Τρικλοποδιά δανειστών σε ακατάσχετο και αδήλωτα εισοδήματα
Με τον ακατάσχετο λογαριασμό η κυβέρνηση ευελπιστούσε να ενθαρρύνει τις ηλεκτρονικές πληρωμές και για τις καταχρεωμένες επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή κάνουν εισπράξεις σε ρευστό για να αποφύγουν κατασχέσεις. Τον ακατάσχετο λογαριασμό όμως δεν επιτρέπει το κουαρτέτο και έτσι χάνεται ένα κίνητρο για τη χρήση «πλαστικού χρήματος» και άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, αφού οι εισπράξεις με «μαύρο χρήμα» θα εξακολουθούν να... προσελκύουν χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.
Οι δανειστές ζητούν να μην υπάρχει ειδική προστασία, αλλά αν κάποιος οφείλει σε δημόσιο, Ταμεία , τράπεζες, προμηθευτές και εργαζομένους, να μπαίνει στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και η τύχη του να κρίνεται από τους πιστωτές του, όπως και για τους υπολοίπους. Εκ προοιμίου όμως οι δανειστές απορρίπτουν να μπαίνουν σε ρύθμιση για εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα χρέη από παρακρατούμενους φόρους (ΦΠΑ, Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών κλπ) που θεωρούν πως δεν είναι χρέος του οφειλέτη, αλλά λεφτά των πελατών και των εργαζομένων του. Άρα για αυτά τα χρέη δεν θα υπάρχει προστασία, εκτός αν κάποιος μπει στην πάγια ρύθμιση και τα πληρώνει με 12 ή 24 δόσεις.
Έτσι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υπαναχώρησε από την επιχειρηματολογία της και αποδέχθηκε την πεισματική απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών να μην προωθήσει το μέτρο του μερικώς ή ολικώς ακατάσχετου ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού, παρά το γεγονός ότι το είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το «βήμα» της Δ.Ε.Θ. τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Παγώνει και η διασύνδεση ταμειακών με Taxis
Φρένο μπαίνει για άλλη μια φορά στην άλλη εξαγγελία της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών με τις πληροφοριακές υποδομές της Γ.Γ.Δ.Ε. (με το σύστημα TAXIS), μέτρο που θα περιόριζε τα φαινόμενα μη έκδοσης αποδείξεων και χρήσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Ήταν έτοιμο να νομοθετηθεί ήδη από τον Ιανουάριο, αλλά έχει «παγώσει» εδώ και 11 μήνες και παρά το γεγονός ότι κι αυτό είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται ότι το σχετικό άρθρο αφαιρέθηκε από το «πακέτο» των διατάξεων για το «πλαστικό χρήμα» όπου είχε αρχικά συμπεριληφθεί.
Ούτε αδήλωτα εισοδήματα
Το μέτρο για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων επίσης βρήκε τη διαφωνία των θεσμών που δεν δέχονται συντελεστή φορολόγησης κοντά στο 50% ή και λίγο χαμηλότερα για τα αδήλωτα κεφάλαια που θα δηλωθούν οικειοθελώς από Έλληνες φορολογούμενους. Ακόμη όμως και ένα πρόστιμο ή φορολόγηση του 50% - αν και σημαντικά χαμηλότερο από τα επίπεδα του 90%-120% που απαιτούσαν μέχρι πρότινος οι Θεσμοί - δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο οικειοθελούς αποκάλυψης αποκρυφθέντων και αδήλωτων εισοδημάτων ειδικά δε μεγάλων χρηματικών ποσών που έχουν φυγαδευτεί σε τράπεζες του εξωτερικού. Γιατί απλά το κίνητρο απαλλαγής από τον εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο και από την ποινική δίωξη για την απόκρυψη πολύ μεγάλων ποσών, τα οποία θα προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις, καθίστανται ανίσχυρα όταν συνοδεύονται κι από την υποχρέωση καταβολής στο Δημόσιο του ήμισυ των δηλουμένων ποσών, όταν οι πιθανότητες να εντοπιστούν και να ελεγχθούν γι’ αυτά τα ποσά είναι πλέον μειωμένες.