Ιταλική σκιά πάνω από το Eurogroup: Σε τι προσδοκά η Αθήνα

Υπό το βάρος του αποτελέσματος του ιταλικού δημοψηφίσματος συνέρχονται σήμερα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που μετά τη βαριά ήττα Ρέντσι και την ανακοίνωση της παραίτησής του επηρέασε ήδη το κλίμα με την Ευρώπη να αγωνιά ενώ είναι σαφές πως θα δώσει κατεύθυνση στις συζητήσεις.

Ιταλική σκιά πάνω από το Eurogroup: Σε τι προσδοκά η Αθήνα
4'

Τα μεγάλα ανοικτά θέματα παραμένουν το εργασιακό, το δημοσιονομικό, η ενέργεια

Με ζητούμενο τη σύγκλιση στο σημερινό Eurogroup βαδίζει η Αθήνα, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών σε ρόλο «κόφτη» να διαμηνύει ξανά ότι η Ελλάδα «αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις».

Η συνεδρίαση του Eurogroup όπως αναμένεται θα καταγράψει την πρόοδο και τις καθηστερήσεις που υφίστανται και θα απαιτήσει μεγαλύτερη προσπάθεια για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών δεν αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για την Ελλάδα.

Κατά τις σημερινές εργασίες όλες οι πλευρές προσβλέπουν σε προσέγγιση θέσεων κυρίως με το ΔΝΤ για το χρέος και τα πρωτογενές πλεόνασμα.

Πάντως αναμένεται να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία στη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων, με βάση εκτιμήσεις της DW, που θα μειώσουν το χρέος κατά περίπου 22% σε βάθος χρόνου.

Μπορεί να υπάρξει επίσης συμφωνία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2018 και περαιτέρω προσέγγιση των θέσεων για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Οσον αφορά τα «αγκάθια», οι Ευρωπαίοι θα έχουν μια πρώτη συζήτηση για ένα πακέτο μεσοπρόθεσμων μέτρων περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά το 2018. Τα μέτρα αυτά δεν θα εξειδικευθούν, απλώς αποσκοπούν στο να πειστεί το ΔΝΤ ότι οι Ευρωπαίοι έχουν τη βούληση και δεσμεύονται να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Το δυσκολότερο θέμα της διαπραγμάτευσης είναι αυτό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, όπου οι Ευρωπαίοι θέλουν να διατηρηθεί η συμφωνία στο μνημόνιο, η οποία προβλέπει ετήσιο πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια μεσοπρόθεσμη περίοδο.

Το ΔΝΤ λέει ότι με βάση το σημερινό πρόγραμμα ο στόχος είναι ανέφικτος και είτε θα υπάρξει μεγάλη ελάφρυνση του χρέους, είτε η κυβέρνηση θα δεσμευθεί στη λήψη πρόσθετων μέτρων μετά το 2018.

Από τη συμφωνία που θα βρεθεί σε αυτό το θέμα θα εξαρτηθεί εάν ο διεθνής οργανισμός μπει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

Oι συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των θεσμών, εξελίσσονται μέχρι τελευταία ώρα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, υπάρχουν «διαδοχικές συζητήσεις, διαδοχικές προσεγγίσεις» σε μια προσπάθεια να πιστοποιηθεί στο Eurogroup ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο Staff Level Agreement σε ποσοστό 95%.

Τα μεγάλα θέματα παραμένουν το εργασιακό, το δημοσιονομικό αλλά και ζητήματα που αφορούν στον τομέα της ενέργειας.

O Σόιμπλε δεν χάνει χρόνο

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του ο Βόλφανγκ Σόιμπλε τόνισε στο παρά πέντε του Eurogroup πως αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ τότε δεν υπάρχει διαφορετικός δρόμος και μάλιστα ανεξάρτητα από το επίπεδο του χρέους», ενώ επανέλαβε ότι για να καταστεί βιώσιμο το χρέος απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και όχι ελάφρυνση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας και για να αξιολογήσουν την πρόοδο της Αθήνας στις μεταρρυθμίσεις που της ζητούνται στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης της οικονομίας της.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Bild am Sonntag» αν είναι καιρός να ειπωθεί στους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι μια απομείωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, ο Σόιμπλε απάντησε: «Αυτό δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα».

Ο Τζανακόπουλος προετοιμάζει

Επί ελληνικού εδάφους, κρίσιμο χαρακτήρισε το Eurogroup ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Και αυτό γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτυπώσει μία πορεία προς συμφωνία και πιθανόν «ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός».

Παράλληλα δεν απέκλεισε τη σύγκληση ενός ακόμη, έκτακτου τη φορά αυτή Eurogroup, έως το τέλος του χρόνου για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Ταυτοχρόνως, όμως, ο εκπρόσωπος απέκλεισε και την παραμικρή πιθανότητα να δεχθεί η κυβέρνηση τα μέτρα του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά. Και, επί λέξει, «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δεχθούμε τα μέτρα που θα προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά».

Εν αντιθέσει, όπως τόνισε, με την Νέα Δημοκρατία που θέλει, όπως την κατηγόρησε, να εφαρμόσει μέτρα 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αναφορικά με το χρέος, τέλος, επανέλαβε ότι ουδείς συζητά ονομαστική απομείωση αλλά χρονική επιμήκυνση των δανείων και μικρότερα επιτόκια με ταυτόχρονη μείωση πλεονασμάτων.

Η Όλγα Γεροβασίλη πάντως αναμένει στο Eurogroup να αποτυπωθεί η θετική πορεία και ρεαλιστική λύση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Υποστήριξε δε πως οι μέχρι τώρα συνομιλίες με τους θεσμούς δείχνουν πως η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει χωρίς υποχωρήσεις απ' την πλευρά μας και πως δρομολογούνται μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους στην κατεύθυνση της συμφωνίας του Μαΐου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή