Μοσκοβισί: Δεν μπορώ να αποκλείσω τέταρτο Μνημόνιο
Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Ελλάδα, παραχώρησε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων,Πιερ Μοσκοβισί.
Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε και πάλι την ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις λέγοντας χαρακτηριστικά, «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια», ενώ συμπλήρωσε ότι«υπάρχει πολύ δουλειά μπροστά μας, πολλά ευαίσθητα θέματα που πρέπει να λυθούν».
Στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα: «Πρέπει να υπάρχει τεχνική συμφωνία και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ μέσα σε τρεις ημέρες».
«Προϋπόθεση η συμφωνία επί της αρχής αυτή την εβδομάδα για να καταστεί εφικτή η συνολική συμφωνία εντός του έτους», συμπλήρωσε.
Ο «χάρτης» της πορείας μας είναι το Μνημόνιο
Ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθούν κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και τη λήξη του προγράμματος, άφησε ο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε για τα πλεονάσματα πως «ο χάρτης της πορείας τώρα είναι το μνημόνιο. Μετά το 2018 δεν είμαστε εντός προγράμματος και τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε».
Όσον αφορά δε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι στα εργασιακά «χρειάζονται κάποιες μεταρρυθμίσεις εντός του προγράμματος. Η Κομισιόν είναι προσηλωμένη στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η αγορά εργασίας πρέπει να είναι ευέλικτη, αλλά και οι εργαζόμενοι να έχουν διαπραγματευτική ισχύ. Χρειάζεται ο κοινωνικός διάλογος, που αυτό σημαίνει συλλογικές διαπραγματεύσεις».
Αποσαφήνισε, επίσης, ότι το staff level agreement πρέπει να συμπεριλαμβάνει το ΔΝΤ. «Δεν υπάρχουν στεγανά ούτε διαχωρισμοί. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Δεν θα υπάρξει ούτε ρήγμα, ούτε διαχωρισμός. Δεν ξεχωρίζω το ΔΝΤ από την Ευρώπη και πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Γερμανίας. Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα και τους πιστωτές. Είναι η ασφάλεια, το ενέχυρο», επεσήμανε ο κ. Μοσκοβισί.
Ερωτηθείς δε εάν η συμμετοχή του ΔΝΤ σημαίνει τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, όπως ζητεί το Ταμείο, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε: «Αυτά που προβλέπονται. Τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από αυτά που προβλέπονται στο μνημόνιο».
Σε άλλη ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο και 4ου προγράμματος, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε πως «δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο ενός 4ου προγράμματος. Είμαστε στο 3ο και είναι ήδη πάρα πολύ. Θέλουμε να τελειώσει το πρόγραμμα για να βγούμε από αυτό. Δεν μπορώ να το αποκλείσω (σ.σ. το 4ο πρόγραμμα), αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που θέλουμε».
Οι τέσσερις προϋποθέσεις για την ορθή πορεία της χώρας:
1) Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικών ομάδων.
2) Όλοι να συμβάλλουν σε ό,τι τους αναλογεί. Η Ελλάδα να γίνει το θετικό παράδειγμα στη συλλογή των φόρων και στη δίκαιη κατανομή τους.
3) Όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ενστερνισθούν τις μεταρρυθμίσεις.
4) Η χώρα, λόγω και της γεωπολιτικής θέσης της, να είναι ενεργός πρωταγωνιστής στη χάραξη του μέλλοντός της.
Ερωτηθείς εάν η Κομισιόν ανησυχεί για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, είπε ότι «δεν ασχολούμαστε με την πολιτική στην Ελλάδα. Υπάρχει νόμιμη κυβέρνηση με πλειοψηφία. Εναπόκειται στα πολιτικά κόμματα να ασχοληθούν με αυτά και στον ελληνικό λαό να αποφασίσει για τα υπόλοιπα. Για εμάς ένα πράγμα έχει σημασία: η σταθερότητα της χώρας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προχωρεί».
Τέλος, σε ερώτηση εάν συμφωνεί με την πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για χαλάρωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα προκειμένου να μειωθεί η φορολογία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέφερε ότι «οι φορολογικοί συντελεστές ήταν και παραμένουν αρμοδιότητα της κυβέρνησης».