Φορο-έλεγχοι από μόνιμες ομάδες σε 24ωρη βάση και ανά κλάδο
Ο κ. Πιτσιλής προανήγγειλε τη δημιουργία «μόνιμων ομάδων» για επιτόπιους ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής σε εικοσιτετράωρη βάση, στοχευμένους ελέγχους ανά κλάδο, ενώ όπως είπε, διερευνάται και η δυνατότητα τροποποίησης του πλαισίου κυρώσεων για κάποιες παραβάσεις, όπως, π.χ. για την περίπτωση της αναστολής λειτουργίας επιχείρησης, για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων.
«Μου δώσατε την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες βασικές σκέψεις για το έργο το οποίο καλείται να επιτελέσει η νέα ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων» είπε ο κ. Πιτσιλής και μίλησε για τις προοπτικές που διανοίγονται με το νέο προφίλ που θα αποκτά η ΓΓΔΕ από τις αρχές του 2017 σε ρόλο ανεξάρτητης ενισχυμένης αρχής:
«Με το νέο αυτό προφίλ, θα ενισχυθεί η λειτουργία του φορολογικού μας συστήματος σε βαθμό ικανό να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και την παραοικονομία, έκνομες λειτουργίες που εκβιάζουν «εκ των πραγμάτων» όπως λέτε, την αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική πολιτική υπερφορολόγησης» είπε ο κ. Πιτσιλής και συνέχισε: «Αυτά ακριβώς θέλουμε να αλλάξουμε και εμείς. Και δεν είναι εύκολο το γνωρίζετε και το γνωρίζουμε όλοι. Ούτε όμως είναι και ανέφικτο. Προϋποθέτουν μέτρα που θα ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης και θα περάσουν το μήνυμα ότι στα δημόσια έσοδα, δε συνεισφέρουν μόνο οι ειλικρινείς - συνεισφέρουν όλοι».
«Η εντατικοποίηση των ελέγχων φαίνεται ότι συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων, αυτό δείχνουν μέχρι στιγμής τα νούμερα, και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό» συνέχισε ο κ. Πιτσιλής και πρόσθεσε:
«Στο επόμενο διάστημα προχωράμε, πρώτον, σε μόνιμες ομάδες για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα για τις περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης. Ο έλεγχος δεν σταματά ποτέ, για καμία κατηγορία και για κανένα κλάδο επιχειρήσεων».
Τόνισε ότι επίσης, προετοιμάζονται σχέδια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής ανά κλάδο και ανά κατηγορία κλάδων, αλλά και εισήγηση για τροποποίηση του πλαισίου κυρώσεων για μη έκδοση αποδείξεων και παρεμπόδιση του ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη τη διαδικαστική εμπειρία του καλοκαιριού και «αφετέρου τις κοινωνικές επιπτώσεις των διατάξεων αναστολής λειτουργίας επιχείρησης, σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων και επιχειρήσεων».
«Για να το πω απλά δηλαδή, μάλλον δεν είναι κοινωνικά εφικτό, ή αποδεκτό να κλείσει κανείς το ιατρείο ενός γιατρού, διότι οι ασθενείς δεν φταίνε σε τίποτε. Το ίδιο ισχύει και για ένα φροντιστήριο, τα παιδιά δε φταίνε σε κάτι. Πρέπει να βρούμε κάτι άλλο και για αυτό και οι υπηρεσίες μας ετοιμάζουν ήδη τη σχετική πρόταση».
Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε σε βήματα που έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση από το καλοκαίρι, με ενεργοποίηση των μέτρων προσωρινής αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων, με «σαρωτικούς, προληπτικούς ελέγχους», περί τους 40.000, με συμμετοχή 2.200 υπαλλήλων, τονίζοντας ότι «το μήνυμα πέρασε», και ότι στις περιοχές όπου έγιναν έλεγχοι καταγράφηκε μεγαλύτερη συμμόρφωση και με εντοπισμό «παραβατικότητας κατά 70% αυξημένης» - και σε αυτό βοήθησαν και οι ελεγκτές άλλης εντοπιότητας.
Σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ, ο κ, Πιτσιλής τόνισε ότι η υπέρβαση του στόχου, το Σεπτέμβριο, στη Μύκονο ήταν 252%, στη Ρόδο 239%, στη Ζάκυνθο 133%, στην Κέρκυρα 72% και στην Σαντορίνη 88%. «Αυτά τα νησιά στο τέλος του εξαμήνου υπολείπονταν του στόχου από 30 έως 63%, στο εννεάμηνο είναι πάνω από το στόχο από 1-24%. Υπερκαλύφθηκε δηλαδή ο στόχος του εννιαμήνου» είπε ο κ. Πιτσιλής.
Ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, μίλησε επίσης για «αλλαγή φιλοσοφίας» σε σχέση με το παρελθόν, καθώς εφαρμόζεται «ο στοχευμένος έλεγχος κατόπιν έρευνας και συλλογής πληροφορίας» μέσω διασταυρώσεων, με αξιοποίηση και του διαδικτύου, όπως έγινε σε ξενοδοχεία, όπου εντοπίστηκαν σε πάνω από χίλιες επιχειρήσεις περιπτώσεις, σημαντικές αποκλίσεις δηλωθέντων εσόδων, οι οποίες δόθηκαν για έλεγχο. Διευκρίνισε πάντως, ότι η έρευνα δεν συνιστά τεκμήριο παραβατικότητας, «ούτε ότι ένας ολόκληρος κλάδος είναι παραβατικός».
«Η διαφορά όμως με το παρελθόν, είναι ότι πλέον έχουμε συγκεκριμένη πληροφόρηση» είπε ο κ. Πιτσιλής για τις επιχειρήσεις που ελέγχονται κα πρόσθεσε: «Το μήνυμα βεβαίως είναι ένα: Παρακολουθούμε τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων και τις περιμένουμε να δηλώσουν τα πραγματικά εισοδήματά τους, τα πραγματικά έσοδα τους».
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για το λαθρεμπόριο, τόνισε ότι ήδη αξιοποιείται η τεχνολογία ιδιαίτερα στους διασυνοριακούς ελέγχους. Έφερε ως παράδειγμα τον Προμαχώνα, όπου με τη βοήθεια μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής, μικτά κλιμάκια τελωνειακών και εφοριακών ελέγχουν τα παραστατικά διακίνησης για ατασθαλίες στο ΦΠΑ, εικονικές συναλλαγές και το θέμα του καμποτάζ. «Και να σας πω ότι ήδη μέσα στο μήνα αυτό, η παραβατικότητα που διαπιστώνουμε είναι κατά 200% αυξημένη» είπε ο κ. Πιτσιλής και πρόσθεσε: «Η δράση αυτή θα συνεχιστεί και στις υπόλοιπες εισόδους της χώρας, γιατί έχουμε διαπιστώσει μετατόπιση της κίνησης προς την Εξοχή και προς το Ορμένιο».
«Παράλληλα, είναι πλέον οριστικά πίσω μας η εποχή των ατομικών λύσεων, που έμεναν στον συρτάρι. Επικαιροποιούμε τον κώδικα δεοντολογίας των υπαλλήλων μας εν όψει της μετάβασης στη νέα αρχή και επεξεργαζόμαστε ένα σύγχρονο χάρτη δικαιωμάτων των φορολογουμένων» είπε ο κ. Πιτσιλής. Σημείωσε δε, ότι έχει ζητηθεί η διενέργεια εσωτερικού ελέγχου για ορισμένες υπηρεσίες, για το πώς λειτουργούν ήδη και πως θα λειτουργήσουν καλύτερα για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.
«Το μήνυμα είναι ένα: Δε χαριζόμαστε σε κανένα, αλλά και δεν αδικούμε κανέναν» υπογράμμισε ο κ. Πιτσιλής και πρόσθεσε ότι η λέξη που συνοψίζει την προσπάθεια για διαφάνεια, αξιοκρατία, σεβασμό στην επιχειρηματικότητα, ισονομία, φορολογική δικαιοσύνη, εξωστρέφεια, είναι η «εμπιστοσύνη»: «Εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους στην υπηρεσία, στους φορολογουμένους, για να νοιώσουμε όλοι ότι γίνεται πραγματικά ένα νέο ξεκίνημα».