Πολιτική αύξησης χρεών από τον ΣΥΡΙΖΑ - Xάος ανείσπρακτων οφειλών
Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται πολίτες και επιχειρήσεις στο ξεκίνημα του νέου έτους και κυριεύονται από αγωνία και αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί και τι θα φέρουν οι επόμενοι μήνες. Το 2016 έφτασε στα όριά τους τις χιλιάδες επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κλείσουν και τους χιλιάδες πολίτες που είδαν τα χρέη τους να αυξάνονται και τα εισοδήματά τους να μειώνονται.
ΌΛΟΙ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ - ΣΤΟΧΟΣ ΤΑ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Η αύξηση της φορολόγησης το 2017 και των ασφαλιστικών εισφορών τρομάζει όχι μόνο τους πολίτες αλλά και την κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι τα μέτρα του τρίτου Μνημονίου είναι ακόμη ένα πείραμα στο κεφάλι των πολιτών με άγνωστη έκβαση. Και ότι ο στόχος δεν είναι τα πραγματικά έσοδα που είναι αδύνατο να εσπραχθούν αλλά τα λογιστικά, εικονικά έσοδα ακόμη κι αν αυτά ουσιαστικά θα αποτελούν μόνο χρέη των πολιτών, τα οποία συνεχώς θα μεγαλώνουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συνέβη με τα μπλοκάκια για τα οποία θεσπίστηκε εξοντωτικό διπλό ασφαλιστικό χαράτσι 26,9% επί του εισοδήματός τους (20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ). Ομως υπό τον φόβο της μαζικής στάσης πληρωμών εισφορών των παραπάνω κοινωνικών ομάδων – να καλεί ακόμα και σε "έναντι" πληρωμές προς τον ΕΦΚΑ, το Υπουργείο Εργασίας, αφού πρώτα δημιούργησε τεράστια αναστάτωση σε 1,5 εκατομμύριο επαγγελματίες, επιστήμονες, εργαζόμενους με μπλοκάκια τελικά αναφέρει ότι κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να καταβάλει ό,τι ποσό θέλει έναντι εκείνου του οποίου του έχει "χρεώσει" ο ΕΦΚΑ κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τρέχον, με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του το 2015. Οπως αναφέρει, η ληξιπρόθεσμη οφειλή απλά θα καταγράφεται αλλά δεν θα έχει καμία αρνητική επίπτωση στην ασφαλιστική ενημερότητα του επαγγελματία ή του αγρότη. Σαν ο στόχος του μέτρου να είναι η αύξηση των χρεών των πολιτών και όχι η αύξηση των εσόδων.
Ολοι χρωστάνε
Η νέα χρονιά ξεκινά με επιχειρήσεις και πολίτες να βρίσκονται σε καθεστώς χρεοκοπίας... Ολοι χρωστάνε σε όλους. Το κράτος στις επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις ΔΕΚΟ, τα ασφαλισιτκά ταμεία στους συνταξιούχους που περιμένουν χρόνια για να πάρουν την πρώτη σύνταξη.
Οι οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες στο εντεκάμηνο παραμένουν στα 5,6 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, μετά από την αύξησή τους κατά 890 εκατομμύρια το Νοέμβριο, ανέρχεται στα περίπου 94,2 δισ. ευρώ.
Το πλέον ανησυχητικό – και ενδεικτικό της αδυναμίας όλο και περισσότερων να αντεπεξέλθουν των συνεπειών της υπερφορολόγησης – είναι ότι 12,6 δισ. νέα χρέη δημιουργήθηκαν μέσα στο 11μηνο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καταγράφονται 4,3 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου, εκ των οποίων 1 στους 2 (49%) έχει ήδη υποστεί ή κινδυνεύει από αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Ειδικότερα, σε 1,68 εκατ. φορολογουμένων δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ ήδη υπό αυτά τα μέτρα τελούν 826.211 φορολογούμενοι (τον Νοέμβριο 2016 περίπου 22.000 φορολογούμενοι υπέστησαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης)
Στα βάραθρα η επιχειρηματικότητα - σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας
Το 2016 σχεδόν 100 επιχειρήσεις την ημέρα αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά, με το συνολικό αριθμό των λουκέτων να ανέρχονται σε 33.606, όταν οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων δεν ξεπέρασαν τις 28.250.
Δηλαδή λιγότερες είναι φέτος οι εν λειτουργία επιχειρήσεις από πέρσι και σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) για την περυσινή χρονιά οι διαγραφές επιχειρήσεων, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του ΓΕΜΗ, ξεπερνούν τις ιδρύσεις επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα το 2016 ιδρύθηκαν 28.250 επιχειρήσεις, όταν το 2015 είχαν ιδρυθεί 28.289 επιχειρήσεις και το 2014 συνολικά 32.840 επιχειρήσεις ενώ εξήλθαν του επιχειρηματικού στίβου (σ.σ. διακοπές, πτωχεύσεις και διαγραφές), όπως αναφέρθηκε 33.606 επιχειρήσεις το 2016, έναντι 27.655 επιχειρήσεων το 2015 και 36.711 επιχειρήσεων το 2014.
Οι λόγοι της κατάρρευσης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι η υπερφορολόγηση, και η έλλειψη ρυεστότητας λόγω της πτώσης της κατανάλωσης και της αδυναμίας των τραπεζών να στηρίξουν το επιχειρείν.
Τα περισσότερα λουκέτα καταγράφηκαν στις ατομικές επιχειρήσεις όπου λουκέτο έβαλαν φέτος πάνω από 21 χιλιάδες επιχειρήσεις, από 17.104 πέρυσι και 24.717 το 2014.