Ρέγκλινγκ: Δεν πειράζει το χρέος, σας δανείζουμε φθηνά

«Χαστούκι» στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, έρχεται από την Ευρώπη καθώς αυτή τη φορά, δια στόματος Ρέγκλινγκ, υποστήριζεται ότι... δεν υπάρχει πρόβλημα με το χρέος,σε πλήρη αντίθεση με την πάγια θέση του ΔΝΤ.

Ρέγκλινγκ: Δεν πειράζει το χρέος, σας δανείζουμε φθηνά
4'

Την ίδια στιγμή σε ανάλυσή της, η Citigroup δεν περιμένει σύντομα εξελίξεις στο θέμα του χρέους ενώ θεωρεί ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανεβάζει το θέμα στην ατζέντα για εσωτερική κατανάλωση καθώς βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει υπό το βάρος των νέων μέτρων.

Από την άλλη όμως, η βιωσιμότητα και επομένως η ελάφρυνση του χρέους είναι η πρώτη από τις προϋποθέσεις που απαιτεί το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ απαιτεί επίσης συνταξιοδοτικό, μεταρρυθμίσεις και μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ωστόσο για τον κ. Ρέγκλινγκ του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), το μέγεθος και η βιωσιμότητα του χρέους δεν αποτελεί πρόβλημα όσο η Ελλάδα απολαμβάνει τα χαμηλά επιτόκια των πακέτων βοήθειας. Όπως είπε, «βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει πρόβλημα», ισχυριζόμενος πως αν και το χρέος έχει αυξηθεί στο 180% του ΑΕΠ μετά την κρίση, αυτό δεν έχει σημασία όταν πληρώνεις τόκο 1%.

«Η Αθήνα πληρώνει αυτή την στιγμή συγκριτικά λιγότερα για το χρέος της από ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας και του Βελγίου, εξαιτίας των φθηνών δανείων από τον ESM», επισήμανε ο επικεφαλής του Μηχανισμού. «Συντάσσομαι με τον Σόιμπλε παρά με την Λαγκάρντ», τόνισε.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε την τεράστια εξοικονόμηση που επιτυγχάνει η Ελλάδα δανειζόμενη από τους πόρους διάσωσης της ευρωζώνης, που αντιστοιχούν σε περίπου 5% του ΑΕΠ της χώρας ετησίως.

«Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Αυτή είναι η αλληλεγγύη της ευρωζώνης για την Ελλάδα», είπε.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να υποστηρίξουν τη θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν θέλει καμιά συζήτηση για το χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές, αλλά και να φρενάρουν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία - κυρίως από την ΕΚΤ - προκειμένου να παρουσιαστεί ένα ελκυστικότερο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σημειώνεται, ότι η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για να κρατηθεί το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΔΝΤ: Τέσσερις προϋπόθεσεις για να γίνει το πρόγραμμα ρεαλιστικό

Η ελάφρυνση του χρέους είναι μόνο μια από τις προϋποθέσεις που θέτει το Ταμείο για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει ένα πρόγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους, το οποίο θα συνοδεύεται όχι μόνο από σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους αλλά και από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Ενδεικτικά, για το φάσμα των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί το ΔΝΤ να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις ανέφερε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο καθώς το έλλειμμά του ετησίως αγγίζει το 11% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. Η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου προϋποθέτει είτε την μείωση του προωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, είτε την υιοθέτηση ενός ακόμη πιο φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ο Τζέρι Ράις, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λάβει την απόφαση του για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδος μέσα στον Δεκέμβριο. Κι αυτό γιατί τον Δεκέμβριο αναμένεται η δημοσίευση της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού Δημοσίου Χρέους η οποία θα υποβληθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, μαζί με τα συμπεράσματα του πρόσφατου ελέγχου που διενήργησε το ΔΝΤ στο πλαίσιο του αρθ.4, τα οποία αφορούν τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους.

«Υπό προϋποθέσεις είναι εφικτό η σχετική απόφαση να ληφθεί εντός του Δεκεμβρίου», επισήμανε χαρακτηριστικά. Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Ράις, τα στελέχη του Ταμείου που βρίσκονται στην Αθήνα, μετέχοντας στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, διεξάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της χρηματοδοτικής συμμετοχής του.

Όπως διευκρίνισε, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί στο παρόν πρόγραμμα του ΕSM δεν είναι συμβατοί με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.

Citigroup: Ο Τσίπρας φωνάζει για το εσωτερικό ακροατήριο

Δεν περιμένει εξελίξεις στο θέμα του χρέους σύντομα η αμερικάνικη τράπεζα, ενώ απίθανη θεωρεί και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει μία πολύ μακρινή υπόθεση αφού το 2016 εκτιμά ότι το χρέος θα αγγίξει το 179% του ΑΕΠ, το 2017 θα διαμορφωθεί στο 180% και το 2018 (στο «προγραμματισμένο» τέλος του τρίτου μνημονίου) στο 182%.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, ο Τσίπρας εντείνει τη ρητορική του υπέρ της ανάγκης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στρέφει τα βέλη του κατά των δανειστών, εξυπηρετώντας το εσωτερικό ακροατήριο. «Η εφαρμογή δύσκολων μέτρων στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, έχει προκαλέσει μεγάλο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, προς όφελος της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή