Χάος με τις λίστες των φοροφυγάδων – Κίνδυνος παραγραφής
Με το ενδεχόμενο παραγραφής «φλερτάρουν» για πολλοστή φορά οι λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού, αφού η νέα παράταση στους ελέγχους που είχε δοθεί πέρυσι από το υπουργείο Οικονομικών λήγει στις 31η Δεκεμβρίου του 2016. Η πιθανότητα μη ελέγχου λιστών, όπως η Λανγκάρντ, έχει θορυβήσει την κυβέρνηση, καθώς μέχρι σήμερα οι διαπιστωμένοι φοροφυγάδες έχουν εισφέρει στον κρατικό κορβανά περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε πρόστιμα έχει καταλογιστεί ποσό που υπολογίζεται ότι αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Η υπόθεση των φορολογικών ελέγχων εξελίσσεται σε ναρκοπέδιο, τουλάχιστον με το «μοντέλο» που οικοδομήθηκε την τελευταία πενταετία. «Μπλόκο» στις αναδρομικές έρευνες βάζουν τόσο οι αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων – θέτουν αμφιβολίες για την ορθότητα και τη νομιμότητα τέτοιου είδους κινήσεων-, όσο και η σαφής εντολή των δανειστών να μην δοθούν άλλες παρατάσεις στις προθεσμίες παραγραφής φορολογικών υποθέσεων. Ήδη την περασμένη εβδομάδα με εγκύκλιο του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κάλεσε τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες έως το τέλος του χρόνου να εκδώσουν εντολές ελέγχου τουλάχιστον για όλες τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παραγραφής τους.
Ο τρόπος ελέγχου
Λίστα Λαγκάρντ, λίστα Νικολούδη και λίστες μεγαλοκαταθετών στο ΚΕΦΟΜΕΠ βρίσκονται σε «κίνδυνο», καθώς ο έλεγχος των προσώπων στηρίζεται κυρίως σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και αναδρομικά πρόστιμα για μια δεκαετία πριν και ακόμα περισσότερο. Βασικό όπλο των ελεγκτικών μηχανισμών είναι η συνεχής επέκταση του χρόνου παραγραφής ώστε να παραμένουν επί μία δεκαετία ανοιχτές προς έλεγχο υποθέσεις ως και το 2001.
Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν η έκδοση σειράς αποφάσεων, οι οποίες «απαγορεύουν» ελέγχους για χρήσεις ως το 2001 επειδή έχουν παραγραφεί και αμφισβητούν ελέγχους που επεκτείνονται αναδρομικά στα έτη πριν από τις 30/9/2010. «Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να επηρεάσει ακόμη και τους ελέγχους που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με περίφημο «καταθεσιολόγιο», όπου και θα κληθούν φορολογούμενοι να πληρώσουν φόρο για τραπεζικά υπόλοιπα που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις», εξηγεί δικαστική πηγή στο Newsbomb.
Το ενδεχόμενο παράτασης αυτή τη φορά όμως απομακρύνεται ως σενάριο κι αυτό γιατί σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, στο φαρέτρα των ελεγχόμενων ήρθε το 2016 το «υπερόπλο Μητρόπουλος». Ο λόγος για την αμετάκλητη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλο. Με την κρίση αυτή του ανώτατου δικαστηρίου μπήκε «φρένο» στην παράταση του χρόνου παραγραφής φορολογικών παραβάσεων, αφού μεταξύ άλλων αναφερόταν στην απόφαση ότι: «η παραγραφή πρέπει να έχει συνολικά εύλογη διάρκεια, δηλαδή να συνάδει προς την αρχή της αναλογικότητας, ώστε αφενός να επιτρέπει τον αποτελεσματικό έλεγχο της εκ μέρους των φορολογουμένων τήρησης των φορολογικών τους υποχρεώσεων, χωρίς όμως να ενθαρρύνει απραξία των φορολογικών αρχών και αφετέρου να μην αφήνει τους φορολογουμένους έκθετους σε μακρά περίοδο ανασφάλειας δικαίου».
Τα αποτελέσματα
Αν και οι έλεγχοι κινούνται με αργούς ρυθμούς έχουν αποδώσει καρπούς. Για παράδειγμα η περιβόητη λίστα Λανγκάρντ, ο έλεγχος της οποίας ξεκίνησε το 2013, αλλά τα πρώτα επιβεβαιωμένα πρόστιμα, ύψους 26,5 εκατομμυρίων ευρώ, επιβλήθηκαν την επόμενη χρονιά. Το 2015, στα κρατικά ταμεία μπήκαν περίπου 180 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος υπολογίζεται πως τα ποσά θα παραμείνουν σε αντίστοιχα επίπεδα. Αντίστοιχα ζητήματα τίθενται και για την πρώτη λίστα Μπόργιανς, η οποία αφορά στα έτη 2006 και 2008. Αν και ήδη έχουν ξεκινήσει να ερευνώνται περίπου 2000 πρόσωπα, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικοί έλεγχοι, με αποτέλεσμα πλέον ο κίνδυνος παραγραφής να βρίσκεται μία ανάσα μακριά. Στην ίδια μοίρα είναι και η λίστα των 65 CDs, στην οποία περιλαμβάνονται τα στοιχεία 1.364.069 Ελλήνων φορολογουμένων, που φέρονται να πραγματοποίησαν συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών. Αν και ήδη έχουν επιβεβαιωθεί πρόστιμα ύψους άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ, το γεγονός ότι το ΣΔΟΕ ελέγχει εδώ και περίπου πέντε έτη ενέργειες της περιόδου 2000 - 2012, δημιουργεί και επίσης ζήτημα παραγραφής για ορισμένες από τις περιπτώσεις καταθετών.