος για να προχωρήσουμε γιατί είμαστε πολύ κάτω του 100% για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, και επομένως ο εφησυχασμός πάντα εγκυμονεί κινδύνους».

«Πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση που θα μας κάνουν οι θεσμοί στο Eurogroup» είπε και αναφέρθηκε στη συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, την οποία χαρακτήρισε «ξεκάθαρη» και υπογράμμισε σε αυστηρό ύφος ότι θα εφαρμοστεί αφού προηγουμένως η Ελλάδα εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

Για το εάν το ΔΝΤ διαφοροποιείται από τη Γερμανία στο ζήτημα του χρέους, κορυφαίο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών αποσαφήνισε πως υπάρχει η γνωστή άποψη του Σόιμπλε ότι δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση, ότι «εμείς πρέπει να κάνουμε την δουλεία μας για τις μεταρρυθμίσεις και πως αυτός θα τα βρει με την Λαγκάρντ χωρίς απομείωση του χρέους, κάτι πάντως που δεν προκύπτει από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των πρωταγωνιστών».

Το στέλεχος όπως μετέδιδε η DW, επικαλέστηκε αυτό που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ονομάσει το «μη εφικτό τρίγωνο» του Σόιμπλε, ο οποίος θέλει την επιτυχία του προγράμματος με το ΔΝΤ να μετέχει χρηματοδοτικά και τη Γερμανία να μην δίνει τίποτα για το χρέος.

«Αυτό είναι μη εφικτό τρίγωνο. Κάτι πρέπει να σπάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε συμφέρον να τελειώσει έγκαιρα τη δεύτερη αξιολόγηση για να μην υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτούς που δεν θα ήθελαν να κάνουν κάτι για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του χρέους, δεδομένου ότι το βραχυπρόθεσμο έτσι και αλλιώς έχει πάρει τον δρόμο του.

Όπως επεσήμανε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στη συζήτηση αυτή ο Σόιμπλε έχει μια «νομικίστικη ερμηνεία» της συμφωνίας του Μαΐου. «Λέει ότι η συμφωνία του Μαΐου αναφέρει ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) του ΔΝΤ είναι η βάση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και όχι προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αλλά το ΔΝΤ δεν μπορεί να φτιάξει αυτό το DSA αν δεν ανακοινώσεις τι θα κάνεις τώρα για το 2018», τόνισε. Διευκρίνισε ότι μετά το 2018 η συζήτηση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα ξαναγίνει. «Η δικιά μας επιδίωξη είναι να μειωθεί ο στόχος. Δεν θέλουμε να μειωθεί για να μην πάρουμε άλλα μέτρα, αλλά για να δημιουργηθεί χώρος να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές», είπε πηγή του ΥΠΟΙΚ.

Για τα πιθανά σενάρια για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα το ίδιο στέλεχος είπε με βάση τη DW, τα εξής:

«Τα σενάρια είναι είτε να είναι το ΔΝΤ μέσα, είτε να μην είναι το ΔΝΤ μέσα ή, το χειρότερο, να μην παρθεί απόφαση. Να μην παρθεί απόφαση και να πάει πίσω η λύση για το χρέος είναι ακριβώς αυτό που δημιουργεί αβεβαιότητα και δεν αφήνει να έρχονται οι επενδύσεις, να έχουμε τον καθαρό διάδρομο, να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται. Αν είσαι επενδυτής στο Λονδίνο και σου πω ότι η λύση θα βρεθεί το καλοκαίρι, θα πεις ωραία και εγώ θα αποφασίσω αν θα επενδύσω το καλοκαίρι. Αν γίνει λύση τον Δεκέμβρη, θα αποφασίσεις τον Δεκέμβρη. Άρα η καθυστέρηση είναι το χειρότερο», είπε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, και κατέληξε πως εάν δεν αποφασιστεί τώρα το θέμα του χρέους αυτό θα είναι ανησυχητικό γιατί θα ακολουθήσουν οι τρεις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή