Παναγιωτάκης: Οι ιδιώτες παραγωγοί χειραγωγούν τις τιμές στο ρεύμα

Μπορεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας να επιβάλλεται στο όνομα της λειτουργίας του ανταγωνισμού και της επίτευξης χαμηλότερων τιμών όμως τα πρώτα δείγματα αποδεικνύουν το αντίθετο. Οι ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου τις τελευταίες εβδομάδες επωφελήθηκαν από την άνοδο των τιμών λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η κακοκαιρία και η γαλλική κρίση ενέργειας και μάλιστα συνέβαλαν περαιτέρω στην αύξηση τους.

Παναγιωτάκης: Οι ιδιώτες παραγωγοί χειραγωγούν τις τιμές στο ρεύμα
4'

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Πτολεμαΐδα τόνισε ότι την ώρα που η ΔΕΗ στήριζε με δικό της κόστος την επάρκεια του ενεργειακού συστήματος «οι ιδιώτες παραγωγοί χειραγωγούσαν τις τιμές με αποτέλεσμα να αυξηθεί η οριακή τιμή συστήματος και να κερδίζουν πουλώντας ακριβότερα».

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ «Για να μην υπάρχει πρόβλημα επάρκειας στη ΔΕΗ ανατέθηκε και λειτούργησε τον σταθμό Κομοτηνής και τον Σταθμό ΛΑΥΡΙΟΥ με πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο κάτι που της κόστισε 35 εκ. Ευρώ. Αντίθετα άλλοι παραγωγοί που τους ανατέθηκε να λειτουργήσουν τις μονάδες τους με πετρέλαιο το απέφυγαν και στην αρχή είπαν οτι θέλει 10 μέρες μετά πάλι 10 μέρες και μετά 3 μήνες. Αυτό είναι χλευασμός στις αρχές.»
«Άλλος παραγωγός», σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης, «λειτούργησε τη μονάδα του με πετρέλαιο και έκανε προσφορές λίγο πάνω από τα υδροηλεκτρικά, έμπαιναν τα υδροηλεκτρικά εξαντλούνταν τα νερά και μετά έμπαινε , αν έμπαινε , η μονάδα του και ενώ οι ανεξάρτητοι παραγωγοί δεν δέχτηκαν να λειτουργήσουν μονάδες με πετρέλαιο οπως τους ζητήθηκε φρόντισαν να κερδίσουν από την έκτακτη κατάσταση.»

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, «Οι τρίτοι παραγωγοί εφάρμοσαν μια επιθετική πολιτική προσφορών. Έκαναν παρακράτηση ισχύος. Δηλαδή προσέφεραν χαμηλά τα 2/3 της ισχύος τους και το 1/3 σε πολύ ψηλές τιμές με αποτέλεσμα να διαμορφώνουν πολύ ψηλά την οριακή τιμή συστήματος με αποτέλεσμα να πουλάνε ακριβά στο σύστημα Και αυτή η τακτική συνεχίζεται ακόμη. Δηλαδή στην ενεργειακή κρίση η ΔΕΗ σήκωσε το βάρος και οι τρίτοι την είδαν σαν ευκαιρία να βγάλουν κέρδη, ενω εισπράττουν και από τα ΑΔΙ 90 εκατ.»

Ο κ. Παναγιωτάκης κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν του θέματος και δήλωσε ότι έχει στείλει σχετική επιστολή στους διαχειριστές και στη ΡΑΕ καθώς η ΔΕΗ υπέστη ζημιές από την υπόθεση αυτή. Όπως είπε ενημέρωσε τις αρχές με την ελπίδα ότι με το μετασχηματισμό της αγοράς δεν θα ξανασυμβούν τέτοιες τακτικές.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρθηκε επίσης στις πιέσεις που υπάρχουν στα πλαίσια της αξιολόγησης για αύξηση των ποσοτήτων που θα δημοπρατούνται μέσω των διαδικασιών ΝΟΜΕ (ελπίζω η κυβέρνηση να αντιταχθεί μέχρι τέλους στις πιέσεις αυτές είπε χαρακτηριστικά) καθώς και για την πιο ρητή και λεπτομερέστερη αποτύπωση των δομικών μέτρων που περιλαμβάνει το μνημόνιο σε περίπτωση που αποτύχουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Προσδιόρισε μάλιστα, ότι σε αυτά τα εναλλακτικά δομικά μέτρα οι θεσμοί απαιτούν να περιλαμβάνεται και η πώληση μονάδων, καθώς και η άμεση πώληση του 17% της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η ΔΕΗ είναι αντίθετη στα ΝΟΜΕ, καθώς και στην πώληση μονάδων, ενώ για το 17% τάσσεται υπέρ της κυβερνητικής γραμμής για ένταξη του 17% στο υπερταμείο.

Προχωρούν οι θυγατρικές στη λιανική και η κοινοπραξία με τους Κινέζους.

Όσον αφορά τις θυγατρικές της ΔΕΗ στη λιανική, ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι άμεσα θα ανατεθεί στη συμβουλευτική Price Waterhouse Coopers ή Ernst Young η διαδικασία της συγκρότησης και πώλησης με την προσδοκία η λύση αυτή να επιτύχει την ομαλή αλλαγή στα μερίδια της λιανικής. Επισήμανε επίσης, ότι υπάρχουν επαφές ήδη με παίχτες που ενδιαφέρονται για την αγορά των θυγατρικών εταιρειών και ότι θα δοθούν κίνητρα έτσι ώστε οι καταναλωτές που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο αυτών των θυγατρικών να παραμείνουν στους αγοραστέ
Ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε επίσης, ότι η σύμπραξη με τους Κινέζους της CMEC για τη Μελίτη ΙΙ λύνει πολλά από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ, ενώ γενικότερα δήλωσε υπέρ των συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιωτικές εταιρείες υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συμπεριλαμβάνουν και νέες επενδύσεις.

Δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Παναγιωτάκης η εταιρεία δεν εχει πρόβλημα ρευστότητας αφού εγκρίθηκε από 3 συστημένες τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς) και αναμένεται και από την Eurobank του δανείου των 200 εκατ. Ευρώ επίσης θα εισπράξει 100 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο ενώ σε διαδικασία ρύθμισης βρίσκονται ακόμη 65 -70 εκατ. ευρώ οφειλών του Δημοσίου. Για το θέμα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Επίσης από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ η ΔΕΗ περιμένει την είσπραξη 131 εκ. (93,8 εκατ. ευρώ μετά από φόρους) από την διαδικασία επιστροφής κεφαλαίου, ενώ μέσα στο έτος θα εισπραχθούν επίσης 320 εκατ. ευρώ από την πώληση του 24% στη State Grid καθώς επίσης και τα έσοδα από την πώληση στο Δημόσιο του 25% της εταιρείας. Όπως αποκάλυψε τέλος ο πρόεδρος της ΔΕΗ τον επόμενο μήνα έχει να αποπληρώσει 100 εκατ. ευρώ και ακόμη 400 εκατ. ευρώ σε ομόλογα και δάνεια της επιχείρησης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή