Διαπραγματεύσεις: Τα τρία σενάρια για τη δεύτερη αξιολόγηση
Η «ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΦΘΑΝΕΙ ΤΟ 312% ΤΟΥ ΑΕΠ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ…GREXIT
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση όντως θα κλείσει το Φεβρουάριο που είναι και η τελευταία της ευκαιρία και έτσι σενάρια αβεβαιότητας και Grexit κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους.
Το μόνο βέβαιο είναι πως ό,τι κι αν γίνει η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ένα εσωτερικό χρέος 95 δισεκ. ληξιπρόθεσμα, περίπου 116 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα στα δάνεια και 20-25 δισεκ. στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή συνολικά 236 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 132% του ΑΕΠ.
Με το εξωτερικό χρέος στο 180% και το εσωτερικό χρέος 132% προκύπτει ένα σωρευτικό χρέος 312% του ΑΕΠ. Έτσι, η ελληνική οικονομία είναι σε μόνιμο αδιέξοδο και με μια …ωρολογιακή βόμβα που φθάνει το 312% του ΑΕΠ.
Τρία βασικά σενάρια είναι σήμερα ανοιχτά:
Σενάριο 1: Κλείνει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο
Πρόκειται για την εκδοχή που θεωρεί δεδομένη η ελληνική πλευρά, αλλά για να πραγματοποιηθεί χρειάζονται υπερβάσεις.
Τα αιτήματα των δανειστών είναι να μειωθεί το αφορολόγητο στα 5000 ευρώ, να αυξηθεί στο όριο απολύσεων στο 10% και να θεσμοθετηθεί ένας αναθεωρημένος κόφτης δαπανών με μέτρα που θα φθάσουν τα 5 δισεκ. αλλά θα συμπεριλαμβάνεται και η ρήτρα ανάπτυξης που ζητούσε η Ελλάδα. Έτσι, το ΔΝΤ πιθανότατα θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα έστω και με ένα μικρό ποσό ίσως και κάτω από 4 δισεκ.
Αν αυτά γίνουν δεκτά, τότε η αξιολόγηση προχωρά.
Έτσι η Ελλάδα θα ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 27 Απριλίου του 2017.
Στο σενάριο αυτό δεν υπάρχει λόγος εκλογών το 2017, ούτε και πιθανότητα νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το 2018, αφού οι τράπεζες θα περάσουν τα stress tests χωρίς να έχουν ανάγκη από νέα κεφάλαια.
Σενάριο 2 : Η αξιολόγηση δεν κλείνει και η ελληνική κυβέρνηση μεταθέτει έως το καλοκαίρι τις διαπραγματεύσεις
Δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεθούμε στο σενάριο 2, με τη συμφωνία να αναβάλλεται, την απόσταση να μη γεφυρώνεται και να αρχίσουν και πάλι τα blame game μεταξύ των δύο πλευρών. Ειδικά το γεγονός ότι η πρώτη μεγάλη πληρωμή δόσης για την Ελλάδα είναι τον Ιούνιο, δημιουργεί βάσιμους φόβους ότι η ελληνική κυβέρνηση θα θελήσει να κάνει...επίδειξη δύναμης ή μάλλον να ποντάρει σε μια συμφωνία υπέρ της τότε.
Το σενάριο αυτό είναι η επανάληψη του 2015 όπου κράτησαν επί μακρόν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με τις γνωστές καταστροφικές επιπτώσεις.
Κάθε μήνας που θα περνά χωρίς συμφωνία θα επηρεάζει την πορεία της οικονομίας και η όποια συμφωνία προκύψει-αν προκύψει- θα είναι χειρότερη. Ταυτόχρονα στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες κινδυνεύουν αφού οι στόχοι για κόκκινα δάνεια θα πέσουν έξω και η 4η ανακεφαλαιοποίηση το 2018 θα γίνει μονόδρομος.
Τότε τα stress tests του 2018 για τις ελληνικές τράπεζες θα δείξουν μεγάλες κεφαλαιακές ζημίες. Επίσης το σενάριο αυτό καταλήγει σε θρίλερ, αφού το καλοκαίρι και λίγους μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές, η Ελλάδα θα κινδυνεύει και πάλι με χρεοκοπία.
Η κατάσταση αβεβαιότητας περιλαμβάνει όλα τα ενδεχόμενα και η πιθανότητα εκλογών θα είναι αυξημένη.
Σενάριο 3: Αδιέξοδο και Grexit
Το σενάριο 3 θα συμβεί, αν δεν προκύψει κάποια συμφωνία έστω και μέσα στο καλοκαίρι και είναι το πιο δραματικό σενάριο για την Ελλάδα. Αν δεν προκύψει καμιά συμφωνία και συμπεράνουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στο ευρώ και στην ευρωζώνη, το Grexit θα επανέλθει δραματικά και είναι άγνωστο πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί. Στην περίπτωση αυτή, τα ομόλογα με όρους αποδόσεων θα εκτιναχθούν, θα υπάρξει καθολικό bail in που θα αγγίξει και τους καταθέτες, ελάχιστους ομολογιούχους, cocos μεατρέψιμα ομόλογα και προνομιούχες μετοχές.
Ο Σόιμπλε θα έχει επιβεβαιωθεί που ζητούσε από την αρχή Grexit και η συζήτηση θα είναι πια για ένα νέο Μνημόνιο που θα μας συνοδέψει για να βγούμε από το ευρώ με κεφάλαια...ανθρωπιστικής βοήθειας.