Επίσκεψη Ομπάμα: Από τα «όμορφα λόγια» στις νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ
Πολλά θα κριθούν από την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα στα μέσα Δεκεμβρίου
Ουσιαστικά, όμως παρά τα ευγενικά λόγια συμπαράστασης και φιλίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χθες, χρησιμοποιώντας την πιο κομψή λέξη «μεταρρυθμίσες» εξέφρασε τις απόψεις του ΔΝΤ.
Όπως είπε «ο ελληνικός λαός πρέπει να αναγνωρίσει ότι στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία η Ελλάδα έπρεπε να υποστεί μεταρρυθμίσεις, όπως έγινε και στις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν τη βούληση να συνεχίσουν για να κάνουν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και είμαι σίγουρος ότι πολλοί επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες. Δεν είναι όμως μόνο οι μεταρρυθμίσεις. Όταν η οικονομία συρρικνώνεται τόσο πολύ και η ανεργία είναι τόσο υψηλά δεν φτάνουν οι μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα με ελάφρυνση χρέους», ανέφερε.
Σε κάθε περίπτωση, οι μεταρρυθμίσεις, ή αλλιώς οι απαιτήσεις και τα μέτρα που συζητά αυτή την εποχή το ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση, θεωρούνται απαραίτητες και το αίτημα του Μπαράκ Ομπάμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ήταν ξεκάθαρο, με την επισήμανση βέβαια... ότι αυτές δεν είναι μεν εύκολες αλλά είναι απαραίτητες.
Ωστόσο, όλα αυτά είναι το τελευταίο επεισόδιο ενός σίριαλ που τελειώνει, και κανείς σήμερα δεν γνωρίζει τι πρόκειται να ακολουθήσει.
Νέα εποχή, το σκηνικό αλλάζει
Τα τελευταία χρόνια το σκηνικό στην Ευρώπη έχει αλλάξει ριζικά. Παντού ενισχύονται οι δυνάμεις που είναι υπέρ του οικονομικού προστατευτισμού, κ.λπ.
Η τάση αυτή θα γίνει εντονότερη το 2017, κατά το οποίο έχουμε μια σειρά εκλογικές αναμετρήσεις όπου το πιθανότερο είναι πως θα ενισχυθούν τόσο οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ε.Ε. όσο και οι δυνάμεις που θέλουν την απομάκρυνση προβληματικών χωρών, όπως η Ελλάδα.
Η αμερικανική διπλωματία ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στο ελληνικό ζήτημα από το 2010 ως το 2012 και τα τελευταία χρόνια επέμεινε επίσης με κάθε τρόπο στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Το ΔΝΤ επιστρέφει, με μεταρρυθμίσεις και νερό στο κρασί του για το χρέος
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για την επαναφορά του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που θα συνοδευτεί από πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ή... μεταρρυθμίσεις.
Οι συζητήσεις της ελληνικής κυβένρησης με την Ντέλια Βελκουλέσκου έχουν ξεκινήσει με σκοπό να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα που τόσο στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων όσο και στο σκέλος της βιωσιμότητας του χρέους θα είναι άρτιο για να εγκριθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.
Το Ταμείο φαίνεται πως υπαναχωρεί από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ σε μεσο-μακροπρόθεσμη βάση και πως είναι διατεθειμένο να μοιράσει την απόσταση από το 3,5% αποδεχόμενο πλεονάσματα της τάξης του 2,5% με την προϋπόθεση λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων (π.χ. μείωση αφορολόγητου, νέες προσαρμογές στο ασφαλιστικό,κ.α.).
Ταυτόχρονα θα έρθουν και παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους σε μεσοπρόθεσμη βάση, οι οποίες δεν θα είναι ποσοτικές αλλά ποιοτικές και θα διασφαλίζουν πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα είναι χαμηλές για την περίοδο έως το 2030.
Πολλά θα κριθούν από την έκθεση του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ για την Ελλάδα στα μέσα Δεκεμβρίου όπου δεν αναμένεται να έχει διαφορετική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) σε σχέση με αυτή που δημοσιοποίησε το Ταμείο τον προηγούμενο Μάιο.