Διαπραγματεύσεις: Ο Σόιμπλε «ράβει» κι ο Ντάισελμπλουμ «ξηλώνει»
Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΟΙΜΠΛΕ
Ή συμφωνία με ΔΝΤ ή νέα διαπραγμάτευση και νέα συμφωνία.
Και οι κύκλοι της κυβέρνησης σφυρίζουν αμέριμνα, κάνουν πως δεν κατάλαβαν ότι ο δρόμος που τους άνοιξε ο Σόιμπλε δεν είναι αυτό που θα θελαν αλλά άγνωστος και εντελώς καινούργιος και ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει θα προσδιοριστούν με μια ακόμη σκληρότερη διαπραγμάτευση. Και ανυποψίαστοι, βλέπουν το τυρί και όχι τη φάκα.
Γιατί είναι βέβαιο ότι το χρόνο της σκληρής αυτής διαπραγμάτευσης για το «μνημόνιο - Σόιμπλε», θα τον επιλέξει ο ίδιος και θα γίνει όταν η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει κάποια μεγάλη δόση (το καλοκαίρι) και τότε υπό τον κίνδυνο χρεοκοπίας θα κάνει τις πρέπουσες υποχωρήσεις. Και έτσι θα συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος της καταστροφής: Κίνδυνος χρεοκοπίας - διαπραγμάτευση - εκβιαστική συμφωνία - διάσωση - σκληρά μέτρα - καθυστερήσεις - αποτυχία - κίνδυνος χρεοκοπίας - νέα εκβιαστική συμφωνία - νέα πιο σκληρά μέτρα - κ.ο.κ. όπως γίνεται συστηματικά τα τελευταία 6 χρόνια.
Την ίδια ώρα με τις δηλώσεις Σόιμπλε ιδιαίτερη σημασία έχει και η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη βελγική εφημερίδα L' Echo.
Eρωτηθείς για την Ελλάδα και για το κατά πόσο εξακολουθεί να είναι ανήσυχος, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού εδώ και συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει ανάπτυξη, έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού, ενώ αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των υπολοίπων κρατών-μελών.
Το μεγάλο ερώτημα, σημειώνει, είναι το κατά πόσο θα διαρκέσει η πολιτική σταθερότητα.
Ο Σόιμπλε αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού
Έως τώρα το πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση ήταν ότι δεν είναι διατεθειμένη να λάβει τα μέτρα που το ΔΝΤ επιθυμεί προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα, αφού το Ταμείο αμφισβητεί ότι τα σημερινά μέτρα επαρκούν για να επιτευχθούν τα πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί. Γι' αυτό και η ελληνική πλευρά επέμενε σε μια συμφωνία μόνο με τους Ευρωπαίους που δεν ζητούσαν πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των ίδιων στόχων και η Γερμανία απαντούσε ότι αυτό δεν γίνεται γιατί η παρουσία του ΔΝΤ είναι υποχρεωτική.
Για πρώτη φορά ο κ. Σόιμπλε, έδειξε μια «λύση» τις προηγούμενες μέρες μιλώντας για πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ, τονίζοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί άλλη συμφωνία η οποία θα είναι αρκετά αυστηρή ώστε να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο. «Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε... ποιος είναι το αφεντικό στη διαπραγμάτευση, εξήγησε στην ελληνική πλευρά, ότι αν δεν θέλει ΔΝΤ να επιβάλει τα σκληρά μέτρα (μείωση αφορολόγητου και συντάξεων- αυστηρότερη επίβλεψη) τότε πρέπει να εφευρεθεί ένας άλλος μηχανισμός ώστε να διασφαλιστούν τα συμφωνημένα.
Η κυβέρνηση στον κόσμο της, πουλάει τρέλλα
Αλλά η ελληνική κυβέρνηση έμεινε σε αυτό που ήθελε να ακούσει και ενώ ο Σόιμπλε της έδειξε το φεγγάρι έμεινε να κοιτάζει το δάχτυλο και συγκράτησε μόνο ότι υπάρχει εναλλακτική χωρίς ΔΝΤ. Χωρίς να αναλογίζεται ότι αυτή η εναλλακτική μπορεί να περιλαμβάνει χειρότερα μέτρα από αυτά που σήμερα ζητά το ΔΝΤ. Κι αυτό θα συμβεί γιατί στη διαπραγμάτευση για αυτό το «Πρόγραμμα Σόιμπλε» η ελληνική πλευρά θα συρθεί όταν θα το θελήσει ο ίδιος, όταν η ελληνική οικονομία θα είναι οριακή και απαξιωμένη και πάλι από την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο χρεοκοπίας.
Από την άλλη, η παρέμβαση του Σόιμπλε ήταν μια προειδοποίηση: «Τελειώνετε με ΔΝΤ γιατί θα αρχίσουμε από την αρχή». Και η ελληνική κυβέρνηση χαίρεται αντί να αντιλαμβάνεται το χαμένο χρόνο, τις χαμένες θυσίες και την τεράστια ζημιά που θα προκαλέσει αυτή η εξέλιξη στην ελληνική οικονομία.
Τίποτα από αυτά δεν δείχνει να καταλαβαίνει η κυβέρνηση, ή πάλι, άλλα καταλαβαίνει και άλλα λέει. Έτσι χθες, πηγές του Μαξίμου επέμειναν σε θετική ανάγνωση του διλήμματος Σόιμπλε. Και εκτιμούν ότι ο γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν αναφέρεται σε σύναψη τέταρτου μνημονίου αντιθέτως μιλά για τήρηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο του τρίτου και μόνον εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις. Με μόνη διαφορά, ότι ενώ η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει ασταμάτητα ότι έχει τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα, οι δανειστές διαφωνούν και δεν βλέπουν κάν πρόοδο στις διαφορές και ούτε καν στέλνουν το κουαρτέτο!
Κι ενώ τα προαπαιτούμενα δεν έχουν κλείσει, οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν δεσμευτεί είναι στον αέρα, και το κουαρτέτο ούτε που φαίνεται στον ορίζοντα, οι πηγές του Μαξίμου πουλώντας τρέλλα, με ικανοποίηση λένε πως: «Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Ταμείο»!!!