«Κύμα» λιτότητας σαρώνει την Ευρωζώνη

Η κυνική ομολογία Βενιζέλου στην Βουλή ότι ίσως και το 2012 θα είναι υφεσιακό...

Η κυνική ομολογία Βενιζέλου στην Βουλή ότι ίσως και το 2012 θα είναι υφεσιακό και ότι η χώρα μπορεί και να μην πιάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους επιβεβαιώνουν την πιθανότητα νέων μέτρων.

Η στρατηγική της Ευρωζώνης για «σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία», γερμανικής κυρίως εμπνεύσεως και η αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών να προχωρήσουν σε ουσιαστικά μέτρα όπως το ευρωομόλογο οδηγούν σε στρατηγικές λιτότητας που πλήττουν κυρίως τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα σε κάθε χώρα.

Το παράδειγμα της Ελλάδας

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελλάδας. Χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής προέβη στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα κινηθεί σε ρυθμούς ύφεσης και το 2012, ενώ έχει ήδη παραδεχθεί πως η φετινή ύφεση θα ξεπεράσει το 4,5% , εκτός στόχων του Μνημονίου, που προβλέπει ύφεση στο 3,8%.

Η βαθιά ύφεση στην οποία βρίσκεται η χώρα, μας βγάζει εκτός και όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011, καθώς είναι δύσκολο η κυβέρνηση να πετύχει έλλειμμα στο 7,6% , κάτι που παραδέχθηκε επίσης ο κ. Βενιζέλος.

Μάλιστα είναι ενδεικτικό ότι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αναθεώρηση του ελλείμματος κατά μια μονάδα πάνω, ενώ ακόμα πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις δείχνουν διψήφιο έλλειμμα και το 2011 (Credit Suisse – πρόβλεψη για 10%).

Έτσι προκύπτουν ανάγκες για νέα μέτρα καθώς αν το έλλειμμα «κλειδώσει» για παράδειγμα στο 8,5% θα χρειαστούν επιπλέον 2,5 δις. ευρώ , τα οποία θα προστεθούν στην «μαύρη τρύπα» των 4 δις. ευρώ του προϋπολογισμού μέχρι τώρα.

Αυτό το ενδεχόμενο είναι και το πιο πιθανό, καθώς η κυβέρνηση αποφεύγει να μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα για το ύψος του ελλείμματος, μένοντας πιστή στο Μεσοπρόθεσμο.

Διαβάστε περισσότερα στο: newscode.gr