Η Αθήνα στα δόντια του Σόιμπλε: Γερμανικό Μνημόνιο αν φύγει το ΔΝΤ
Το Βερολίνο τραβά το χαλί στο Μαξίμου και απειλεί με «πάγωμα» και επιστροφή στο... 2015! αν δεν κλείσει η αξιολόγηση
Συνεχίζοντας τη γραμμή «ας φύγει το ΔΝΤ», δεν ακούει τις προειδοποιήσεις Σόιμπλε και διακινδυνεύει τα πάντα, τις θυσίες που έχουν γίνει και τη σταθερότητα της οικονομίας που ήδη πνίγεται από την αβεβαιότητα.
Πιστεύοντας το μύθο «καλοί Ευρωπαίοι-κακό ΔΝΤ» η κυβέρνηση απολαμβάνει να επαναστατεί κατά του ΔΝΤ και αδιαφορεί για την κατάληξη αυτής της στάσης, οδηγώντας τη χώρα και τους πολίτες της σε μια πιο οδυνηρή συμφωνία, όταν η κατάσταση θα είναι τόσο οριακή ώστε να μπορεί να τη δικαιολογήσει.
Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, για όσο καιρό το πρόγραμμα δεν θα ισχύει (έως να το αναθεωρήσουν ή να έρθει νέο), η ΕΚΤ να άρει το waiver στα ελληνικά ομόλογα, δηλαδή να επιστρέψουμε και παλι στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA... με μεγάλο κόστος για τις ασθμαίνουσες τράπεζες... Ο,τι έγινε δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.
Η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στον τεράστιο αυτό κίνδυνο και ακούει ό, τι θέλει. Η ερμηνεία της ελληνικής πλευράς στις πρώτες δηλώσεις Σόιμπλε για την εναλλακτική νέου Προγράμματος, ήταν ότι υποχώρησε στις θέσεις της, για συνέχιση του προγράμματος χωρίς ΔΝΤ.
Ετσι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επανήλθε χθες δριμύτερος, χωρίς να αφήνει πλέον περιθώρια παρεξηγήσεων:
«Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσει να μη λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η γερμανική Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα», δήλωσε σε συνέντευξή του στην WSJ o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ξεκαθάρισε ότι θα πάψει να υφίσταται ανάγκη για αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ και θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις για νέο Πρόγραμμα. «Αν δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση (για τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα με βάση το πρόγραμμα στήριξης) και αν το ΔΝΤ αποφανθεί για τις συνέπειες της εξέλιξης αυτής, τότε το πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο», ανέφερε στην WSJ.
«Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνο με την προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα λάβει μέρος», τόνισε ο ίδιος. «Αν καταστεί παρωχημένο, τότε θα έχουμε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να καταλήξουμε σε κάτι καινούργιο. Δεν θα το συνιστούσα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά θα ήμουν απολύτως ήρεμος. Η γερμανική Βουλή θα έπρεπε πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει για το αν εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.
«Ας φύγει το ΔΝΤ»
Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά, συνεχίζει να επαναλαμβάνει τα δικά της, για πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ και να ελπίζει σε κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς ΔΝΤ.
«Η αξιολόγηση θα κλείσει το επόμενο διάστημα διότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καλύψει το 95% των ζητημάτων», δήλωσε χθες υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στην ΕΡΤ. Όσον αφορά το ΔΝΤ, ανέφερε πως αν θέλει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, και επισήμανε πως "αν θέλει να φύγει, εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση".
Στο ίδιο πνεύμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στην ασυμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ για το πώς θα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα, προσθέτοντας ότι το Ταμείο επιμένει σε παράλογες απαιτήσεις για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος. Τόνισε ότι δεν είναι ζήτημα που λύνεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και πως η συζήτηση πρέπει να εμπλέξει την κορυφή των εμπλεκόμενων μερών. "Αυτό που επιδιώκουμε", είπε, "είναι στο Eurogroup της 26ης Γενάρη να ληφθεί μια απόφαση που θα ανοίγει τον δρόμο για να κλείσει η αξιολόγηση όσο το δυνατόν συντομότερα, με κομβική ημερομηνία την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, στις 9 Μαρτίου".
Υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν έχει γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία τηρεί τα συμπεφωνημένα και πιάνει τους στόχους λες και το πρόβλημα είναι ποιος φταίει και όχι το αποτέλεσμα. Ακόμη κι αν η αιτία του σημερινού αδιεξόδου είναι η ασυμφωνία δανειστών και ΔΝΤ, αν αυτή η διαφωνία μας οδηγήσει και πάλι σε αδιέξοδο όπως το 2015, προκαλέσει ζημιά στην οικονομία και φέρει μια χειρότερη συμφωνία λίγο πριν τη χρεοκοπία, το θέμα είναι πόσο φταίνε οι δανειστές αλλά γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν το βλέπει και δεν το προλαβαίνει.