Στο ίδιο έργο θεατές: Οι δανειστές ζητούν και η κυβέρνηση «διαρρέει» ότι αντιστέκεται

Για μια ακόμη φορά, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, εκτυλίσσεται το γνωστό επικοινωνιακό «παιχνίδι», δηλαδή να εμφανίζονται ιδιαίτερα απαιτητικοί οι θεσμοί και η κυβέρνηση «αντιστεκόμενη».

Στο ίδιο έργο θεατές: Οι δανειστές ζητούν και η κυβέρνηση «διαρρέει» ότι αντιστέκεται
4'

ΤΙ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΓΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή (16/11) συνάντηση που είχαν οι θεσμοί με τον υπουργό Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ζήτησαν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και κατάργηση του νόμου Φίλη, ο οποίος περιείχε περιορισμούς για το συγκεκριμένο θέμα.

Μάλιστα, γίνεται λόγος για την ανάγκη λήψης πολιτικής απόφασης, εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμείνουν.

Την ίδια στιγμή, το απόγευμα της Τετάρτης συζητήθηκε η σύσκεψη με τους θεσμούς για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχιερήσεων.

Στη συνάντηση, από ελληνικής πλευράς, μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Οικονομίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Σταθάκης, Σ. Κοντονής, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γ. Μιχελής και ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος Ηλίας Πλασκοβίτης.

Για το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και, συγεκριμένα, αν σε αυτόν θα μπορούν να ενταχθούν και μικρές επιχειρήσεις, στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως το ζητούμενο για τη συγκεκριμένη ομάδα είναι να βρεθεί ο τεχνικός τρόπος πως θα γίνει πράξη να διευθετηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων προς τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους και προμηθευτές.

Μετά το τέλος της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, οι επαφές για τη νομοθέτηση του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, κατά την συνάντηση έγινε μια εκτενής συζήτηση για τη διευθέτηση των χρεών και κεντρική υπήρξε η ιδέα να βρεθεί ένας μηχανισμός ο οποίος να στηρίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, να προωθεί τη μετατροπή των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων σε «πράσινα» και να διασφαλίζεται το δημόσιο.

Σημείωσε δε, ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα, ενώ ανέφερε ότι δε αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία ακόμη και εντός των επόμενων ημερών.

Σχετικά με το πλαίσιο της συζήτησης, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση προτιμά την εξαίρεση των φόρων από τη ρύθμιση - και συμπλήρωσε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε τι αντίκτυπο θα έχει η ρύθμιση στο Δημόσιο, ώστε να είναι ο μικρότερος δυνατός, και να υπάρχει ίση αντιμετώπιση των πιστωτών». Για το λόγο αυτό, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει στα έσοδα ένα ενδεχόμενο κούρεμα σε ΦΠΑ και ΦΜΥ και αν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Νωρίτερα, στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος είχε πει πως «υπάρχουν συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικής πλευράς, στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, δηλαδή στην επίλυση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, κ.α., και δεν είναι μόνο τεχνικού χαρακτήρα τα ζητήματα που τίθενται».

Kυβερνητικές πηγές: Έγινε πολύ μεγάλο βήμα στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού

Ένα πολύ μεγάλο βήμα εκ μέρους της κυβέρνησης έγινε νωρίτερα, σήμερα, στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, προκειμένου να βρεθεί η επιδιωκόμενη ισορροπία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, Ενέργειας, Γ. Σταθάκης και Δικαιοσύνης, Σ. Κοντονής, όπου και συζητήθηκε το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και καθώς ήδη έχει υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία ως προς τον μηχανισμό που θα δημιουργηθεί, σήμερα έγινε αναλυτική συζήτηση προκειμένου να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και διασφάλισης του Δημοσίου ως προς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν οι επιχειρήσεις.

Βασικό ζητούμενο είναι επίσης να διασφαλιστεί η ίση αντιμετώπιση όλων των πιστωτών, σύμφωνα με την κυβερνητική θέση.

Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση, με την οποία έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα προκειμένου να βρεθεί η επιδιωκόμενη ισορροπία. Προφανώς υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε το νομοσχέδιο να λάβει την τελική μορφή του, καταλήγει η κυβερνητική πηγή.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή