«Κεραυνοί» Στουρνάρα - Ο Βαρουφάκης είπε στην ΕΚΤ: «Είμαι υπουργός χρεοκοπημένης χώρας!»

Επικριτικός για τους χειρισμούς που έκανε στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

«Κεραυνοί» Στουρνάρα - Ο Βαρουφάκης είπε στην ΕΚΤ: «Είμαι υπουργός χρεοκοπημένης χώρας!»
8'

Κατά την ακρόασή του από την Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά τα δάνεια κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης, είχε λεκτικό «διαξιφισμό» με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορο Παπαδόπουλο.

Ο κ. Παπαδόπουλος επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην ΤτΕ, γιατί όπως υποστήριξε, δεν άσκησε όπως έπρεπε τον εποπτικό της ρόλο για να αποτρέψει την διαρροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό, με αποτέλεσμα, όπως είπε, οι θεσμοί να επιβάλουν οικονομικό στραγγαλισμό στη χώρα με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Ο κ. Στουρνάρας αντέδρασε λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε την χρηματοδότηση της χώρας όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι εκπροσωπεί μια χρεοκοπημένη χώρα.

«Όταν ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης είχε πει στην ΕΚΤ ότι είμαι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας τι να κάνω εγώ; Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύει μια χώρα με τις δηλώσεις του, κανένας άλλος. Η αβεβαιότητα ξέρετε είναι τσουνάμι στην οικονομία…», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

«Εκείνη την περίοδο μιλούσα με κυβερνητικά στελέχη και τους έλεγα να μαζέψουν τον κ. Βαρουφάκη. Τι να κάνω; Να σας δείξω τις επιστολές που έστελνα; είπε ο κ. Στουρνάρας.

«Είναι δυνατόν να γίνει οικονομικός στραγγαλισμός μιας χώρας, με βάση μια δήλωση υπουργού; Δεν έχει ευθύνη η Κεντρική Τράπεζα; Δεν ήταν υποχρέωση της να προστατεύσει τη χώρα», επέμεινε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Εγώ είχα πει στον κ. Ντράγκι να μην τον ακούει, όμως που απάντησε ότι δεν μπορεί να μην τον ακούει γιατί είναι ο υπουργός. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο παρά να προειδοποιήσω. Συνέχεια έστελνα επιστολές και προειδοποιούσα την κυβέρνηση. Τα μέτρα πάρθηκαν γιατί έφταιγε η πορεία, πως πηγαίναμε» αντέτεινε ο κ. Στουρνάρας.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Χριστόφορος Παπαδόπουλος: «Είναι εύκολο να αποφεύγουμε τις ευθύνες μας… Κανείς δεν δίνει άφεση αμαρτιών. Έπρεπε να παρέμβετε…. Τι κάνατε όταν συγκεκριμένοι κύκλοι, ο κ. Γεωργιάδης και η κ. Μπακογιάννη, ενθάρρυναν τη φυγή κεφαλαίων και έλεγαν πάρτε τα λεφτά σας».

Γ. Στουρνάρας: «Πόσες δηλώσεις είχα κάνει τότε…»

Χριστ. Παπαδόπουλος: «Στη Γερμανία η δήλωση του κ. Σόιμπλε δεσμεύει τη χώρα του;»

Γ. Στουρνάρας «Απόλυτα… Εμείς παίρναμε έκτακτη ρευστότητα μέχρι το βράδυ του δημοψηφίσματος. Όταν πήγε ο κόσμος και πήρε τα 900 εκατ. ευρώ από τα ΑΤΜ, αποκόπηκαν τα ελληνικά ομόλογα από την επίσημη χρηματοδότηση…»

Χριστ. Παπαδόπουλος: «Υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να προστατεύει τις διαρροές κεφαλαίων. Εσείς το γενικεύσατε και το πήγατε στο κ. Βαρουφάκη το ζήτημα της ΤτΕ…»

Γ. Στουρνάρας: «Όλοι αναγνωρίζουν τη συμβολή της ΤτΕ που κράτησε τη χώρα στο ευρώ…»

Σωκράτης Φάμελος, πρόεδρος Εξεταστικής Επιτροπής:

«Υπάρχει ένα ερώτημα. Όταν διαπιστώνετε αυτή την διαρροή κεφαλαίων δεν έχετε ως ΤτΕ, τα εργαλεία ώστε να παρέμβετε; Αρκετά δάνεια που φύγανε στο εξωτερικά κυρίως από ΜΜΕ, μήπως ήταν από δάνεια που έφυγαν για άλλους σκοπούς; Είναι και αυτό ένα ερώτημα που μπήκε στην Εξεταστική…»

Γ. Στουρνάρας: «…Το μεγαλύτερο ποσοστό έμειναν στα στρώματα. Περίπου 17 δισ. με 18 δισ. ευρώ είναι στην Ελλάδα και σιγά- σιγά γυρίζουν».

Στη συνέχεια, ο κ. Στουρνάρας διέψευσε ότι έγιναν στη χώρα δύο πιστωτικά γεγονότα μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος.

«Είναι λάθος αυτό. Μέχρι τότε πληρώναμε κανονικά. Ποιος τα λέει αυτά. Δεν είχαμε πιστωτικό γεγονός», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.

Η κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την νομιμότητα των δανείων από τράπεζες σε κόμματα και ΜΜΕ, κράτησε περίπου εννιά ώρες.

Η πολύωρη κατάθεση του Γιάννη Στουρνάρα, χαρακτηρίστηκε από συνεχείς εντάσεις και υψηλούς τόνους τόσο ανάμεσα στον ίδιο και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και μεταξύ των βουλευτών.

