Τι ισχύει για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης από το 2017
Η επέκταση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε όλους τους δήμους της χώρας θεσμοθετήθηκε και επίσημα με το Νομοσχέδιο για τον «Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85)», του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Με το άρθρο 22 του νομοσχεδίου γίνονται τροποποιήσεις στο ΚΕΑ που αφορούν:
-Την ένταξη στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό που ωφελείται από το πρόγραμμα και των ενήλικων τέκνων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία, ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους
-Την έννοια του εγγυημένου ποσού, στο οποίο υπολογίζεται και η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης του ΚΕΑ στο κάθε νοικοκυριό
-Τον περιορισμό των κατηγοριών των δικαιούχων του ΚΕΑ που χαρακτηρίζονται ως μη δυνάμενοι να εργαστούν, με κατάργηση της περίπτωσης για όσους υπηρετούν τη θητεία τους.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου καθορίζουν ακόμα τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη χορήγηση του ΚΕΑ και προβλέπουν ποινικές κυρώσεις σε βάρος όσων δηλώνουν ψευδή στοιχεία ή αποκρύπτουν αληθινά κατά την ένταξή τους στο πρόγραμμα, όπως διαβάζουμε στο aftodioikisi.gr.