Παπαδημητρίου: Παραπλανητικό το ερώτημα για παράλληλο νόμισμα - Δεν θα υπάρξει Τέταρτο Μνημόνιο
Την αισιοδοξία του ότι θα κλείσει επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση και θα μπορέσει η Ελλάδα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, εξέφρασε ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι «το 2017 η χώρα θα έχει το πλεόνασμα που πρέπει να έχει», ενώ τόνισε με έμφαση ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα και πως δεν πρόκειται να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο.
Ερωτηθείς για τις παλαιότερες δηλώσεις του ως ακαδημαϊκός για παράλληλο νόμισμα, ο υπουργός επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι πρόκειται για παραπλανητικό ερώτημα καθώς -όπως σημείωσε- ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια.
Εξέφρασε δε την απορία πως δεν καταλαβαίνει τις ανακοινώσεις και τα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ότι κινδυνολογούν.
Μάλιστα ανέφερε ότι το 2012 σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είχε προτείνει την έξοδο από το ευρώ, ενώ εκείνος τότε είχε δηλώσει πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα. Όμως τότε κανείς δεν αναφέρθηκε στις δηλώσεις μου, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ο κ. Παπαδημητρίου αναφερόμενος στην υιοθέτηση ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ, τόνισε ότι δεν υπάρχει ακριβώς το σχέδιο Μάρσαλ, ωστόσο, είπε, πως υπάρχουν σε εξέλιξη ως το 2020 τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενώ έρχονται και άλλα επενδυτικά προγραμματα που μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδδα να προχωρήσει στην ανάπτυξη.
Ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα γιατί μετά το Brexit έχουν αλλάξει οι κανόνες μέσα στη Γηραιά Ήπειρο και πως εμφανίζονται πολλές χώρες να έχουν φυγοκεντρικές τάσεις.
«Νομίζω πως για να δώσουν την πίστη στους Ευρωπαίους πολίτες πρέπει να αλλάξουν πολιτική και η επιστροφή της Ελλλάδας θα τους βοηθήσει. Ίσως φαίνεται παράδοξο, αλλά υπάρχουν εκλογές σε Αυστρία, Γερμανία και Γαλλία και ίσως δούμε πολιτικές αλλαγές σε Αυστρία και Γαλλία», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου, ενώ πρόσθεσε πως πρέπει και η Γερμανία να αλλάξει πολιτική.