Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ανοικτός σε νέες αλλαγές...

Σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη κατοικία κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έρθουν νέες έως την ψήφισή του.

Σύμφωνα με τις αλλαγές μπαίνει συντελεστής παλαιότητας στα κτίρια, (όσο πιο παλιό τόσο μικρότερο το πρόστιμο), υιοθετούνται κριτήρια κοινωνικής ευαισθησίας για ΑΜΕΑ που δηλώνουν αυθαίρετο ως μόνιμη και κύρια κατοικία. Σε αυτή την περίπτωση το ύψος του προστίμου καθορίζεται από το εισόδημα.

Μπαίνει μειωτικός συντελεστής στα υπόγεια, πατάρια και σοφίτες ενώ δεν απαιτείται να ενταχθούν στην ρύθμιση αυθαίρετα που έχουν κτιστεί πριν το 1955 ή όσο έχουν ήδη τακτοποιηθεί με παλαιότερους νόμους.

Να σημειωθεί ότι κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ανοικτός σε νέες αλλαγές, εξέφρασε προβληματισμό για το αν θα πρέπει να απαλειφθούν οι όροι “20 έτη και 40 έτη” που συνοδεύουν την τακτοποίηση κτιρίων εντός και εκτός σχεδίου πόλης αντίστοιχα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο που θέλει ποσοστό των εισπραχθέντων προστίμων να πηγαίνει σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και κυρίως προς το ΙΚΑ.