Κατρούγκαλος για κανάλια: Ούτως ή άλλως τα χρήματα ήταν... καλοδεχούμενα
"Το γεγονός ότι έκλεισαν με τρόπο που δεν ικανοποιεί το ΔΝΤ είναι μία σαφής ένδειξη ότι έκλεισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον ελληνικό λαό" είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" και πρόσθεσε: "Το ΔΝΤ έχει θέσεις που δύσκολα βρίσκουν θεσμικό έδαφος στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Φαίνεται από τις προηγούμενες δηλώσεις του ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν το ικανοποίησε, από την άποψη ότι ήθελε πολύ μικρότερες συντάξεις. Προφανώς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμφωνήσουμε σε οποιαδήποτε συμφωνία που δεν προστατεύει δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων".
Ο υπουργός καταλόγισε στην ΝΔ ότι "ζητά συστηματικά πρόωρες εκλογές, ακριβώς γιατί δεν έχει ουσιαστικό αφήγημα, εναλλακτικό του δικού μας, πέραν της πρόσδεσης στον νεοφιλελευθερισμό του ΔΝΤ, αυτό όμως δεν το λέει καθαρά".
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, επικαλούμενος την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων για επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στην κοινωνική Ευρώπη, επισήμανε: "Έχω επανειλημμένα απευθύνει ερώτημα στη ΝΔ και στον αρχηγό της, αν θεωρεί και αυτός εθνική θέση αυτή τη θέση, την οποία διαμόρφωσαν όλοι οι εκπρόσωποι της κοινωνίας. Και αυτό όχι αυθαίρετα, αλλά ακριβώς επειδή στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να δώσουμε στους δανειστές μας περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές -αυτός είναι ο όρος που ευφημιστικά χρησιμοποιεί το ΔΝΤ για να χαρακτηρίσει τη γενικευμένη απορρύθμιση- για να πάρουμε σε αντάλλαγμα αυτής τη θυσίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων κάποιες υποχωρήσεις στα δημοσιονομικά. Άρα το θέμα δεν είναι οι εκλογές, το θέμα είναι να μπορέσουμε να αναστρέψουμε μία ζοφερή κατάσταση που μία εξαετία έχει επιβληθεί στον τόπο".
Ερωτηθείς αν η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες επηρεάζει τον σχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής του υπουργείου, για την οποία επρόκειτο να διατεθεί μέρος των εσόδων από τη δημοπρασία, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: "Ούτως ή άλλως αυτά τα χρήματα ήταν μία πολύ καλοδεχούμενη ένεση. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα κοινωνικά δικαιώματα με βάση τον προγραμματισμό μας". Επισήμανε δε ότι "ο πολιτικός αντίκτυπος της απόφασης αυτής, το ποιοι ωφελούνται από την απόφαση αυτή είναι προφανές, ωφελούνται αυτοί οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα λυμαίνονταν το τηλεοπτικό τοπίο, χωρίς να έχουν νόμιμες άδειες και το χειρότερο αυτοί στο πλαίσιο της διαπλοκής οι οποίοι είχαν πραγματικά εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς".
"Δεν μιλάμε, όταν μιλάμε για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ειδικά για τα τηλεοπτικά, μόνο για θέματα νομιμότητας -όχι πως αυτά είναι ασήμαντα, ότι δεν είναι σημαντικό για ένα κράτος Δικαίου να λειτουργούν οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις με καθεστώς αδειοδότησης- μιλάμε όμως κυρίως για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, γιατί όταν αυτοί που ελέγχουν την ενημέρωση, ελέγχονται από πολιτικοοικονομικά συμφέροντα, η ίδια η ποιότητα της Δημοκρατίας υπονομεύεται. Σε αυτό λοιπόν το τοπίο η απόφαση του ΣτΕ κάθε άλλο παρά θετική είναι", πρόσθεσε.