Δεύτερη αξιολόγηση: Οι ελπίδες πάλι στην πολιτική λύση... με το «χαρτί» των εκλογών
Χάσμα, εκνευρισμός, βαρύ κλίμα και νέα μέτωπα: Μείωση αφορολόγητου, συντάξεων και μέτρα για το πλεόνασμα από τώρα
Το «τελεσίγραφο του ΔΝΤ» έφερε στο τραπέζι τη μείωση αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, τη μείωση συντάξεων και θεσμοθετημένα μέτρα για το πλεόνασμα 3,5%, από τώρα, και ανεβάζει τον πήχυ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μαζί τον εκνευρισμό όλων των πλευρών.
Το ΔΝΤ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι αυτή φέρνει τη λιτότητα συμφωνώντας σε στόχους 3,5%, η ελληνική κυβέρνηση το ΔΝΤ ότι δεν υποστηρίζει τις θέσεις του για 1,5% πλεόνασμα και ζητά νέα μέτρα και η Κομισιόν και ο ESM απέκρουσαν γρήγορα προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα, με μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 και βαθιές αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα.
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός.... αυξάνει τη νευρικότητα των Ευρωπαίων.... αφού οργώνει την Ελλάδα και μοιράζει υποσχέσεις και παροχές, αφήνοντας ένα προεκλογικό υποννοούμενο να πλανάται... ενώ σήμερα θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες και την Παρασκευή στο Βερολίνο αναζητώντας πολιτική λύση.
Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι παράλογο ό,τι επικαλείται το ΜΝΙ, πως ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης - και ιδιαίτερα η Γερμανία - ανησυχούν ότι μπορεί να εκβιάσει τους θεσμούς απαιτώντας μια καλύτερη συμφωνία, με το «χαρτί» των εκλογών.
Αδιέξοδο: Τι είπαν Τζαννακόπουλος και Παππάς
Η επιμονή της Γερμανίας για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια, του ΔΝΤ για νέα μέτρα αν θέλουμε πλεονάσματα 3,5%, και της ελληνικής πλευράς να μην λάβει άλλα μέτρα, διαμορφώνουν το τέλειο αδιέξοδο, από το οποίο δεν μπορεί να φανεί καμιά έξοδος. Η Γερμανία δεν κλείνει την αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ, το Ταμείο χωρίς μέτρα και η Ελλάδα δεν παίρνει άλλα μέτρα.
«Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής: Δεν θα αποδεχθεί τη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018», υπογράμμισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση έχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση και εάν υπάρχει το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι κανείς δεν επιθυμεί αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, υπενθυμίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει τη χώρα στη συμμαχία των προθύμων».
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, παρευρισκόμενος στα εγκαίνια έκθεσης πολιτικής φωτογραφίας που διοργάνωσε η τοπική εφημερίδα «Ελευθερία», τόνισε ότι η παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα υπάρχει όχι γιατί το ζήτησε η Ελλάδα, αλλά άλλοι.
«Χάρη της συμφωνίας, η Ελλάδα αποδέχτηκε το αίτημα άλλων χωρών ως προς την παρουσία του ΔΝΤ. Όμως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμφωνία, η οποία αποδίδει ως προς τα έσοδα και ο κάθε θεσμός θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις για την παρουσία του ή μη» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα γιατί έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
«Η Ελλάδα έχει δείξει πως μπορεί να είναι συνεπής και ως προς την εφαρμογή του προγράμματος και ως προς την στήριξη των κοινωνικά αδύναμων. Είμαστε ικανοποιημένοι από την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αισιόδοξοι ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα, αλλά και πως οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν θα αποτελέσουν αφορμή για καθυστερήσεις» κατέληξε.
Τι λέει το ΔΝΤ
Από την αρχή το ΔΝΤ είχε ξεκαθαρίσει ότι τα πλεονάσματα 3,5% σημαίνουν νέα μέτρα, καθώς το υπάρχον πρόγραμμα θεωρούν ότι μπορεί να εξασφαλίσει πλεόνασμα 1,5%. Τα νέα μέτρα που απαιτούνται είναι απαραίτητο να νομοθετηθούν από τώρα, ώστε να υπάρχει αξιοπιστία στο Πρόγραμμα... Αυτό σημαίνει ότι για να ολοκληρωθεί η είσοδος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα (που για τη Γερμανία είναι προϋπόθεση για α ολοκληρωθεί η αξιολόγηση) πρέπει να νομοθετηθεί η μείωση συντάξεων και το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ...
Κι αυτό γιατί διαφορετικά όπως εξηγούν δύο κορυφαίοι παράγοντες του ΔΝΤ, το τρίτο Πρόγραμμα δεν μπορεί, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, να προσφέρει ανάπτυξη και σταθερότητα για την Ελλάδα..., με βάση τα δεδομένα του.
Διευκρινίζουν ότι το να δίνεται το 11% του Α.Ε.Π. (σ.σ. αντιστοιχεί σε περίπου 36% των εσόδων του προϋπολογισμού) στην πληρωμή συντάξεων και το ασφαλιστικό δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση βιώσιμο σε βάθος χρόνου. Ειδικά ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 2,25% του Α.Ε.Π. Και ότι, για να έχει αναπτυξιακή προοπτική η χώρα, χρειάζεται αυτά τα χρήματα να διατεθούν σε νέες υποδομές, δημόσιες επενδύσεις κ.ά. ώστε να υποστηρίξουν τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής οικονομίας. Ως μεταρρύθμιση είναι για παράδειγμα το όφελος από την περικοπή των συντάξεων, να κατευθυνθεί σε αναπτυξιακούς στόχους.
Επίσης ζητούν την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την ανακατανομή των φορολογικών βαρών σε περισσότερους πολίτες, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα εισοδήματα, με ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών συντελεστών γενικά. Με το αφορολόγητο που ισχύει σήμερα, το 52% όσων έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, δεν πληρώνουν καθόλου φόρο για αυτά ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 8%.
Και Grexit στον ορίζοντα
Και όπως πάντα όταν η αξιολόγηση καθυστερεί, όταν η διαφωνία κυβέρνησης και θεχμών κορυφώνονται και η αβεβαιότητα μεγαλώνει και το Grexit ξαναφαίνεται στον ορίζοντα.
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα ενδέχεται να βγει από την Ευρωζώνη, και μάλιστα προτού η Βρετανία αναχωρήσει από την ΕΕ, εκφράζει ο Economist.
Η πρόβλεψη βασίζεται στην εύθραυστη, κατά την ανάλυση, κυβερνητική πλειοψηφία στην Ελλάδα, εν μέσω αλλεπάλληλων μη δημοφιλών οικονομικών μέτρων, που πιθανώς θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.
Σύμφωνα με την προσέγγιση του Economist, μια χλιαρή ανάκαμψη συνιστά μακρινή προοπτική για την Ελλάδα και έπειτα από επτά χρόνια ύφεσης είναι πιθανό ένα Grexit, προτού κάν «σφραγιστεί» το Brexit.