ΕΝΦΙΑ: Ποιες είναι οι αλλαγές που έρχονται από του χρόνου
Ανεξαρτήτως ποιοι και πόσο θα κληθούν να συνεισφέρουν, το τελικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει.
Εκείνο που αλλάζει είναι οι αντικειμενικές αξίες.
Δεν πρόκειται μόνο για την «παρακαταθήκη» που άφησε στους διαδόχους του ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, είναι παράλληλα και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας η αναδιαμόρφωση των αντικειμενικών αξιών, οι αλλαγές στις τιμές ζώνης κατά τρόπο τέτοιο ώστε να κλείσει η ψαλίδα με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες και να επέλθει ο αναγκαίος εξορθολογισμός στην αγορά ακινήτων. Πέραν όλων αυτών όμως, υπάρχει και η ανάγκη της συμμόρφωσης της κυβέρνησης με την τελευταία σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιβάλλει τη «διόρθωση», ως το τέλος της φετινής χρονιάς, των τιμών ζώνης σε τέσσερις περιοχές της Αττικής – από τις λεγόμενες «ακριβές», όπως για παράδειγμα η Φιλοθέη και το Ψυχικό – στις οποίες οι τιμές δεν μειώθηκαν ούτε μετά την τελευταία αναθεώρηση του περασμένου Μαΐου, καθώς τότε η κυβέρνηση είχε προτάξει τη λαϊκιστική λογική του να μην περιλάβει στη λίστα των αλλαγών περιοχές με... «έχοντες», για να μην κατηγορηθεί πως αφήνει να ωφεληθούν όσοι έχουν ακίνητα σε ακριβά προάστια και γειτονιές!
Με αφορμή τις δικαστικές αποφάσεις και τις μνημονιακές επιταγές, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναλύουν το σχέδιό τους για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που θα μπορούσαν να επικοινωνηθούν ως... περισσότερο «δίκαιος» φόρος, χωρίς να διακυβεύεται παράλληλα η τελική συνολική πληρωμή! Έτσι θα επιχειρήσουν να εμφανίσουν τις αλλαγές ως... μεταφορά φορολογικού βάρους από τους κατόχους ακινήτων σε λιγότερο προνομιούχες περιοχές σε αυτούς των "πλουσιότερων" κατηγοριών ακινήτων.
Αυτό φυσικά θα επιτευχθεί με την αναθεώρηση κλιμάκων και φορολογικών συντελεστών προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη εισπραξιμότητα του φόρου.
Σε κάθε περίπτωση δύο είναι τα δεδομένα: το πρώτο ότι ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πως οι συνολικές εισπράξεις το 2017 από το φόρο ακινήτων θα διαμορφωθούν στα 3,1 δισ. ευρώ, ήτοι τα γνωστά και παγιωμένα 2,65 δισ. ευρώ από το φόρο του 2017 (με την παραδοχή μέσης εισπραξιμότητας του 80% των βεβαιωμένων φόρων, όπως προκύπτει από την ανάλυση των δυο προηγούμενων ετών) και περίπου 500 εκατ. από καθυστερημένες εξοφλήσεις ΕΝΦΙΑ και φόρων ακινήτων προηγούμενων ετών.
Το δεύτερο δεδομένο είναι πως καίτοι ο σχεδιασμός – και η απόφαση του ΣτΕ – προβλέπουν πως οι αλλαγές πρέπει να συντελεστούν μέσα στον επόμενο μήνα, οι γνωρίζοντες τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και του υπουργείου θεωρούν πως το θέμα θα μας απασχολεί ως το προσεχές καλοκαίρι!
Πηγή:newsmoney.gr