Τσίπρας σε Μοσκοβισί: Ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα! - Παίζει τα ρέστα του ο Έλληνας Πρωθυπουργός
Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί για μέτρα και αντίμετρα - Οι συναντήσεις του στην Αθήνα και τα τελεσίγραφα συμμόρφωσης
Στο πλαίσιο της εσωτερικής κατανάλωσης ο κ. Τσίπρας επαναφέρει τη σκληρή γραμμή διατρανώνοντας μπροστά στον κ. Μοσκοβισί ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί νέα μέτρα.
Η στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού δημιουργεί προβληματισμούς, αφού ο υπουργός Οικονομικών μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, σε δημόσιες δηλώσεις του στην τηλεόραση είπε τα ακριβώς αντίθετα από τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε διαπραγματευτικό ελιγμό τη θέση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας ότι «τι θέλατε να πει; Να πει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε 1 δισ. και μετά αυτοί να το πάνε στα 2 δισ; Τι θέλατε να πει; Ο πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει μια γραμμή όσο σκληρή γίνεται για να κάνεις όσο μικρότερη υποχώρηση...».
Ο Πιέρ Μοσκοβισί σε άλλη μια «εθιμοτυπική» επίσκεψή του στην Αθήνα σε... κρίσιμη περίοδο επί των διαπραγματεύσεων φέρεται να φέρνει μαζί με τα μέτρα και νέα τελεσίγραφα συμμόρφωσης.
Οπως αναμενόταν η πρώτη δήλωση του Ευρωπαίου στην Αθήνα δεν είχε σασπένς είχε όμως ευδιάκριτους δράκους.
Τι είπε χωρίς να... ειπωθεί πριν και μετά - Βεβαίωση υποχώρησης της Αθήνας
«Η 20η Φεβρουαρίου είναι μια ημερομηνία - ορόσημο, που μπορεί να γίνει μια καλή στιγμή για την Ελλάδα», δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών για να συναντηθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όπως τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και υπάρχουν ορισμένα μικρά βήματα ακόμη που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει συμφωνία για τη β' αξιολόγηση.
«Είμαι σίγουρος και ελπίζω ότι θα βρούμε την καλύτερη λύση για την Ελλάδα», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι είχε μια δημιουργική συνάντηση με τον υπουργό, ενώ έχει γίνει και μια προετοιμασία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εξετάζει τις παραμέτρους.
«Αίσθησή μου είναι πως χρειαζόμαστε μια δυνατή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Η οικονομία πάει καλά και οι προβλέψεις μας είναι ότι θα πάει καλύτερα. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, αλλά όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος» προσέθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Την ώρα που η αριστερή κυβέρνηση υποτίθεται πως διαπραγματεύεται για περιορισμό των επιπτώσεων στον κοινωνικό ιστό και σχεδιάζει το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος. Το μόνο δεδομένο στα συνεχόμενα σίριαλ επί της κρισιμότητας των διαπραγματεύσεων είναι ότι κανείς πλέον δεν αιφνιδιάζεται.
Το αφήγημα της αξιοπρέπειας που πούλησε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει καιρό τώρα ευήκοα ώτα σε καμία ηλικιακή ομάδα ή κοινωνική τάξη, που περιμένουν για τη ζωή και την καθημερινότητά τους ακόμη χειρότερες ημέρες.
Η διαδρομή του Ευρωπαίου μετά το Προεδρικό Μέγαρο όπου παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατέληξε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου αναμένονταν και τα... σπουδαία. Η αποσαφήνιση του λόγου του ταξιδιού του στην Αθήνα.
Τα χαρτιά που δεν άνοιξαν
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο γνωστό του αφήγημα για λαϊκή κατανάλωση περί λιτότητας και επιτυχιών της Αθήνας στα οικονομικά μεγέθη με δάκρυα για τις θυσίες των Ελλήνων.
Είδαμε τα αποτελέσματα της Eurostat και είδαμε ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντική υπεραπόδοση, καθώς επιστρέψαμε στην ανάπτυξη. Οι προβλέψεις για το 2017 και 2018 μιλούν για σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης 2,5% και 3%, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν τα νούμερα και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Το μήνυμα είναι «φτάνει πια με τη λιτότητα στην Ελλάδα» κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι μπορεί να είναι καταστροφική η συζήτηση για δημοσιονομικά μέτρα, ακόμη και ενός ευρώ.
Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μίγμα πολιτικό, για μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας σημείωσε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο αλλά μέτρα ανακούφισης. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό, ζωτικής σημασίας να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο λογικής, μια συμμαχία των λογικών.
Είμαι εδώ για να εργαστώ μαζί σας. Τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι πολύ ικανοποιητικά και είχαμε ανάπτυξη, όπως εμφάνισαν οι πρόσφατες προβλέψεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη 3% το 2018. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά, ανέφερε, από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί.
Οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στους πραγματικούς αριθμούς που είδαμε στις πρόσφατες προβλέψεις, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, εκτιμώντας ότι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας.
Με λίγες προσπάθειες από όλους, μπορούμε να τα καταφέρουμε και πρέπει να τα καταφέρουμε, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.
Μπορούμε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα στις 20 Φεβρουαρίου
«Οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι πολύ υψηλότερες από τις προβλέψεις μας, περισσότερο αισιόδοξες από ό,τι προέβλεπε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι αριθμοί μας δεν είναι ούτε εσφαλμένοι, ούτε προϊόντα φαντασίας. Ελπίζω ότι αυτή η έκκληση για υπευθυνότητα και οξυδέρκεια θα εισακουσθεί εντός της εβδομάδας , ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα θετικό Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου», δήλωνε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos, λίγο πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι ευρωπαίοι πιστωτές συμφωνούν με τις πολύ σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ με βάση μία πιο απαισιόδοξη οικονομική ανάλυση.
«Επί της αρχής είναι απαραίτητο όλοι οι συμμετέχοντες θεσμοί να προχωρήσουν από κοινού. Εάν δεν συμφωνούμε μεταξύ μας, δεν θα υπάρξει συμφωνία. Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε μία τέτοια συμφωνία, διότι είναι κρίσιμο σε μία στιγμή που οι στρατηγικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολλές.
«...τα νούμερα που θέτουμε στο τραπέζι πρέπει να κάνουν όλους να σκεφτούν. Οσο για την Ελλάδα, έχει υποφέρει πολύ, έχει εφαρμόσει πληθώρα μεταρρυθμίσεων, αν και της μένει ακόμη δρόμος να κάνει. Αυτό που ζητάμε από την Ελλάδα πρέπει να είναι αναλογικό και αποδεκτό από τον ελληνικό λαό, άρα να γίνει αντιληπτό ως νόμιμο.
Ανακοινώνουν τα δεδομένα
Την ίδια ώρα παράλληλες φωνές αναζωπυρώνουν τους φόβους για νέα κρίση στην Ευρωζώνη ενώ έχουν παίξει τις καθυστερήσεις στις συνομιλίες της Αθήνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της απασχόλησης, της ενέργειας, των δημοσιονομικών στόχων και της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Μετά από αυτό ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε το αυτονόητο ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της δεν αναμένεται να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αξιολόγηση του προγράμματός της πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα είναι το τρίτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup, ενδεικτικό σημειολογικά για τις εξελίξεις.
«Ο κόσμος νομίζει πως επειδή γίνεται ένα Γιούρογκρουπ την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να έχουμε τελειώσει. Αλλά αυτό δεν ήταν ποτέ το δικό μου χρονοδιάγραμμα. Είναι αδιανόητο», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ μιλώντας σε ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό και προσέθεσε: «Επίσης το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει».
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να γίνει το ταχύτερο ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Μάρτιο και να προσελκύσει και πάλι τους επενδυτές.
Κατά τον Ντάισελμπλουμ, οι επικεφαλής των κλιμακίων της ΕΕ και του ΔΝΤ θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις πριν η Ευρωομάδα εγκρίνει μια συμφωνία. Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για την επιστροφή τους.
Την ίδια ώρα παρεμβάσεις στη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα και τη δεύτερη αξιολόγηση πραγματοποίησαν Ελληνες ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
«Όσοι μιλούν για Grexit αυτήν την ώρα, κάνουν ζημιά στην ευρωζώνη και επιδιώκουν το «Τσίπρας-exit» δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια εκπροσωπώντας την ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς, κατά τη συζήτηση για την Ελλάδα και το θέμα της αξιολόγησης.
Ο κ. Παπαδημούλης επωφελήθηκε από τα θετικά στοιχεία προόδου της Ελλάδας που παρουσίασε ο κ. Ντομπρόβσκις για να υπογραμμίσει: «Όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη και υπερκαλύπτει τους στόχους που είχε αναλάβει με τη συμφωνία. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, αν θα βοηθήσουν τους Έλληνες να βγουν επιτέλους στο ξέφωτο της ανάπτυξης και να συνεχίσουν να μειώνουν ταχύτερα την ανεργία ή θα αφήσουν τον χρόνο να κυλάει υποκύπτοντας στους εκβιασμούς είτε του κ. Σόιμπλε είτε του ΔΝΤ που παράγουν αστάθεια και οπισθοδρόμηση. Όσοι μιλάνε για Grexit αυτή την ώρα κάνουν ζημιά στην ευρωζώνη και επιδιώκουν το «Τσίπρας-exit».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη «θα πρέπει να πάψει ο κ. Σόιμπλε να παίζει με τα σπίρτα μέσα σε μια αποθήκη καυσίμων.
