Λούκα Κατσέλη: Ενταξη στο ΕΣΠΑ του σχεδίου πολιτιστικής ανάπτυξης
Την ανάγκη εκπόνησης και υλοποίησης στρατηγικού σχεδίου πολιτιστικής ανάπτυξης, ενταγμένου στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, πρότεινε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη η πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγήτρια Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην επιστημονική ημερίδα για τη «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη».
«Η μεγάλη πρόκληση είναι να στηριχθεί το σχέδιο αυτό με άρση υφιστάμενων αντικινήτρων και κατάλληλα εργαλεία [...] Με στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και στελεχών τόσο από το χώρο του Πολιτισμού όσο και από το χώρο της διοίκησης και διαχείρισης έργων, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και τοπικής αυτοδιοίκησης» υπογράμμισε.
Ο πολιτισμός καταλύτης ανάπτυξης για την Ελλάδα υπό πέντε προϋποθέσεις
Κατά την κα Κατσέλη, η επένδυση στον Πολιτισμό, όχι απλά δεν αποτελεί περιττή πολυτέλεια για την Ελλάδα, αλλά συνιστά έναν από τους κύριους καταλύτες για την έξοδό της από την κρίση.
Ωστόσο, για να λειτουργήσει ο Πολιτισμός ως αναπτυξιακός καταλύτης για την Ελλάδα, χρειάζεται -κατά την ίδια- να ικανοποιηθούν πέντε ουσιαστικές προϋποθέσεις: Πρώτον, να γίνει κοινή πεποίθηση η αντίληψη ότι ο Πολιτισμός αποτελεί για τη χώρα μας έναν ενεργό πλουτοπαραγωγικό πόρο, ένα ανεκτίμητο αναπτυξιακό κεφάλαιο που μέσα από κατάλληλα κίνητρα και πολιτικές μπορεί να συμβάλλει θεαματικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Δεύτερον, να ενταχθούν οργανικά στο νέο μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο 2014-2020 οι αναγκαίες επενδύσεις αλλά και συνοδευτικές πολιτικές, τόσο όσον αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση της μοναδικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όσο και την υποστήριξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.
Τρίτον, να γίνει, μετά από διάλογο με όλους τους εταίρους, αυστηρή ιεράρχηση επενδυτικών προτεραιοτήτων, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Τέταρτον, να διασφαλισθούν, σε στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι πηγές χρηματοδότησης που καθιστούν τις αναγκαίες επενδύσεις βιώσιμες.
Και, πέμπτον, να προσδιοριστούν οι φορείς υλοποίησης, το χρονικό πλαίσιο εφαρμογής, οι απαραίτητες ενέργειες και η παρακολούθηση και αξιολόγηση της υλοποίησης των επενδύσεων.
Ο Πολιτισμός εισφέρει το 4,5% του ΑΕΠ της ΕΕ
Κατά την κα Κατσέλη, «η δυναμική του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, όπως καταγράφεται από τις στατιστικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι αξιοσημείωτη: αντιπροσωπεύει περίπου το 4,5% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχεδόν το 4% της απασχόλησης που αντιστοιχεί σε 8,5 εκατ. θέσεις εργασίας –χωρίς να συνεκτιμώνται οι δευτερογενείς επιδράσεις σε άλλους τομείς.
Η Ευρώπη είναι, εξάλλου, παγκοσμίως ο κορυφαίος εξαγωγέας προϊόντων του δημιουργικού τομέα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αντίστοιχα καταγεγραμμένα στοιχεία για την χώρα μας, απόρροια της απουσίας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής σ’ αυτό τον τομέα» επισήμανε.
Θεματικά πάρκα, διεθνή φεστιβάλ, κινηματογραφικά στούντιο
Περιγράφοντας το όραμά της για την αξιοποίηση του πολιτιστικού προϊόντος της Ελλάδας, σημείωσε: «Σκεφτείτε μια Ελλάδα όπου οι πιο σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι [...] έχουν συντηρηθεί και αναδειχθεί ως πόλοι προσέλκυσης τουριστών αλλά και ως χώροι σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. Μνημεία και πολιτιστικοί χώροι που δεν παρέχουν μόνο μουσειακού τύπου λειτουργίες αποκομμένες από τη ζωή, αλλά φιλοξενούν σύγχρονες κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις.
Σκεφτείτε μια Ελλάδα με δύο-τρία θεματικά πάρκα ενταγμένα αρμονικά στο τοπικό περιβάλλον, όπου θα αναβιώνουν με τη χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων οι άθλοι του Ηρακλή, η ιστορία του Τρωικού Πολέμου, η Ελληνική μυθολογία ή η οργάνωση και λειτουργία των βυζαντινών αυτοκρατορικών δυναστειών [...]. Σκεφτείτε μια Ελλάδα με ένα τουλάχιστον διεθνές φεστιβάλ αρχαίου δράματος και ένα τουλάχιστον σύγχρονο κινηματογραφικό studio που θα αξιοποιεί την ηλιοφάνεια της χώρας μας για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές».
Η πρωτοβουλία «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» υλοποιείται από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, την Ιερά Μητρόπολη, το ΑΠΘ και το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών, με συνδιοργανωτές του τριημέρου το υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), το Επαγγελματικό Επιμελητήριο (ΕΕΘ), το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.