Έρχεται νέος εξελιγμένος «κόφτης»: Πρώτα θα κόβονται οι συντάξεις...
Νέες πιέσεις δέχεται η ελληνική πλευρά ενόψει του Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου για να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η αξιολόγηση άμεσα, να δεχτεί τον νέο τροποποιημένο «ανισόρροπο» κόφτη, τη μόνη λύση για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην απαίτηση μέτρων για το 3,5% του ΑΕΠ και στην άρνηση του υπουργού Οικονομκών να τα νομοθετήσει από τώρα.
Πιέσεις για δεσμεύσεις στη μείωση δημοσίων δαπανών
Σύμφωνα με τον νέο κόφτη θα μπορεί να προκαθορίζεται η μείωση των δαπανών με έμφαση στις δημόσιες δαπάνες (μισθούς συντάξεις) στην περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομική απόκλιση. Με βάση τον παλαιό κόφτη κάθε φορά που θα υπήρχε δημοσιονομική απόκλιση θα μειώνονταν οι δαπάνες αναλογικά και οριζόντια ενώ ο νέος εξελιγμένος κόφτης θα επιτρέπει την ανισόρροπη μείωση δαπανών με έμφαση στους μοσθούς και τις συντάξεις του δημοσίου. Στον νέο κόφτη η διαφοροποίηση θα είναι ότι αν για παράδειγμα συμπεριλαμβάνει μειώσεις συντάξεων, μειώσεις μισθών, μειώσεις δαπανών και πολλά άλλα, η Ελλάδα θα συμφωνήσει σε μια ανισόρροπη μείωση. Εάν δηλαδή συμφωνηθεί συνοική μείωση δαπανών κατά 0,50% του ΑΕΠ αυτή να μην είναι αναλογική από παντού αλλά να περιλαμβάνει μεγαλύτερη συμμετοχή από το σκέλος των συντάξεων ή των μισθών ή των απολύσεων κ.ά..
Ενα από τα βασικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης είναι ότι η κυβέρνηση πιέζεται να καταθέσει όχι μόνο τους δημοσιονομικούς στόχους για την περίοδο μετά το 2018, δηλαδή μια συμφωνία για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και τον χρόνο διατήρησης τους (3, 5 ή 10 χρόνια) αλλά και τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να τον επιτύχει. Ομως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αν και θα δεχόταν, την παράταση του αυτόματου "κόφτη" δαπανών μετά το 2018 και θεωρεί ότι θα μπορούσαν από τώρα να περιγραφούν τα μέτρα που θα ληφθούν, αρνείται τη νομοθέτηση αυτών των μέτρων από τώρα.
Ο νέος αναθεωρημένος κόφτης δαπανών θεωρείται ότι είναι η μόνη λύση για να γεφυρωθεί η σημερινή απόσταση και να έρθει το κλείσιμο της αξιολόγησης αφού τον «νέο» κόφτη έμμεσα χωρίς να νομοθετηθείγια παράδειγμα η μείωση συντάξεων, θα έχει θεσμοθετηθεί ότι θα είναι η πρώτη δαπάνη που θα κοπεί.
Προσπάθειες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Ωστόσο ακόμη κι αν όλα πάνε καλά οι διαφορές είναι πολλές και ο χρόνος μέχρι τις 26 Ιανουαρίου δεν είναι αρκετός και θα χρειαστούν και οι 2 εβδομάδες του Φεβρουαρίου και η τελυταία ελπίδα ειναι η αξιολόγηση να κλείσει μέχρι τις 20 Φερβουαρίου. Τότε η ελπίδα θα είναι ότι το αργότερο στις 27 Απριλίου του 2017 θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εξέλιξη που θα δώσει μια ισχυρή ανάσα στην Ελλάδα.
Αν όμως οι δύο πλευρές δεν πετύχουν συμφωνία μέσα στον Φεβρουάριο, ...οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι μεγαλώνουν καθώς αρχίζει (από τις 15 Μαρτίου) ο εκλογικός κύκλος στη Ευρώπη με αρχή από την Ολλανδία και συνέχεια σε Γαλλία και Γερμανία....
Να θυμίσουμε ότι τα ανοιχτά μέτωπα είνια πολλά πρωτεύοντα και δευτερεύοντα και ότι όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ακόμη και κάποια συμφωνημένα δεν εφαρμόζονται. Το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, η εκκίνηση του Υπερταμείου ο καθορισμός των ιδιωτικοποιήσεων του 2017 και των αναμενόμενων εσόδων από αυτές, αλλά και τα εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό, και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι κάποια από αυτά.