Tου το φωνάζουν πια και μέσα στη Γερμανία. Ακόμη και η κα Μέρκελ πάει να του βάλει φρένο. Το δε ΔΝΤ πρέπει να δεχθεί επιτέλους τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής και της Εurostat, και να πάψει να ζητάει παράλογα και ακραία πράγματα, όπως το να μην επαναφερθεί στην Ελλάδα το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων που είναι κομμάτι των ευρωπαϊκών κανόνων, του ευρωπαϊκού κεκτημένου» είπε και τόνισε:
«Το Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου πρέπει να βγάλει και μπορεί να βγάλει «λευκό καπνό» με μια δίκαιη συμφωνία. Οι Έλληνες τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Είναι η ώρα και οι δανειστές να τηρήσουν τις δικές τους».
Με δική του παρέμβαση ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γεώργιος Κύρτσος έρριξε την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Δήλωσε μεταξύ άλλων: « Η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος θα έπρεπε να είχε κλείσει, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το πρώτο τρίμηνο του 2016. Το μόνο για το οποίο μπορούμε να είμαστε σχεδόν βέβαιοι είναι ότι θα έχει κλείσει μέχρι τον Ιούνιο του 2017, για να χρηματοδοτηθεί έγκαιρα το ελληνικό δημόσιο και να καταβάλει έξι δισεκατομμύρια ευρώ στους πιστωτές του τον Ιούλιο του 2017, και να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός και αναγκαστική έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Κατά τη γνώμη μου, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει τη βασική ευθύνη για τη μεγάλη καθυστέρηση, η οποία ανεβάζει το κοινωνικό κόστος της διαχείρισης της κρίσης και περιορίζει το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα από τα δύσκολα μέτρα που εφαρμόζονται.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην εσωτερική πολιτική και τις δημοσκοπήσεις: «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότεροι από το 80% των Ελλήνων θεωρούν ότι η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση και το ίδιο ισχύει για το 60% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι πολιτικά αποδυναμωμένη. Δεν μπορεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί μία οικονομική πολιτική, η οποία θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα, η λύση του οποίου καλώς συζητείται, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να βρεθεί στην αίθουσα αυτή. Το πρόβλημα θα το λύσουμε εμείς, ελπίζουμε σύντομα, στην Ελλάδα» κατέληξε.
Εξασφαλίζοντας το δικαίωμα να αντιδράσει μέσω του συστήματος της «μπλε κάρτας» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, υπέβαλε στον κ. Κύρτσο το παρακάτω ερώτημα:
«Πριν από λίγο, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι υπάρχουν θετικά οικονομικά στοιχεία. Προχθές ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι η απόδοση ήταν μεγαλύτερη από τα αναμενόμενα. Τις προάλλες ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τρομερές αλλαγές. Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι έχουμε κάνει περισσότερες αλλαγές από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Μόνο εσείς κατηγορείτε την ελληνική κυβέρνηση. Θα ήθελα να μου πείτε τι από τα δύο ισχύει: Ή εσείς διαστρέφετε την αλήθεια για φτηνούς πολιτικούς λόγους, ή οι κ.κ. Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Ντομπρόβσκις και Ντάισελμπλουμ προσχώρησαν στο ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας ο κ. Κύρτσος είπε: «Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρυφτεί πολιτικά, πίσω από τους ανθρώπους που ελεεινολογούσε και κατήγγειλε μέχρι το καλοκαίρι του 2015. Αυτή η μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι θετική, βοηθήσαμε βέβαια εμείς και εμείς την επιβάλαμε, αλλά η ερμηνεία των όσων λένε οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πάντα επιλεκτική. Εάν νομίζετε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν προσχωρήσει στη δική σας πολιτική, μπορείτε με αυτή τη βεβαιότητα να θέσετε την πολιτική σας στην κρίση του ελληνικού λαού. Να δούμε εάν από το 36% που είχατε, θα πιάσετε το 15 %.
Παίρνοντας το λόγο και η κα Σπυράκη και απευθυνόμενη στον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, του καταλόγισε ευθύνες λέγοντας: «Έχετε ευθύνη γιατί συνομολογήσατε ένα απολύτως υφεσιακό μείγμα με φόρους πάνω στους φόρους, αν και γνωρίζετε ότι οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους. Έχετε ευθύνη διότι δεν αντιδράσατε κάθετα, οριστικά, κατηγορηματικά, στο άνοιγμα της νέας συζήτησης για το Grexit που δεν φέρνει μόνο σε μεγάλο κίνδυνο την πατρίδα μου - κοντά στην καταστροφή, αλλά υπονομεύει και το κοινό νόμισμα».
Συμπερασματικά κατέληξε λέγοντας: «Η λύση για την Ελλάδα, αγαπητέ αντιπρόεδρε της Επιτροπής, είναι ένα άλλο μείγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι της πατρίδας. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα αυξήσει την αστάθεια, θα τη μειώσει. Οι εκλογές θα δώσουν σταθερότητα στη χώρα. Θα δώσουν τέλος στην αβεβαιότητα και την ιδεοληψία και θα βάλουν την Ελλάδα στην κανονικότητα, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα το 2018» κατέληξε η κα Σπυράκη.