Ραγδαίες εξελίξεις: Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για το φυσικό αέριο
Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν τη διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού «Τουρκική ροή».
Το κείμενο της συμφωνίας υπεγράφη παρουσία των προέδρων των δύο χωρών από τους υπουργούς ενέργειας Αλεξάντρ Νοβάκ και Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
Η συμφωνία εκτιμάται ως αισθητό άλμα στον τομέα του φυσικού αερίου. Η Μόσχα, για να παροτρύνει την Άγκυρα να υπογράψει τη συμφωνία, παραχώρησε στην τουρκική πλευρά ουσιαστική έκπτωση με αποτέλεσμα να μπορέσει η Τουρκία να υλοποιήσει το παλαιό της σχέδιο και να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή.
Στη θέση της Τουρκίας θα μπορούσε να είναι η Βουλγαρία, εάν η Κομισιόν δε είχε ασκήσει πιέσεις στην πολιτική ηγεσία της χώρας αυτής, καθώς πριν διαμορφωθεί το σχέδιο «Τουρκική Ροή» η Ρωσία επί σειράς ετών προωθούσε το σχέδιο South Stream, η βασική γραμμή του οποίου έπρεπε να διέλθει μέσω της Βουλγαρίας και της Ελλάδας προς την Ιταλία. Ωστόσο λόγω της σκληρής αντίδρασης της Κομισιόν το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το σχέδιο North Stream, που προορίζεται για την τροφοδότηση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας με ρωσικό φυσικό αέριο, υλοποιήθηκε πλήρως, γιατί η Κομισιόν, όσο αντιρωσική και να ήταν, δε μπορούσε να αντισταθεί στην προωθητική δύναμη των προαναφερθεισών χωρών. Το άλλο δίδυμο, δηλαδή το South Stream όμως έμεινε σε χαρτί, γιατί δεν εξυπηρετούσε τόσο δυνατά συμφέροντα. Το αποτέλεσμα της δράσης της Κομισιόν είναι να ενισχυθεί η Τουρκία σε βάρος των ευρωπαϊκών χωρών, που έχασαν την ευκαιρία να γίνουν χώρες διέλευσης και διανομής.
Η Ελλάδα δεν έχασε ακόμα αυτή τη δυνατότητα, γιατί το φυσικό αέριο πρέπει να μεταφέρεται από την Τουρκία μέσω κάποιας χώρας προς την Ευρώπη και η Ελλάδα προσφέρεται άριστα για αυτό τον ρόλο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές της ρωσικής κυβέρνησης, το θέμα της προέκτασης του αγωγού «Τουρκική Ροή» μέχρι την Ιταλία διαμέσου της Ελλάδας συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής υπό την προεδρία του Δημήτρη Μάρδα και του Μαξίμ Σοκόλοφ στην περασμένη Πέμπτη στη Μόσχα. Αυτό που προσπαθεί να πετύχει η ρωσική πλευρά είναι η επίσημη υποστήριξη του σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ρωσική πλευρά δε δίστασε να θυμίσει στους Έλληνες εταίρους ότι το θετικό αποτέλεσμα, όπως δείχνει και το παράδειγμα του North Stream, εξαρτάται από τις πιέσεις που θα ασκήσουν στην Κομισιόν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Ωστόσο, μια απλή υποστήριξη δεν επαρκεί, επειδή για την πρακτική υλοποίηση του σχεδίου χρειάζεται να απαλλαγεί από τις προβλέψεις του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου, που επιβάλλει την πρόσβαση τρίτων προσώπων στον αγωγό. Η Γκαζπρόμ δε, για να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου, πρέπει να έχει εγγύηση ότι οι μέτοχοι της εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή του αγωγού θα έχουν αποκλειστικότητα στην εκμετάλλευσή του.
Η ρωσική πλευρά εκφράζει ανησυχίες ότι οι συναινετικές διαδικασίες με την Τουρκία, της οποίας η κυβέρνηση λαμβάνει κυρίαρχες αποφάσεις, θα ολοκληρωθούν πιο γρήγορα σε σχέση μ’ αυτές που χρειάζονται για την υλοποίηση του έργου στην ελληνική επικράτεια, ακριβώς λόγω της ανεπάρκειας της απαιτούμενης επικράτειας. Άρα λοιπόν, πάλι η Κομισιόν θα ζημιώσει μια ευρωπαϊκή χώρα, αυτή τη φορά την Ελλάδα, για το χατίρι του αντιρωσικού λόμπυ;