«Καμπανάκι» Στουρνάρα: Να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση

Για τις συνέπειες της καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει μια επανάληψη του 2015, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την χώρα.

«Καμπανάκι» Στουρνάρα: Να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση
3'

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Γιάννης Στουρνάρας, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα φέρει άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας σε εκδήλωση της Βουλής για το ελληνικό χρέος τόνισε πως θα συμβάλει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενώ ανέφερε πως η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι κρίσιμη για την ομαλή χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών του Δημοσίου και την απρόσκοπτη εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2017, για να μην βιώσουμε ξανά το 2015.

Όπως είπε, πρέπει να αποφύγουμε «την προσφυγή σε πρακτικές του παρελθόντος για την άντληση ρευστότητας από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που επιβαρύνουν την πραγματική οικονομία και επηρεάζουν κατ’ επέκταση την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής πολιτικής».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα συμβάλει και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που, ούτως ή άλλως, τελεί υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα, και θα ολοκληρωθεί η ανάλυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους από την ΕΚΤ.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε μάλιστα ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, διότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για τη βιωσιμότητά του.

«Για να πετύχουν τον στόχο τους, πρέπει απαραιτήτως να συνδυαστούν με μακρόπνοες αναπτυξιακές πολιτικές. Η στροφή προς ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο πρέπει να υποστηριχθεί με μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα απελευθερώσουν υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις, θα οδηγήσουν σε επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ θα προέλθει κυρίως από την αύξηση του παρονομαστη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης.

Παράλληλα, κάλεσε όσους θέλουν να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, λέγοντας: «Γνωρίζω τη μεγάλη δυσκολία των διαπραγματεύσεων στο σημείο αυτό, αλλά έχει σημασία η Κεντρική Τράπεζα της χώρας να ενώσει τη φωνή της με όσους διεκδικούν αυτή τη βελτίωση».

Επανέλαβε, δε, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει την ανάγκη μείωσης των δημοσιονομικών στόχων, μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, από πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ σε 2%, σε συνδυασμό με μείωση των φορολογικών συντελεστών και αποτελεσματική προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, τα εύλογα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, (α) μετάθεση των λήξεων, (β) διαχρονική εξομάλυνση των πληρωμών τόκων, και (γ) επανέναρξη της επιστροφής των κερδών της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος από τα χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων (ANFA και SMP).

Τα μέτρα αυτά μπορούν να συνδυαστούν με μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα σε 2% του ΑΕΠ, η οποία θα μπορούσε να αντισταθμιστεί με περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το χρέος.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή