«Με την πλάτη στον τοίχο» ο Τσίπρας: Μέτωπο ΔΝΤ - Ευρωπαίων για νέα αιματηρά μέτρα
ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ – ΣΕ ΠΛΗΡΕΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πλέον, είναι ξεκάθαρο πως οι δανειστές θέλουν οπωσδήποτε την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ πιέζουν ασφυκτικά για λήψη νέων «αιματηρών» μέτρων, χωρίς μάλιστα να υπόσχονται τίποτα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στην οποία «ποντάρει» τα πάντα η ελληνική κυβέρνηση.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις έχει μετατραπεί σε σημείο - «κλειδί» και χωρίς τη συμμετοχή του οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν «βήμα» παραπέρα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
Να υπενθυμίσουμε πως το ΔΝΤ απαιτεί επιπλέον περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και τα δημοσιονομικά μέτρα.
Οι προσπάθειες της Αθήνας να πετύχει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε αυτό το γύρο των διαπραγματεύσεων «σκοντάφτει» και πάλι στην σκληρή στάση που διατηρεί το Βερολίνο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σοίμπλε.
Ιδιαίτερα προβληματισμένος για τις εξελίξεις και την τροπή που φαίνεται να παίρνουν οι διαπραγματεύσεις είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε πως ο Δεκέμβριος θα είναι κρισιμότερος μήνας από τον Ιούνιο του 2015, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως οι δανειστές διατηρούν τη σκληρή στάση, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία, ζητώντας νέο «αίμα».
Οι ελπίδες της κυβέρνησης για μια καλή εξέλιξη όσο πλησιάζει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όσο πάνε και «ξεθωριάζουν», με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τοποθέτηση του «συμμάχου» της Ελλάδας, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος μετέφερε τη Δευτέρα (28/11/2016) στον Αλέξη Τσίπρα την ανάγκη λήψη νέων μέτρων, προκειμένου να ξεκινήσει μια συζήτηση για το χρέος.
Μάλιστα, ο Πιέρ Μοσκοβισί τάχθηκε και ο ίδιος υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, περιγράφοντας μία πορεία για το ελληνικό ζήτημα που περιλαμβάνει αμοιβαίες υποχωρήσεις από Αθήνα και Βερολίνο, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε και θέμα «εξορθολογισμού», που σημαίνει νέες περικοπές προνομιακών επιδομάτων, αλλά και νέα μείωση του αφορολόγητου.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση ελπίζει περισσότερο σε μία πολιτική συμφωνία με τους εταίρους, βασιζόμενη στην ανησυχία τους για τις δραματικές εξελίξεις αποσύνθεσης της Ευρωζώνης, ιδίως εάν στην Ιταλία υπερισχύσει το «όχι» στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου και ανοίξει ο δρόμος για την αμφισβήτηση της παραμονής της χώρας στο ευρώ.