Γραφείο Προϋπολογισμού για Eurogroup: Ούτε ποσοτική χαλάρωση, ούτε μέτρα για χρέος
Την ίδια ώρα ο Παναγιώτης Λιαργκόβας απαντάει σε όσους έσπευσαν να πανηγυρίσουν μετά το Eurogroup πως, «ο δρόμος για τη συμφωνία είναι ακόμα μακρύς και ασαφής».
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας κατά την ενημέρωση προς τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής υποστήριξε για το πρόσφατο Eurogroup «κατ αρχάς αποτελεί θετική εξέλιξη παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η καθυστέρηση και το κόστος που επέφερε στην οικονομία. Είναι επίσης θετικό ότι επιστρέφουν τα κλιμάκια για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις» ενώ απαριθμώντας τα αρνητικά είπε «δεν διασφαλίστηκε το QE ούτε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εκτιμώ ότι οι πιστωτές θα βρουν τις κατάλληλες δεσμεύσεις για να υποστηρίξουν τη βιωσιμότητα του χρέους ώστε να υποστηριχθεί το QE».
Συνεχίζοντας τόνισε πως η κυβέρνηση ψηφίζει αλλά δεν εφαρμόζει κάνοντας λόγο για σοβαρές καθυστερήσεις, ενώ ο κ. Λιαργκόβας συμπλήρωσε πως με βάση πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ μεταξύ των χωρών που εφάρμοσαν προγράμματα προσαρμογής η Ελλάδα είναι η χώρα εμφανίζει το μικρότερο ποσοστό υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.
«Οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστερούν. Οι εγχώριοι παράγοντες ανάσχεσης μεταρρυθμίσεων παραμένουν ενεργοί. Οι εκκρεμότητες είναι μεγάλες και επιβαρύνουν τις σχέσεις με τους θεσμούς. Ο κατάλογος δεν είναι μακρύς αλλά περιέχει κρίσιμα ζητήματα όπως εργασιακά, κοινωνική ασφάλιση, κόκκινα δάνεια κ.α. Διακυβεύεται η συνολική ισορροπία του προγράμματος. Δεν έχει γίνει σαφές πόσο οι καθυστερήσεις και η αδράνεια δεν αφήνουν την ελληνική οικονομία να προχωρήσει» είπε χαρακτηριστικά ο παναγιώτης Λιαργκόβας.
Μάλιστα ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, θεωρεί ως ένα από τα βασικότερα αίτια της κρίσης στη σχέση Ελλάδας τη μη εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση ψηφισμένων ρυθμίσεων.
Ο ίδιος τέλος επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής του μείγματος πολιτικής καθώς όπως είπε «Τα περισσότερα μέτρα ασκούν πίεση στο ΑΕΠ και στην φοροδοτική ικανότητα των πολιτών», ενώ συμπλήρωσε πως «δεν ξέρουμε το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων, την αξία τους, τις ρήτρες ενεργοποίησης των αντίμετρων, τις αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος, ο χρόνος φαίνεται πως φθάνει έως το 2020 και αρχίζει να σκιαγραφείται η εικόνα για μετά το 3ο μνημόνιο και την εποπτεία», κατέληξε.