Ενδογερμανικές διαφωνίες για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Προειδοποίηση από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας Μίχαελ Χίτχερ...

Για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη προειδοποιεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας Μίχαελ Χίτχερ.

«Όποιος προπαγανδίζει την έξοδο της Ελλάδας από τη Νομισματική Ένωση θα πρέπει να εξηγήσει πώς θα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα», είπε ο Χίτχερ στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ «Rheinische Post».

Ο οικονομολόγος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να τροφοδοτείται η αυταπάτη ότι «η έξοδος από το ευρώ λύνει όλα τα προβλήματα χωρίς κανένα κόστος για εμάς».

Εκτίμησε μάλιστα ότι μόνο ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% θα σημάνει μία επιβάρυνση 20 δισ. ευρώ για να στηριχθούν οι τράπεζες που θα πληγούν.

Η προειδοποίηση του Μίχαελ Χίτχερ απαντά στις τοποθετήσεις στελεχών του στρατοπέδου της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Αγκελα Μέρκελ στον κυριακάτικο Τύπο, τα οποία έθεσαν θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Το στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ κάλεσε την Ελλάδα να σκεφτεί αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ. «Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να παραμείνει, δεν μπορεί να περιμένει ότι θα στηρίζεται με τον τρόπο αυτό στο διηνεκές», είπε στην κυριακάτικη «Tagesspiegel».

Ο αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής Χέρμαν Οτο Σολμς από το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) εκτίμησε ότι «η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια μόνιμη εστία αναταραχής και δεν είναι σε θέση να επιλύσει το πρόβλημα χρέους σε ορατό ορίζοντα. Γι' αυτό πρέπει να σκεφτεί μήπως ο δρόμος της αναδιάρθρωσης και της εξόδου από το ευρώ προσφέρει καλύτερες προοπτικές, όχι μόνο για την Ευρωζώνη, αλλά και για την ίδια την Ελλάδα», είπε στην εφημερίδα «Frankfurter Algemeine Sonntagszeitung».

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα πάντως, η Μέρκελ έχει αποσαφηνίσει στους βουλευτές του κόμματός της ότι με την ίδια καγκελάριο δεν πρόκειται να υπάρξει έξοδος μεμονωμένων χωρών από την Ευρωζώνη.