Αρκετές φορές σημειώθηκαν έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις, μεταξύ των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τους πρώτους να κάνουν λόγο για προσπάθεια απαξίωσης του σκοπού της Εξεταστικής και να τους καταλογίζουν επικοινωνιακές τακτικές, και τους δεύτερους να τους κατηγορούν για σκοπιμότητες να υποστηρίζουν ότι ήδη έχουν βγάλει το πόρισμα τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και αφορούν στο πρώτο εξάμηνο του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι 41,5%, διευκρινίζοντας ότι σε σύνολο 289 εκατ. ευρώ, μη εξυπηρετούμενα είναι τα 108 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των δανείων σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα 41,8 εκατ. ευρώ αφορούν στεγαστικά, τα 55,4 εκατ. ευρώ καταναλωτικά και τα 55,3 εκατ. ευρώ επιχειρηματικά ενώ επισφαλή είναι περίπου 67,2 εκατ. ευρώ. Αυτό αφορά ανά κλάδο, το 59% μικρές επιχειρήσεις, το 29% μικρομεγάλες επιχειρήσεις και το 27,4% τη ναυτιλία.

Για τα δάνεια των κομμάτων, ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι ήταν υψηλού κινδύνου από την στιγμή που γινόταν η εκχώρηση της επιχορήγησης πέραν της κοινοβουλευτικής θητείας. Όμως, την περίοδο των «παχέων αγελάδων», όπως είπε, δεν μπορούσε να εκτιμηθεί από τις τράπεζες ότι θα άλλαζε ο συσχετισμός των κοινοβουλευτικών δυνάμεων.

«Το πρόβλημα ήταν ότι εκχωρήθηκαν πέραν της θητείας μιας βουλής οι κρατικές επιχορηγήσεις και όχι στο είδος του δανεισμού. Εκεί ήταν το πρόβλημα», σημείωσε, ενώ στην επιμονή των βουλευτών να ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις, αντέδρασε λέγοντας: «Η Βουλή έχει επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων. Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε και ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στις τράπεζες;»

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι «σήμερα μπορούμε με ευκολία να πούμε για τα λάθη του παρελθόντος σε ότι αφορά την ευκολία που χορηγούσαν οι τράπεζες τα δάνεια», προσθέτοντας ότι, οι ελληνικές τράπεζες ήταν πάντως πολύ πιο συντηρητικές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες σε ότι αφορά τους όρους και τους κανόνες για την έγκριση τους.

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ήταν λάθος. Οι ελληνικές, όμως τράπεζες, ήταν οι πιο συντηρητικές στις πρακτικές τους, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, πέρα από τα όποια λάθη που έκαναν. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε έξι crash test», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στα δάνεια των ΜΜΕ, ανέφερε ότι το σύνολο των οφειλών τους είναι ύψους 844 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των καλύψεων τους είναι στα 250 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αξίες των ταινιοθηκών τους.

Για την «Τράπεζα Αττικής», επεσήμανε ότι λειτουργούσε έξω από το τραπεζικό πλαίσιο και τους κανόνες και ότι η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μετά τον Ιούνιο του 2015, όταν συμμορφώθηκε, μετά από την πίεση που άσκησε η ΤτΕ για τον αυστηρότερο έλεγχο των δανείων που χορηγούσαν.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στο νέο διοικητικό συμβούλιο που ανέλαβε τα ηνία της «Τράπεζας Αττικής», τονίζοντας ότι «με μια τέτοια διοίκηση έχει μεγάλη πιθανότητα ανόδου».

«Πείσαμε και δόθηκε πολύς χρόνος στη νέα διοίκηση, ώστε να γυρίσει σελίδα η τράπεζα. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη ότι θα το κάνει και θα γυρίσει σελίδα», πρόσθεσε.

Ακόμα, ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για άριστες σχέσεις που έχει με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ χαρακτήρισε καλές τις σχέσεις του με τον κ. Προβόπουλο διευκρινίζοντας ότι ήταν χαριτολόγημα τα όσα ανέφερε το πρωί, περί ψυχολογικών προβλημάτων του.

Επίσης, ανέφερε ότι δεν ισχύουν τα περί ανθελληνισμού των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας ότι «είναι εισηγμένες εταιρίες και όποιος θέλει μπαίνει, όποιος θέλει βγαίνει».

Ο διοικητής της ΤτΕ τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών λέγοντας χαρακτηριστικά, «είμαι θιασώτης στο να εξαντλούνται οι 4ετίες».
«Αυτή ήταν πάγια άποψη μου και κατηγορήθηκα όταν με παρέμβαση μου τον Δεκέμβρη του 2014 είπα ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές. Το ίδιο επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν πρέπει να γίνουν εκλογές», πρόσθεσε.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ακόμα ότι όταν ανέλαβε διοικητής της ΤτΕ, η διεύθυνση επιθεώρησης βρήκε πορίσματα τα οποία ο ίδιος έστειλε στον εισαγγελέα, ενώ απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν είχαν σταλεί νωρίτερα στη δικαιοσύνη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω για ποιο λόγο είχαν παραμείνει στα συρτάρια».

Έντονα αντέδρασε ο διοικητής της ΤτΕ στην επίθεση που εξαπέλυσε στον ίδιο και στην σύζυγο του με απρεπείς χαρακτηρισμούς και αιχμές για ανέντιμη και μη ηθική στάση, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

«Προσήλθα με σεβασμό στην Επιτροπή σας. Έγινα θύμα συκοφαντικών επιθέσεων και εγώ και η σύζυγος μου. Θέλω να πω ότι οι Επιτροπές της Βουλής δεν είναι για πολιτικά σόου λάσπης από βουλευτές που κρυπτόμενοι πίσω από την βουλευτική ασυλία να βρίζουν. Δεν μπορούσα να αφήσω αναπάντητα αυτά που ελέχθησαν». τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
05:05ΚΟΣΜΟΣ