Παπαδημητρίου: Αν μειώσουμε τους φόρους, θα παρεκκλίνουμε από το πρόγραμμα
Μιλώντας στην εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση της έκθεσης ελληνικού εμπορίου της ΕΣΕΕ, σημείωσε «η άμεση μείωση του φορολογικού βάρους δεν είναι δυνατή, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του προγράμματος, ωστόσο επιβραδύναμε το ρυθμό της αύξησής του».
«Το πρόβλημα της ανάπτυξης δεν είναι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, η οποία έχει ανακτηθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά η υπερχρέωση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και το περιβάλλον λειτουργίας των επιχειρήσεων, που δεν είναι αρκούντως ανοιχτό στον ανταγωνισμό και φιλικό στις επενδύσεις, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Θα ξεφύγουμε από την λιτότητα και τη φορολογία σταδιακά τα επόμενα χρόνια, διευθετώντας το χρέος και με προσέλκυση επενδύσεων, πρόσθεσε ο υπουργός, συνδέοντας την μείωση του φορολογικού βάρους για τον ιδιωτικό τομέα με την πρόοδο στα δημοσιονομικά.
Τόνισε ακόμη ότι κατά την περίοδο 2016 - 2017 η Ελλάδα θα εφαρμόσει ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως προγράμματα αποκρατικοποιήσεων, που αναμένεται να επιφέρουν πρόσθετες επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έκανε λόγο για αβλεψίες, υπερβολές και εμμονές όσων έχουν χάσει την πίστη τους στην ικανότητα της Ελλάδας να βγει από το τούνελ της ύφεσης, θεωρούν την ανάκαμψη που έρχεται αναλαμπή και την Ελλάδα εχθρό του επιχειρείν.
Απαρίθμησε δε σειρά δεικτών όπως η αύξηση του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο που προδικάζει θετικό κλείσιμο για το 2016, η αύξηση των επενδύσεων, της βιομηχανικής παραγωγής, του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά από το 1948, την άνοδος του τουρισμού και της απασχόλησης, την μείωση της ανεργίας, την βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και επιχειρηματικών προσδοκιών, την ανθεκτικότητα της ιδιωτικής κατανάλωσης και τις εκτιμήσεις για επαναφορά του πληθωρισμού σε θετικό έδαφος το 2017.
«Δεν συμμερίζομαι την ωραιοποίηση των στοιχείων που παρουσιάσατε, από εδώ και πέρα που θα έχετε καθημερινή επαφή με την πραγματικότητα θα δείτε ότι είναι άκρως μελαγχολική η ατμόσφαιρα», ανέφερε απαντώντας στον υπουργό η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη.
Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για αδικαιολόγητα παρατεταμένη κρίση και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος. Εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού για ανάπτυξη, αλλά και το φόβο ότι δεν είναι εφικτοί, όπως υποστηρίζει και το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής. Άσκησε κριτική στο μείγμα πολιτικής, λέγοντας ότι χρειάζονται, λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, προκειμένου να απελευθερωθούν αναπτυξιακές δυνάμεις. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι, δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο εντός ευρωζώνης και για το λόγο αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να "πάρει μπροστά" ως το 2018, να έχει ανάπτυξη, να έχει προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να είναι ανταγωνιστική.
Τι ζήτησαν οι έμποροι από την κυβέρνηση:
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί στις 5 Δεκεμβρίου την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και καθετί που έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα των φορολογουμένων, ενώ για τα εργασιακά είπε ότι κακώς περιλαμβάνονται στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης και ζήτησε να παραπεμφθούν σε συζήτηση για μετά την λήξη του προγράμματος. Χαρακτήρισε αισιόδοξους τους στόχους του προϋπολογισμού για ανάπτυξη το 2017 τονίζοντας ότι τι πολίτες και επιχειρήσεις δεν αντέχουν την αύξηση της φορολογίας και ότι η ΕΣΕΕ δεν συμμερίζεται αυτήν την αισιοδοξία. Ανέφερε, ωστόσο ότι το 2016 μπορεί να κλείσει με οριακά θετικό πρόσημο και τόνισε πως "όλοι θέλουμε μια πραγματικά θετική στροφή το 2017 και όχι άλλη μια δημοσιονομική παρένθεση". Ως κορυφαίο ζήτημα έθεσε την διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους δηλώνοντας την αντίθεσή του με την εξαίρεση των μικρών επιχειρήσεων από τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τα κόκκινα δάνεια.
Αναφερόμενος εξάλλου, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Βασίλης Κορκίδης είπε τέλος, ότι το να είμαστε η πέμπτη χώρα της ΕΕ που θα έχει εκλογές το 2017 δεν μας φοβίζει, καθώς «το έχουμε συνηθίσει, άλλωστε…»