Στη «μέγγενη» των δανειστών το ελληνικό χρέος: Όλα στον αέρα και όλα τα σενάρια ανοικτά

Ειδήσεις | ελληνικό χρέος: Κούρσα ενάντια στον χρόνο φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με το βλέμμα στραμμένο στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος, αλλά με τους δανειστές να εμφανίζουν σοβαρή διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά τη χάραξη μιας κοινής γραμμής για το ελληνικό ζήτημα.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΩΣ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΣΤΙΣ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ... ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας βλέπουν πως το εξαιρετικά φιλόδοξο πλάνο που είχαν θέσει, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, φαίνεται πως μάλλον πέφτει στο κενό.

Την ίδια στιγμή, οι Θεσμοί ασκούν σφοδρότατες πιέσεις στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να προχωρήσει με βήμα ταχύ στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί να μείνει εντός τους πλαισίου των «κόκκινων γραμμών» που έχει θέσει.

«Μύλος» με τη μίνι Σύνοδο για την Ελλάδα... χωρίς την Ελλάδα!

Την ίδια στιγμή, σύγχυση έχουν προκαλέσει τα «ήξεις – αφήξεις» των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά τη διενέργεια της μίνι Συνόδου Κορυφής των πέντε υπουργών οικονομικών των πιο ισχυρών οικονομιών της ευρωζώνης με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του Κουαρτέτου.

Κι ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας έλεγαν πως αυτή θα γινόταν αύριο, Παρασκευή (25/11/2016), το Βερολίνο χθες, Πέμπτη (24/11/2016) διέψευσε αρχικά τη διεξαγωγή του. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε την Τρίτη (22/11/2016) κατά την τυπική ενημέρωση σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφων, «δεν υπήρχε, δεν υπάρχει άρα δεν θα υπάρξει συνάντηση την Παρασκευή».

Ωστόσο, στη συνέχεια το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων MNI μετέδωσε την πληροφορία ότι η συνεδρίαση δεν ματαιώνεται, απλώς μετατίθεται σε άλλη χρονική στιγμή, ώστε να ρίξουν οι δανειστές στάχτη στα μάτια των... εκπροσώπων των ΜΜΕ αλλά ότι η άτυπη Σύνοδος θα γίνει σίγουρα πριν τις 5 Δεκεμβρίου οπότε θα διεξαχθεί και το κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup.

Το Γερμανικό Πρακτορείο ανέφερε συγκεκριμένα: «Τα μέλη του Washington Group θα έχουν διαβουλεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους προ του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου».

Βάσει όμως του περιεχομένου των διαρροών, ο λόγος της ματαίωσης του Washington Group ήταν η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο εν λόγω τραπέζι των συζητήσεων.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισαν επίσης ότι το Washington Group λειτουργεί ως μια άτυπη ομάδα.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέτεινε τη σύγχυση λέγοντας ότι η συνάντηση θα γίνει!

Παρά τη διάψευση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ότι «δεν υπήρχε και δεν θα γίνει τέτοια συνάντηση», ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών άλλαξε τα δεδομένα.

«Θα γίνει τελικά η διάσκεψη την Παρασκευή;», ρωτήθηκε από κοινοβουλευτικούς συντάκτες, λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή.

«Απ' όσο ξέρω, θα γίνει», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, χαμογελώντας.

Στο σίριαλ που εξελίσσεται άλλο ένα ερώτημα που τίθεται είναι μήπως οι εταίροι πιστωτές μας δεν μπήκαν καν στον κόπο να ενημερώσουν τον άμεσα ενδιαφερόμενο, δηλάδη τον κ. Τσακαλώτο.

Γιατί έγινε όλος αυτός ντόρος;

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ήταν το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung που χάλασε τα σχέδια του Σόιμπλε που δεν επιθυμούσε τη δημοσιοποίηση της συνάντησης του Washington Group. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τη σπουδή που επιδεικνύει το Βερολίνο, για να «παγώσουν» τα πάντα σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το χρέος.

Την ίδια στιγμή, πάντως, κοινοτική πηγή ανέφερε ότι η αναβληθείσα συνάντηση ενδέχεται να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, πριν από το κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Υπάρχει Plan B; Τι φοβάται η κυβέρνηση;

Μέσα σε αυτό το γενικότερο κλίμα σύγχυσης που επικρατεί ως προς το ελληνικό ζήτημα και με δεδομένη τη στάση του Βερολίνου, που επιχειρεί με κάθε τρόπο να «φρενάρει» τις συζητήσεις για το χρέος, η Αθήνα αναζητά λύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο Μαξίμου ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις για εναλλακτικά πλάνα διεξόδου σε περίπτωση που το ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου δεν ευοδωθεί.

Ωστόσο, ακόμη και το σενάριο ενός υποτυπώδους «Plan B» εκθέτει ανεπανόρθωτα την ελληνική κυβέρνηση και σίγουρα θα συνεπάγεται μια πρόταση από πλευράς των δανειστών που θα κουβαλάει βαρύτατες οδηγίες και απαιτήσεις, ήτοι σκληρά μέτρα, τα οποία ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν θα μπορούν να διαχειριστούν εύκολα ούτε σε επίπεδο κοινωνίας, αλλά ούτε και σε πολιτικό επίπεδο.

Ήταν χαρακτηριστική, άλλωστε, η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: «Σε ένα ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, που ενδεχομένως να οδηγούσε και σε εκλογές, όπως διακαώς ζητά η ΝΔ, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε την τέλεια καταστροφή για την οικονομία».

«Σε μία τέτοια περίπτωση θα χάναμε οριστικά το τραίνο της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και της εξόδου της οικονομίας στις αγορές, της έγκαιρης εξόδου, δηλαδή πριν από τη λήξη του προγράμματος. Και σε αυτό το ενδεχόμενο, ποια θα ήταν η μοναδική επιλογή για όποιον και αν ήταν στην κυβέρνηση; Μα, προφανώς, όταν λήγει το πρόγραμμα (τα ζήσαμε) και δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές για να δανειστείς, να ζητήσεις νέο δάνειο. Να, λοιπόν, το 4ο Μνημόνιο. Αυτό είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο κ. Τσίπρας.

Σχετικές ειδήσεις