ΕΝΦΙΑ: Ποιες αλλαγές εξετάζονται με αφορολόγητο και αντικειμενικές αξίες
Αλλαγές έρχονται στον τρόπο υπολογισμού του κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα βρίσκεται πλέον στα πρότυπα του ΦΑΠ με αφορολόγητο.
Η αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει εξαιτίας των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα αποτελέσουν τη «βάση» φορολόγησης και μέχρι σήμερα έχουν αποκλίσεις της τάξης του 50% σε σχέση με τις εμπορικές αξίες.
Μάλιστα η κυβέρνηση προσεγγίζεται να εντάξει κάποιες ρήτρες προσαρμογής του φόρου, ώστε να καλύψει τις απώλειες που θα προκύψουν από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.
Ταυτόχρονα θα γίνεται μείωση στον συντελεστή φόρου όταν οι αντικειμενική αξία αυξάνεται ώστε να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση. Την κυβέρνηση φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα η απώλεια εσόδων καθώς αυτά θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 δισ. βάσει του τρίτου μνημονίου.
Εξαιτίας της απώλειας εσόδων η κυβέρνηση φαίνεται να προβληματίζεται για το αφορολόγητο όριο που θα τεθεί.
Η αίσθηση που υπάρχει στις τάξεις του υπουργείου Οικονομικών είναι πως πρέπει να υπάρξει ένας νέο νόμος στα πρότυπα του ΦΑΠ, όμως το θέμα «κολλάει» στο αφορολόγητο όριο για το γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες έχουν μικρή περιουσία και έτσι θα βρεθούν οι περισσότεροι εκτός του των ορίων του νόμου και δεν θα πληρώνουν.
Με άλλα λόγια τα κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται πως απορρίπτουν το αφορολόγητο της τάξης των 40.000 ή και των 30.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα φαίνεται πως παγώνει για τουλάχιστον ένα χρόνο δηλαδή για το 2017, ο λεγόμενος φόρος υπεραξίας, ο οποίος μάλλον θα επηρεαστεί από τις αλλαγές που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες.
Το «ντόμινο» από τις αντικειμενικές αξίες σε άλλους φόρους δεν φαίνεται να σταματά εδώ καθώς αναμένονται αλλαγές στους επόμενους μήνες και στον φόρο γονικών παροχών, κληρονομιάς και δωρεάς ακινήτου, ενώ φαίνεται πως έρχονται και αλλαγές στους φόρους που αφορούν στις αγοραπωλησίες ακινήτων.