«Σφαγή» με μεγάλο ξεκαθάρισμα στα κόκκινα δάνεια
ΜΟΝΟ ΤΟ 50% ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ - ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ - ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ
Είναι η τελευταία ευκαιρία να αποδείξουν οι τράπεζες ότι μπορούν να παράξουν αποτέλεσμα και να μειώσουν το βάρος των κόκκινων δανείων που τις καθιστά... μη βιώσιμες και απειλεί να τις εκτροχιάσει... Πλέον τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων έρχονται σε πρώτο πλάνο, και το επόμενο τρίμηνο θα δούμε ένα «ξεκαθάρισμα» της επιχειρηματικής αγοράς.
Βιώσιμο θεωρείται μόνο το 50% των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους και για αυτές οι τράπεζες θα αναζητήσουν νέους επενδυτές, προσφέροντας «κούρεμα» των χρεών, το οποίο, όμως, «δεν θα γίνει δώρο στους επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων», καθώς όπως τονίζουν οι τραπεζίτες, αυτό θα συνιστούσε αδικία και στρέβλωση για τους ανταγωνιστές τους που εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Για το υπόλοιπο 50% των επιχειρήσεων το μόνο που μένει είναι... να βγουν από την πρίζα...
Η εκτεταμένη ύφεση δεν βοηθά το έργο των τραπεζών αφού τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται στο 45,2% του συνόλου των τραπεζικών χορηγήσεων.
Ετσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τέσσερα στα δέκα δάνεια που έχουν ήδη ρυθμίσει οι τράπεζες απαιτούν νέο διακανονισμό, δεδομένου ότι δεν εξυπηρετούνται ξανά. Η αποτυχία των ρυθμίσεων- εκτός από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης- οφείλεται και στις ατελέσφορες λύσεις που δόθηκαν από τις τράπεζες.
Εξάλλου, τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί με λύσεις οριστικής διευθέτησης, δηλαδή μέτρα όπως ο διακανονισμός της απαίτησης εξωδικαστικά ή η διαγραφή μέρους της οφειλής, περιορίζονται μόλις στο 2% των ρυθμισμένων δανείων. Μία από τις βασικές αιτίες είναι η δυσκολία που έχουν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε διαγραφές, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει τα τραπεζικά στελέχη αντιμέτωπα με ποινικές ευθύνες.
Σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 107 δις. ευρώ και οι στόχοι των τραπεζών μιλούν για μείωση κατά 38% ως το τέλος του 2019 ώστε να φτάσουν τα 66,7 δις. ευρώ, ενώ για το τέλος του 2017 ο στόχος είναι να φτάσουν τα 98,2 δις. ευρώ. Όμως οι νομοθετικές ρυθμίσεις καθυστερούν.
Οι τρεις μεγάλες εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν... εδώ και ένα χρόνο, είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η ασυλία σε τραπεζικά στελέχη και εφοριακούς που θα εμπλακούν σε αναδιαρθρώσεις εταιρικών χρεών και η λογιστική - φορολογική αντιμετώπιση των ζημιών που θα προκύψουν για τις τράπεζες από πωλήσεις ή διαγραφές «κόκκινων» δανείων. Όσο καθυστερούν, το πρόβλημα των επιχειρήσεων συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα των τραπεζών, ενώ η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δυσχεραίνει το οικονομικό περιβάλλον δημιουργώντας επιπλέον πρόβλημα σε επιχειρήσεις και τράπεζες.
Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δεν έχουν ολοκληρωθεί για καίρια ζητήματα, όπως για το ποιες εταιρείες και ποιες οφειλές θα μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με αποτέλεσμα η εφαμρογή του νέου νόμου να υπολογίζεται ότι θα καθυστερήσει και θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι. Η ψήφιση του νόμου προϋποθέτει τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα μπορεί να αιτηθεί την υπαγωγή της η ενδιαφερόμενη επιχείρηση και η πλατφόρμα για να ξεκινήσει... χρειάζεται χρόνο... που μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στις επιχειρήσεις, αυξάνοντας κι άλλο τον αριθμό των κόκκινων δανείων.
Γραφεία υποστήριξης Δανειοληπτών
«Έρχονται» 120 Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) σε 50 πόλεις, 25 νησιά και 45 μεγάλους δήμους της χώρας. Τα ΓΕΥΔ θα εξυπηρετούν άμεσα τον πολίτη με την παροχή ενημέρωσης για ρυθμίσεις δανείων που προβλέπονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, για τις διαδικασίες υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη, για θέματα που αφορούν τους πλειστηριασμούς κατοικιών αλλά και για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών.
Σύμφωνα με το πλάνο, γύρω στον Μάρτιο θα ιδρυθούν άλλα δύο Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών στην Αττική και συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά.
Τα ΓΕΥΔ θα συστεγάζονται με δημόσιες υπηρεσίες αιχμής που εξυπηρετούν πολίτες ώστε να αξιοποιηθούν πιθανές συνέργειες. Τον Απρίλιο πρόκειται να ανοίξουν 12 ΓΕΥΔ στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των Περιφερειών, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Τρίπολη, Λαμία, Ιωάννινα, Σύρο, Κοζάνη, Κέρκυρα και Μυτιλήνη.
Τον Μάιο ο προγραμματισμός προβλέπει τη σύσταση 26 γραφείων σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, στους μεγαλύτερους δήμους Αττικής και Θεσσαλονίκης. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα ανοίξουν άλλα 79 ΓΕΥΔ σε πρωτεύουσες νομών όπου δεν θα δημιουργηθούν ΚΕΥΔ, καθώς και σε μεγάλους πληθυσμιακά δήμους κυρίως της Αττικής.
Τα 30 από τα 120 ΓΕΥΔ θα αποτελέσουν τη βάση της δημιουργίας των ΚΕΥΔ κι έτσι θα προκύψει ένα δίκτυο που θα καλύπτει όλη τη χώρα με κεντρικούς κόμβους τα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών και απολήξεις τα ΓΕΥΔ.
Ανάμεσα στα αντικείμενα των Γραφείων είναι και η συνδρομή στους δανειολήπτες ώστε να καταρτίζουν οικογενειακούς προϋπολογισμούς με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και έτσι να μπορούν να υπολογίζουν τις δόσεις των δανείων που τους συμφέρει προκειμένου να προχωρήσουν σε διακανονισμούς με τις τράπεζες.
Ειδικοί θα γνωστοποιούν επίσης στους πολίτες τα δικαιώματά τους όπως απορρέουν από τους νόμους περί προστασίας καταναλωτή και άλλων θεσμικών πλαισίων αναφορικά με τις δανειακές συμβάσεις, τις πιστωτικές κάρτες κ.λπ. Επιπλέον θα συμβουλεύουν τους πολίτες για τις έννοιες του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», τα δικαιώματά τους και τον χρονικό ορίζοντα προστασίας τους από τραπεζικές συμβάσεις πίστωσης ή διευθέτησης οφειλών.
Θα διαθέτουν τυποποιημένα υποδείγματα του νόμου Κατσέλη και του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών συνδράμοντας τους δανειολήπτες στην ορθή συμπλήρωση των στοιχείων τους. Αλλη μία δραστηριότητά τους είναι να παρέχουν συνδρομή στα νοικοκυριά και στους επιχειρηματίες για την κατανόηση των όρων δανείων ή ρυθμίσεων που τους έχουν προτείνει οι τράπεζες.