Guardian: Δράμα χωρίς τέλος το ελληνικό χρέος – Το… έργο και οι «πρωταγωνιστές»
Τις διαπραγματεύσεις και τη δημοσκοπική «κατολίσθηση» του Αλέξη Τσίπρα αναλύσει σε άρθρο του ο Guardian.
Η βρετανική εφημερίδα προσδιορίζει ως πρόσωπα του «ελληνικού δράματος» τον Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο αναφέρει το καλοκαίρι του 2015 υποχώρησε στις πιέσεις των Ευρωπαίων και δέχτηκε ένα πρόγραμμα δανειστού με πολύ πιο σκληρούς όρους από αυτούς στους οποίους είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες κεντρώες κυβερνήσεις.
«Για τους περισσότερους πολίτες, ο Τσίπρας είναι ακόμα ένας πολιτικός με κοστούμι» αναφέρει η εφημερίδα, λέγοντας ότι η δημοσκοπική πτώση είναι ραγδαία.
Επίσης, ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε την οργή των Ευρωπαίων καθώς έδωσε χριστουγεννιάτικο δώρο στους συνταξιούχους και δωρεάν σχολικά γεύματα σε οικογένειες στο όριο της φτώχειας.
Ως δεύτερο πρόσωπο του ελληνικού δράματος, ο Guardian παρουσιάζει την πρόεδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστιν Λαγκάρντ.
«Με τις δικές της διαταγές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν βάζει χρήματα αν δεν γίνει απομείωση του χρέους. Έρευνα του ΔΝΤ αναφέρει ότι το 2060 το χρέος θα φτάσει το 275% του ΑΕΠ», σημειώνεται.
Ο τρίτος πρωταγωνιστής είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επίσης δέχεται πολιτικές πιέσεις.
«Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει τον εαυτό της» γράφει το δημοσίευμα.
«Βάλε τρεις ανθρώπους που δεν αντέχει ο ένας τον άλλον, σε ένα δωμάτιο. Καταδίκασέ τους να μείνουν εκεί για μια αιωνιότητα, ενώ ο ένας βασανίζει τον άλλον. Τι θα έχουμε;» αναφέρει το δημοσίευμα.
Και απαντά: «Η μια απάντηση είναι το έργο του Σαρτρ Κεκλεισμένων των Θυρών» και το άλλο είναι ο Τσίπρας, η Λαγκάρντ και ο Σόιμπλε.
Όπως επισημαίνει, στο έργο αυτό υπάρχουν τρεις καταραμένες ψυχές που συζητούν σε ένα δωμάτιο για την αιωνιότητα. «Για την Ελλάδα υπάρχουν ο Τσίπρας, ο Σόιμπλε και η Λαγκάρντ».