Νέα «πόρτα» Σόιμπλε σε Τσίπρα: Χρέος από το 2019 και… βλέπουμε!
Με την ίδια άκαμπτη στάση αποφεύγει λύσεις για το χρέος επιμένοντας στις μεταρρυθμίσεις. Ενόσω τα γερμανικά μηνύματα έρχονται κατά ριπάς, το Μαξίμου, κάνει σχέδια επί χάρτου για παρασκηνιακές συναντήσεις με την «εμπλοκή» ακόμη και της Ουάσιγκτον για να περιορίσει τους... περιορισμούς του Β. Σόιμπλε.
Συγκεκριμένα στοχεύουν σε σειρά επαφών στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής του Αλέξη Τσίπρα όπου θα ζητήσει την αρωγή του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ (παρά τις αποκαλύψεις του τελευταίου στο βιβλίο του που κυκλοφορεί ήδη στη Γαλλία).
Επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε συναντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Στο διά ταύτα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διαπιστώνει, σε καινούργια συνέντευξή του στην εφημερίδα Genaral Anzeiger της Βόννης, ότι πολλά στην Ευρωπαϊκή Ενωση πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση. «Ας πάρουμε ως παράδειγμα την ανάπτυξη στην Ισπανία.
Η Ιταλία θα έχει θετική εξέλιξη στην οικονομία. Οι 'Ελληνες κάνουν, επίσης, πρόοδο, δεν θα πρέπει όμως να πιστέψουν ότι μπορούν να σταματήσουν τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις».
Για την άρνηση του ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι «πρόκειται για παρεξήγηση» και ότι δεν προτίθεται καθόλου να συγκρουσθεί με το Ταμείο.
«Το ΔΝΤ αμφιβάλλει -και αυτό δεν είναι νέο- ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει, αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί και ότι αυτό αρκεί ώστε να βαδίσει η χώρα προς ένα διαρκές μονοπάτι ανάπτυξης. Οι 'Ελληνες αντίθετα επαναλαμβάνουν: θα τα καταφέρουμε. Γι' αυτό και την άνοιξη συμφωνήσαμε, η Αθήνα να λάβει πρόσθετα μέτρα, εάν επαληθευτεί η απαισιοδοξία του ΔΝΤ. Αυτό, το υπενθύμισα ξανά στον 'Ελληνα ομόλογό μου στο Eurogroup της Δευτέρας».
Στο ερώτημα των δημοσιογράφων της εφημερίδας για το αν αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Σόιμπλε απάντησε: «Θα διεκπεραιώσουμε το τρίτo πρόγραμμα έως το τέλος του 2018 και τότε θα αποφασίσουμε τι είναι ενδεχομένως ακόμα αναγκαίο. Εάν μιλάμε τώρα για ελαφρύνσεις του χρέους αποδυναμώνεται η διάθεση για μεταρρυθμίσεις. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η ανεπαρκής ανταγωνιστικότητά της. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν» τόνισε.
Υπενθυμίζεται πως το Σαββατοκύριακο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten έκανε μεταξύ άλλων ειδική αναφορά στις εξελίξεις στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας.
Αναγνώρισε επίσης κάποια πρόοδο, τόνισε ωστόσο την ανάγκη να μην παρεκκλίνει η Ελλάδα από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Πολλά πράγματα στην ΕΕ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέροντας ως παράδειγμα την ανάπτυξη στην Ισπανία, εκτιμώντας ότι η Ιταλία θα έχει θετική οικονομική εξέλιξη και υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία δρομολόγησε κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
«Οι Έλληνες σημειώνουν επίσης προόδους – ωστόσο δεν θα πρέπει να πιστέψουν ότι μπορούν να σταματήσουν να εφαρμόζουν τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις», τόνισε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «παρεξήγηση» την άποψη ότι είναι αβέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού επειδή δεν είναι βιώσιμο το χρέος.
Επιπλέον διέψευσε ότι η γερμανική κυβέρνηση, που θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου απαραίτητο όρο για τη στήριξη του ελληνικού δανειακού προγράμματος, βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το ΔΝΤ, το οποίο ζητεί δραστικά μέτρα προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Όπως διευκρίνισε, «το ΔΝΤ αμφιβάλλει -αλλά αυτό δεν είναι καινούριο- ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί και ότι αυτά επαρκούν για να φέρουν τη χώρα σε ένα διαρκές μονοπάτι ανάπτυξης. Οι Έλληνες, αντιθέτως, έλεγαν πάντα: Θα τα καταφέρουμε. Ως εκ τούτου, την άνοιξη συμφωνήσαμε ότι η Αθήνα θα λάβει πρόσθετα μέτρα εάν το ΔΝΤ έχει δίκιο ως προς την απαισιοδοξία του. Αυτό το υπενθύμισα στον έλληνα ομόλογό μου ξανά στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα – και αυτός διαβεβαίωσε ότι είναι έτσι», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Επανέλαβε δε ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018. Όπως επισήμανε, «αν μιλήσουμε τώρα για ελάφρυνση χρέους, αυτό θα εξασθενήσει τη μεταρρυθμιστική διάθεση της Ελλάδας. Το πρόβλημα δεν είναι άλλωστε το χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Εκεί πρέπει να γίνει η αρχή».